Σπορ

ESL: Δικαστήριο της Μαδρίτης ζητεί από την ΕΕ να αποφασίσει για τη νομιμότητά της

Η ESL ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα από 12 ιδρυτικούς συλλόγους

es
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Δικαστήριο της Μαδρίτης ζήτησε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να εξακριβώσει εάν η FIFA και η UEFA παραβιάζουν το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ εμποδίζοντας τους συλλόγους να δημιουργήσουν την European Super League, αλλά και εάν οι FIFA και UEFA είναι σε θέση να επιβάλουν περιορισμούς ή κυρώσεις σε συλλόγους που παραμένουν μέρος της διοργάνωσης.

Η ESL ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα από 12 ιδρυτικούς συλλόγους, αλλά κατέρρευσε λιγότερο από 48 ώρες μετά, εξαιτίας της κατακραυγής από οπαδούς, κυβερνήσεις, παίκτες και διευθυντές.

Εννέα σύλλογοι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης - αποσύρθηκαν επίσημα και δέχτηκαν χρηματικές ποινές από την UEFA για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Καθένας από τους συλλόγους υπέγραψε επίσης δήλωση δέσμευσης με την UEFA την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, τρεις από τους ιδρυτές - Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους - δεν «αποκήρυξαν» το πρότζεκτ.

Η UEFA ανακοίνωσε χθες ότι όρισε επιθεωρητές για να διεξάγει πειθαρχική έρευνα σχετικά με το εάν οι τρεις ομάδες παραβίασαν το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Το δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο τον περασμένο μήνα εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία, η FIFA, η UEFA και όλες οι συνδεδεμένες ομοσπονδίες τους δεν πρέπει να υιοθετήσουν «κανένα μέτρο που απαγορεύει ή περιορίζει με οποιονδήποτε τρόπο» τη Super League, ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. να αποφανθεί για το θέμα.

Το σχετικό δικαστικό έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα, επικεντρώνεται κυρίως στα άρθρα 101 και 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 101 απαγορεύει τα καρτέλ και άλλες συμφωνίες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, ενώ το 102 εμποδίζει τις επιχειρήσεις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε μια αγορά να κάνουν κατάχρηση αυτής της θέσης.

Δείτε επίσης