Social

Ντ. Μπ. Κούπερ: Ο αεροπειρατής που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Έκλεψε 200.000 δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση πριν χαθεί για πάντα στους αιθέρες - Το μυστήριο της κατοπινής τύχης του προσπαθεί να λύσει ντοκιμαντέρ του Netflix

Ντ. Μπ. Κούπερ: Ο αεροπειρατής που εξαφανίστηκε από προσώπου γης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ντ. Μπ. Κούπερ είναι από τους ανθρώπους που όλοι νομίζουν ότι τους γνωρίζουν.

Μια μυστηριώδης, ευγενική, γοητευτική φιγούρα που, το 1971, άρπαξε ένα αεροπλάνο, ζήτησε 200.000 δολάρια και τέσσερα αλεξίπτωτα και στη συνέχεια αφού πήρε τα χρήματα, πήδηξε από το αεροσκάφος, χωρίς να τον δει κανείς ποτέ ξανά.

Είναι ένας μύθος που έχει λάβει περίοπτη θέση στην ποπ κουλτούρα για περισσότερα από 50 χρόνια, γι’ αυτό και οι αναφορές στο πρόσωπο του παραμένουν πολλές σε δημοφιλείς σειρές όπως το Breaking Bad και το Mad Men.
Τι ξέρουμε όμως για τον Κούπερ πέρα από τον μύθο;

Τί ξέρει ο οποιοσδήποτε γι’ αυτόν τον άνθρωπο που κατάφερε το ακατόρθωτο, να κάνει το τέλειο έγκλημα; Αυτό είναι το ερώτημα στον πυρήνα της νέας διασκεδαστικής σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Ντ. Μπ. Κούπερ: Πού είσαι» (DB Cooper: Where Are You?!). Όσοι το είδαν μιλούν για πολλές ώρες πραγματικής ψυχαγωγίας που τους άνοιξε τα μάτια αλλά και τους μπέρδεψε περισσότερο από ποτέ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στις 24 Νοεμβρίου του 1971 στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ ένας άνδρας βγάζει εισιτήριο για το Σιάτλ με το όνομα Νταν Κούπερ.

Ντυμένος με μαύρο κουστούμι και μαύρη γραβάτα και κρατώντας στα χέρια του μια μαύρη βαλίτσα κάθεται στη θέση 18 ανάβει τσιγάρο και παραγγέλνει ουίσκι με σόδα. Το αεροσκάφος με τους 37 επιβαίνοντες απογειώνεται στις 3 τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά ο άνδρας βγάζει από την τσέπη του ένα σημείωμα και το δίνει στην αεροσυνοδό Φλόρενς Σάφνερ. Εκείνη, νομίζοντας ότι θέλει να τη φλερτάρει, ρίχνει το χαρτί μέσα στην τσάντα της, χωρίς να το κοιτάξει. Ο Νταν Κούπερ της λέει με σταθερή και ήρεμη φωνή: «Κυρία μου δείτε το σημείωμα. Κουβαλάω μαζί μου μια βόμβα…».

Η αεροσυνοδός βγάζει το σημείωμα και μόλις το διαβάζει της κόβεται η ανάσα. Στο χαρτί αναφέρεται η απαίτηση να παραδοθούν στον Κούπερ 200.000 δολάρια σε ασημάδευτα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων, καθώς και τέσσερα αλεξίπτωτα. Απαιτεί επίσης να υπάρχει στο αεροδρόμιο του Σιατλ ένα φορτηγάκι γεμάτο με βενζίνη στο σημείο που θα υποδείκνυε.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Γουίλιαμ Σκοτ, επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου του Σιάτλ και αναφέρει ότι τελεί υπό αεροπειρατεία. Η εντολή που λαμβάνει είναι να μην φέρει καμία αντίρρηση και να συνεργαστεί απόλυτα με τον αεροπειρατή. Για δυο ώρες το αεροπλάνο αρχίζει να κάνει κύκλους, προκειμένου οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας να βρουν τα χρήματα, χωρίς κανείς από τους υπόλοιπους επιβάτες να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν πέρα από μια ολιγόλεπτη ανακοίνωση ότι υπήρχε ένα «μικρό μηχανικό πρόβλημα» στο σκάφος. Ατάραχος κατά τη διάρκεια όλων αυτών, ο Κούπερ παραγγέλνει και δεύτερο ουίσκι. Στο Σιάτλ, το FBI κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσει τα 200.000 δολάρια.

Πράκτορες του FBI σαρώνουν κυριολεκτικά τις τράπεζες, μαζεύοντας τα χρήματα ανά 10.000 δολάρια τη φορά, ενώ τα φωτογραφίζουν το κάθε ένα ξεχωριστά. Όλα τα χαρτονομίσματα άρχιζαν με το γράμμα «L» ενώ οι σειριακοί αριθμοί ήταν οι 1963Α ή 1969, προερχόμενα από την Ομοσπονδιακή τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο.

Σκοπός τους να φορτώσουν με ίχνη τον αεροπειρατή, ώστε να μπορέσουν να τον εντοπίσουν εύκολα στη συνέχεια. Το αεροπλάνο προσγειώνεται τελικά στις 05.45 το πρωί σε μια απομονωμένη περιοχή του αεροδρομίου της μεγαλύτερης πόλης της πολιτείας της Ουάσιγκτον με διαταγή του Κούπερ στον οποίο τα αρχικά Ντ. Μπ. δόθηκαν τελικά από λάθος.

Ο αεροπειρατής διέταξε τους πιλότους να σβήσουν τα φώτα του πιλοτηρίου για να μην έχουν ορατότητα εντός του σκάφους οι ελεύθεροι σκοπευτές του FBI, που πιθανόν να υπήρχαν στην περιοχή. Ο υπεύθυνος πτήσεων του αεροδρομίου του Σιάτλ πλησίασε το αεροσκάφος και παρέδωσε την τσάντα με τα χρήματα και τα τέσσερα αλεξίπτωτα στην αεροσυνοδό Τίνα Μακλόου.

Μόλις το «πακέτο» έφτασε στα χέρια του Κούπερ οι επιβάτες και οι αεροσυνοδοί απελευθερώθηκαν, ενώ από τους εναπομείναντες, τους δύο πιλότους, τον ιπτάμενο φροντιστή και τον μηχανικό, ζητήθηκε να τον μεταφέρουν στο Ρένο της Νεβάδα. Στη διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος έκανε μια απότομη βουτιά και επανήλθε αμέσως σε οριζόντια θέση για να διαπιστωθεί κατά την άφιξη του στη Νεβάδα ότι ο Κούπερ είχε προλάβει εκείνη ακριβώς τη στιγμή να πηδήξει στα πυκνά δάση της περιοχής και να χαθεί για πάντα από προσώπου γης. Παρά την εκτεταμένη έρευνα του FBI που ακολούθησε και το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποια από τα χαρτονομίσματα, ο αεροπειρατής φάντασμα δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ.

Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο του Guardian μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο Κούπερ, αν κατάφερε να επιβιώσει της πτώσης του ή αν άνοιξε το αλεξίπτωτο του φορούσε, ενώ κανείς ούτε το ντοκιμαντέρ του Netflix μπορεί να εξηγήσει την απαίτηση του για τέσσερα αλεξίπτωτα όταν έδρασε μόνος του και διέφυγε… ιπτάμενος και τζέντλεμαν.

Δείτε επίσης