Σπορ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τον φάκελο FIFA, Ινφαντίνο, Λάουμπερ που άνοιξε η Ελβετική Δικαιοσύνη...

Ο Ειδικός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ελβετίας, Στέφαν Κέλερ είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα εις βάρος του προέδρου της FIFA

ινφαντίνο

Ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο με δήλωσή του την Πέμπτη δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να βοηθά τις έρευνες των Ελβετικών αρχών για την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, της 30ης Ιουλίου (ημέρα Πέμπτη) ο Ειδικός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ελβετίας, Στέφαν Κέλερ είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα εις βάρος του Τζιάνι Ινφαντίνο, προέδρου της FIFA, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν «ενδείξεις εγκληματικής συμπεριφοράς» σε συναντήσεις μεταξύ του Ινφαντίνο και ενός αξιωματούχου που επιβλέπει της έρευνα για διαφθορά ποδοσφαίρου, ονόματι Λάουμπερ.

Αφορά για την ακρίβεια κατάχρηση δημόσιας εξουσίας (άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα), παραβίαση του απορρήτου (άρθρο 32ο του Ελβετικού ποινικού κώδικα), βοηθώντας τους παραβάτες (άρθρο 305 του Ποινικού κώδικα της Ελβετίας) .


Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS – Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Η έρευνα τώρα, ξεκίνησε μετά την παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας, Μίκαελ Λάουμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε, αφού Ομοσπονδιακό δικαστήριο επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς ότι είχε πει ψέματα για τη συνάντηση του με τον Ινφαντίνο.

Ο Λάουμπερ ήταν επικεφαλής έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς του 2015 που οδήγησε σε ποινικές διώξεις εναντίον μερικών από τους κορυφαίους ηγέτες της FIFA, ( του παγκόσμιου κυβερνητικού σώματος) με έδρα την Ζυρίχη. Το σκάνδαλο οδήγησε στην απομάκρυνση των περισσοτέρων από τους ανώτερους ηγέτες της FIFA και άνοιξε το δρόμο για τη νίκη του Ινφαντίνο στις ειδικές προεδρικές εκλογές ένα χρόνο αργότερα.

Ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, Στέφαν Κέλερ, ανακοίνωσε τη νέα έρευνα αφού εξέτασε δύο καταγγελίες εναντίον του Ινφαντίνο , του Λάουμπερ και του Ρινάλντο Άρνολντ , ενός περιφερειακού Εισαγγελέα και ενός παιδικού φίλου του Ινφαντίνο, που βοήθησαν στην οργάνωση συναντήσεων μεταξύ του προέδρου της FIFA και του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Άρνολντ βρίσκεται επίσης υπό έρευνα, ανέφερε το γραφείο του Κέλερ. Οι εισαγγελείς ζήτησαν την άρση της ασυλίας του Λάουμπερ , ώστε να μπορεί να διερευνηθεί κι αυτός.

Σοβαρά αδικήματα

Ο Κέλερ δήλωσε πρόσφατα ότι οι ισχυρισμοί σε δύο νέες καταγγελίες εναντίον του Ινφαντίνο, του Λάουμπερ και του Άρνολντ αφορούν την κατάχρηση δημοσίου αξιώματος, την παραβίαση του επίσημου απορρήτου, την παροχή βοήθειας στους παραβάτες και την υποκίνηση παραβίασης του νόμου.

Η ανακοίνωση είναι η τελευταία νομική επιπλοκή για τους Ινφαντίνο και Λάουμπερ, τον γενικό Εισαγγελέα, καθώς οι λεπτομέρειες των συναντήσεων τους εμφανίστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Πρώτα ήρθαν στο φως μετά από διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την πλατφόρμα Football Leaks και υποβλήθηκαν σε μεγαλύτερο έλεγχο όταν και οι δύο άντρες δεν κατάφεραν να θυμηθούν τι είχε συζητηθεί σε μια συνάντηση τους σε ένα ξενοδοχείο το 2017, το τρίτο που είχε το «ζευγάρι» σε διάστημα 15 μηνών .

«Με βάση τη γενική εμπειρία της ζωής, μια τέτοια περίπτωση συλλογικής αμνησίας είναι μια παρέκκλιση», ήταν το συμπέρασμα στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου που σε μεγάλο βαθμό επικύρωσε μια προηγούμενη μομφή κατά του Λάουμπερ.

Ο Ινφαντίνο έχει αντιστρέψει τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αποτέλεσαν το επίκεντρο του έντονου ενδιαφέροντος των ειδησεογραφικών μέσων για τη μητρική του Ελβετία και τη Γερμανία. Σε δήλωση την Πέμπτη, ο Ινφαντίνο δεσμεύθηκε να συνεχίσει να βοηθά τις ελβετικές έρευνες για τη FIFA.

«Οι άνθρωποι θυμούνται καλά πού ήταν η FIFA ως ίδρυμα το 2015 και πόσο ουσιαστική απαιτείται δικαστική παρέμβαση για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του οργανισμού», δήλωσε ο Ινφαντίνο.

«Ως πρόεδρος της FIFA, ήταν ο στόχος μου από την Πρώτη Ημέρα και παραμένει ο στόχος μου, να βοηθήσω τις αρχές να διερευνήσουν παρελθούσες παραβάσεις στη FIFA».

Ωστόσο, η δήλωση της FIFA απέρριψε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε επίπτωση αδικίας.

«Η συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ελβετίας είναι απολύτως νόμιμη και είναι απολύτως σωστή », δήλωσε ο Ινφαντίνο την περασμένη εβδομάδα.

"Δεν είναι παραβίαση οτιδήποτε."

Όταν παραιτήθηκε, ο Λάουμπερ, επέμεινε ότι ήταν αληθινός ανά πάσα στιγμή, αλλά είπε ότι η θέση του είχε γίνει αβάσιμη.

«Το γεγονός ότι δεν πιστεύω έναν γενικό εισαγγελέα είναι επιζήμιο για την ομοσπονδιακή εισαγγελία», είπε.

Ο Κέλερ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, διορίστηκε τον Ιούλιο μετά την παραλαβή ανώνυμων εγκληματικών καταγγελιών που ο Ινφαντίνο περιέγραψε ως «αρκετά παράλογο».

Η ταχύτητα των διαδικασιών εναντίον του Ινφαντίνο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ρυθμό των προηγούμενων ελβετικών ερευνών στο χώρο του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ξεκίνησε μετά από καταγγελία της FIFA το 2014 σχετικά με ύποπτη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις εκστρατείες υποβολής προσφορών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και 2022.

Έκτοτε, έχουν ανοίξει πολλές άλλες υποθέσεις, αλλά καμία δεν έχει καταλήξει με καταδίκη. Η μόνη ποινική δίκη, εναντίον μιας ομάδας πρώην γερμανών αξιωματούχων ποδοσφαίρου, κατέρρευσε επειδή είχε ξεπεράσει ένα καταστατικό περιορισμών.

Ο Λάουμπερ έδωσε συνέντευξη Τύπου μετά την αποκάλυψη των λεπτομερειών των δύο πρώτων συναντήσεων με τον Ινφαντίνο από την Football Leaks. Ισχυρίστηκε ότι ήταν δικαιολογημένοι λόγω της μακροχρόνιας διερεύνησης του σώματος ποδοσφαίρου, αν και ο ίδιος αποσύρθηκε από την υπόθεση της FIFA.

Μια τρίτη συνάντηση ήρθε στο φως μόνο μετά από περαιτέρω αποκαλύψεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε σε έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά του Λάουμπερ από ένα εποπτικό όργανο. Τον Μάρτιο, τον τιμώρησε μειώνοντας τον μισθό του κατά 8%. Ο Λάουμπερ, προσέλαβε τότε τον ίδιο δικηγόρο με τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος αντιμετωπίζει χωριστή ποινική έρευνα, για να ασκήσει έφεση.

Αυτή η επιτροπή αποκατέστησε μέρος της μείωσης των μισθών, αλλά εξέδωσε επίσης ενοχλητικά σχόλια σχετικά με τη συμπεριφορά του στην τελική της απόφαση.

Ο Λάουμπερ, ανέφερε η επιτροπή, «σκόπιμα έκανε μια ψευδή δήλωση» στο εποπτικό όργανο «και κρύβει εν γνώσει του, την τρίτη συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA Ινφαντίνο ».

Η έρευνα είναι ένα νέο πλήγμα για τη FIFA, η οποία προσπάθησε να δώσει τέλος στο σκάνδαλο διαφθοράς, θεσπίζοντας μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης υπό τον Ινφαντίνο .

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρώην γενικός γραμματέας του διοικητικού οργάνου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, UEFA, ισχυρίστηκε συχνά ότι οι μέρες της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς ανήκουν στο παρελθόν για τον κορυφαίο οργανισμό του ποδοσφαίρου . Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι κατηγορίες για αδικήματα εναντίον ανώτερων αξιωματούχων. Μια ημέρα αφότου ο Ινφαντίνο, είχε πει στο Κογκρέσο της FIFA, στο Παρίσι πέρυσι, ότι οι μέρες του σκάνδαλου τελείωσαν, ένας από τους αντιπροέδρους του, επικεφαλής του αφρικανικού ποδοσφαίρου, συνελήφθη και ανακρίθηκε από Γάλλους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ένας ξεχωριστός έλεγχος δεοντολογίας της FIFA για τον αξιωματούχο, Αχμαντ Αχμαντ, που δεν έχει βγάλει ακόμη συμπέρασμα, παρόλο που η υπόθεση βρίσκεται στους ανακριτές της για περισσότερο από ένα χρόνο…Αναμονή λοιπόν, καθώς τα γεγονότα τρέχουν και δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες εξελίξεις στο θέμα αυτό…

Δείτε επίσης