Τα σημάδια του έρωτα: Μύθοι και αλήθειες για το ερωτικό μας πεπρωμένο
Χημεία, μοίρα ή αλγόριθμoς; Τελικά, γιατί ερωτευόμαστε αυτούς που ερωτευόμαστε;

Στη διάρκεια των αιώνων το ερωτικό πεπρωμένο επιχείρησαν πολλοί «ειδικοί» να το ορίσουν, να το θέσουν υπό ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, έτσι ώστε να δοθεί μία πειστική εξήγηση στο αναπάντητο ερώτημα «γιατί ερωτευόμαστε αυτούς που ερωτευόμαστε;».
Υπάρχουν κριτήρια; Ή απλά τα βέλη μας χτυπούν εκεί, όπου δεν το περιμένουμε; Ή μήπως το ερωτικό μας πεπρωμένο είναι γραμμένο στα άστρα, με τους... μελλοντολόγους να προβλέπουν πότε και πώς αυτό θα βρεθεί στο δρόμο μας;
Και το ερώτημα, σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα γιορτής των ερωτευμένων, είναι, πού πρέπει τελικά να δείξουμε εμπιστοσύνη για ένα σαφές δείγμα για το τι άξαφνο και καλό μας περιμένει στη γωνία;
Μήπως στη γλώσσα του σώματος ή στις διάφορες θεωρίες περί διαφορετικών τύπων έλξης και προσκόλλησης; Και το βασικότερο, τι έχει να πει η επιστήμη για όλα αυτά;
Ο κόσμος του ερωτικού ταιριάσματος είναι περίπλοκος, γεμάτος μύθους και παρανοήσεις, γράφει ο Guardian.
Ωστόσο κάποια μοτίβα σε συνεχή επανάληψη έχουν οδηγήσει σε κάποια συγκεκριμένα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η προσωπικότητα... μετράει
Για παράδειγμα, αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά της επιτυχίας στον έρωτα, το πιο προφανές είναι να τσεκάρετε το θέμα της προσωπικότητας.
Δηλαδή, αν σας αρέσει να βγαίνετε έξω και να χορεύετε μέχρι πρωίας, δεν θα πρέπει να βρείτε κάποιον που δεν του αρέσει να κάθετε σπίτι;
Ομοίως, αν σας αρέσει ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο, τι δουλειά έχετε με ένα άτομο που δεν ξέρει ότι τα πανάκια με μικροΐνες είναι για να μην μένει εκατοστό του αγυάλιστο;
Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη έχει κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι «το όμοιο προσελκύει το όμοιο», ωστόσο στο γενικότερο πλαίσιο, για παράδειγμα σε ένα μεγάλο έρωτα, ελάχιστη σημασία έχει αν σας αρέσει και των δύο το μπλε χρώμα.
Ομώνυμα και έλξη
«Ναι, είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι συνήθως έχουν χημεία με αυτούς που τους μοιάζουν», εξηγεί ο καθηγητής Χάρι Ρέις από το πανεπιστήμιο Rochester στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο «εάν βρεθείτε σε ένα δωμάτιο με 20 άτομα, που έχετε με όλα κοινά ενδιαφέροντα, δύσκολα θα νιώσετε έλξη για περισσότερα από έναν συγκεκριμένο», συνεχίζει.
Κι αν νομίζεται ότι η απάντηση κρύβετε στο ότι οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε τι θέλουμε στον ερωτικό τομέα, γράψτε πάλι λάθος.
Γιατί, ναι μεν κάποιοι ιεραρχούν την ευγένεια ως πρωταρχικό χαρακτηριστικό αναζήτησης ερωτικού συντρόφου και άλλοι την περιπετειώδη φύση, ωστόσο τα περισσότερα προκαθορισμένα speed dates έχουν δείξει ότι το άτομο που θέλει έναν ευγενικό σύντροφο, πετά τη σκούφια του αυτός να τρελαίνετε επίσης για ταξίδια στην άλλη άκρη της γης.
Έρωτας στα χρόνια των... Social
«Δεν μπορούμε να βρούμε στοιχεία ότι κάποια στοιχεία υπερτερούν κάποιων άλλων», εξηγεί ο καθηγητής Πολ Ίστγουικ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.
Ο ίδιος μάλιστα δεν πολυπιστεύει στην επιτυχία των σχετικών αλγορίθμων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Κι αυτό γιατί σε ενδελεχή έρευνα που διεξήγαγε με την συνάδελφο του Σαμάνθα Τζόελ από το πανεπιστήμιο Western στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι το μόνο που συμπέραναν με ακρίβεια τα κομπιούτερ είναι ποια άτομα έχουν μεγαλύτερο… σουξέ και ποια περνούν περισσότερο αδιάφορα, αλλά όχι ποια μπορούν να πέσουν τα ανάσκελα από έρωτα με την πρώτη ματιά.
Έρωτας... ο απρόβλεπτος
Ο ίδιος μάλιστα υποπτεύεται ότι η έλξη που νιώθουμε για ένα άλλο άτομο είναι μια χαοτική διαδικασία, που προσπερνά την οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Όπως έχουν τα πράγματα, η ψυχολογία μάλλον καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που μας συνεπαίρνει σε ένα άλλο άτομα είναι όσα δεν λέγονται στη διάρκεια της κουβέντας μας μαζί του.
«Είναι αν το άλλο άτομο χαμογελά τη σωστή στιγμή, αν μας ακούει με προσοχή ή αν δείχνει ότι καταλαβαίνει τι του λέμε», εξηγεί ο Ρέις. Κι αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανένα κομπιούτερ.
Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στην πάροδο του χρόνου, όλοι αλλάζουμε, δηλαδή όσοι νιώθουν έντονη ανασφάλεια στην αρχή μας σχέσης γίνονται στη συνέχεια περισσότερο σίγουροι για τον εαυτό τους, και ομοίως όσοι αγαπούν τα φιλιά καταλήγουν να προτιμούν τις αγκαλιές, εξηγείται απόλυτα γιατί «δεν υπάρχει τίποτα πιο απρόβλεπτο από τον άνθρωπο και τον έρωτα»…