Social

Κατάσκοποι… μερικής απασχόλησης

Δύο γυναίκες, η Βίκυ και η Έμιλι, στην κορυφή του αρχηγείου επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης - Ζακ Μένσα και Σάρα Γουάτζιντ στο «τιμόνι» της διαχείρισης των μουσείων του Μπέρμινγχαμ - Πώς είναι να μοιράζεσαι ένα τόσο νευραλγικό πόστο το 2022;

Κατάσκοποι… μερικής απασχόλησης
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Για να νικήσεις έναν τρομοκράτη και να ανατρέψεις τα σχέδια του χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολλές, πάρα πολλές γνώσεις.

Είναι μια θέση εργασίας ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις χώρες του κόσμου, είτε έχουν ζήσει την καταστροφική μανία τέτοιων πράξεων, είτε τις έχουν παρακολουθήσει από μακριά. Γι’ αυτό και προκαλεί μεγάλη έκπληξη ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται για μια δουλειά 8ώρου, αλλά για μια εργασία μερικής απασχόλησης. Με απλά λόγια στην κορυφή του αρχηγείου επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης (GCHQ) βρίσκονται δύο γυναίκες, η Βίκυ και η Έμιλι, που μιλούν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο BBC, για την νευραλγικής σημασίας δουλειά τους, το μόνο τόσο σημαντικό πόστο σε ολόκληρη τη χώρα που μοιράζονται δύο άτομα.

Η υπηρεσία τους εργάζεται μαζί με την MI5 και τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, ώστε μέσω ενδελεχούς ανάλυσης να παρέχουν υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας και να βοηθούν την κυβερνητική ανταπόκριση στις γεωπολιτικές αλλαγές με στόχο την εκμηδένιση της τρομοκρατικής απειλής. Οι δυο γυναίκες γνωρίστηκαν πριν από μια δεκαετία, ενώ βρίσκονταν σε μετάθεση στις ΗΠΑ. Η καλή τους συνεργασία, αλλά και η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, τις οδήγησε στο να υποβάλλουν μαζί αίτηση για τη διπλή θέση του αναπληρωτή διευθυντή του GCHQ τον Μάιο του 2020, διεκδικώντας αμφότερες την ίδια προαγωγή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Το μωρό της Βίκυς ήταν μόλις λίγων εβδομάδων, οπότε δεν ήμασταν σίγουρες ότι ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή για μια τέτοια μεγάλη αλλαγή», εξηγεί η Έμιλι στο βρετανικό δίκτυο. «Της έλειπε ύπνος, ήταν εξουθενωμένη από τη φροντίδα του μωρού της και του μεγαλύτερου παιδιού της, οπότε ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά ήταν αποφασισμένη, κι εκείνη κι εγώ, γι’ αυτό και τα βιογραφικά μας στάλθηκαν στις 3 τη νύχτα με την ευχή ότι όλα θα πάνε καλά», συνεχίζει η ίδια.

Με 30 χρόνια εμπειρίας στις υπηρεσίες πληροφοριών οι δυο τους, όχι μόνο κατάφεραν να πάρουν τη δουλειά, αλλά και να μοιράζονται τα καθήκοντα τους με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπεται ελεύθερος χρόνος, έστω και ελάχιστος, για τις οικογένειες τους. Οι Δευτέρες για παράδειγμα είναι οι μέρες που εξετάζουν το υλικό που έχουν μαζέψει για να αποφασίσουν αν χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση ή απλά πρόκειται για πληροφορίες με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της υπηρεσίας τους από τα πραγματικά σχέδια τρομοκρατίας που δρομολογούνται σε διάφορες γωνιές της γης. Το μοίρασμα αυτής της θέσης αποδεικνύει, όχι μόνο ότι δύο είναι καλύτεροι από έναν, αλλά και το πόσο πολύ άλλαξε η αγορά εργασίας στη διάρκεια του κορωνοϊού υπέρ των περισσότερο εξειδικευμένων επαγγελματιών. Για του λόγου το ασφαλές το 2021 περίπου 122.000 εργαζόμενοι δούλευαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις που μοιράζονταν στα δύο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 119.000.

Η πλειοψηφία αυτών των θέσεων αφορά, σύμφωνα με το BBC, γυναίκες που εργάζονται στην εκπαίδευση ή στην υγεία ή στις κοινωνικές υπηρεσίες. Κι ενώ η ζήτηση για εργαζόμενους με περισσότερη ευελιξία βρίσκεται στα ύψη στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η εργασία από το σπίτι έχει φτάσει το 1 στα 5 άτομα, όταν πριν από τον κορωνοϊό ήταν 1 στα 20, οι περισσότεροι επιμένουν ότι τέτοιες σημαντικές εργασίες πρέπει να αποτελούν το αντικείμενο ενός και μόνο ατόμου.

Άλλο όμως οι απόψεις και διαφορετική η πραγματικότητα, που δείχνει ότι 750.000 άτομα αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολούνται σε πόστα μεγάλης ευθύνης από κοινού με κάποιον άλλον, τον στενό τους συνεργάτη, με μέσο μισθό τα 50.000 ευρώ το μήνα. Όπως καταλήγει ο Ζακ Μένσα, που μοιράζεται τη θέση του επικεφαλής του τραστ που διαχειρίζεται τα μουσεία του Μπέρμινχαμ με την Σάρα Γουάτζιντ «το 2020 μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε τι είναι πραγματικό σημαντικό για τις ζωές μας, γι’ αυτό πλέον προτιμάται να κάθονται δυο πιλότοι στο πιλοτήριο και όχι ένας»…

Δείτε επίσης