Σπορ

Μήνυμα συνεργασίας Ινφαντίνο στην κυβέρνηση

Ανοιχτός σε διάλογο για το καλό του ποδοσφαίρου, δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA

Μήνυμα συνεργασίας Ινφαντίνο στην κυβέρνηση

Ως μήνυμα συνεργασίας με την κυβέρνηση, εκλαμβάνεται
δήλωση που έκανε ο Τζιάνι Ινφαντίνο στο περιθώριο του συνεδρίου της AIPS.

Ο πρόεδρος της FIFA σε ερώτηση που του έκανε ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών Γιάννης Δάρας, σχετικά με τις πρωτοβουλίες διαφόρων κρατών να εμπλακούν στα κοινά του ποδοσφαίρου, έδωσε μια νέα διάσταση στην πάγια μέχρι τώρα θέση της FIFA για το αυτοδιοίκητο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο νούμερο ένα παράγοντας του παγκόσμιου
ποδοσφαίρου, υποστήριξε ότι η μέχρι τώρα τακτική για το αυτοδιοίκητο πρέπει να
αναθεωρηθεί και να γίνει πιο ευέλικτη και συμπλήρωσε ότι για το καλό αθλήματος
θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία της FIFA με τις κυβερνήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Τζιάνι Ινφαντίνο, που φαίνεται να
ταιριάζει γάντι με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο και
το «μνημόνιο συνεργασίας» που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος
Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση ή υπουργό να παρέμβει στην αθλητική πλευρά του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτρέψουμε σε κάποια κυβέρνηση να παρέμβει στην αλλαγή των αποτελεσμάτων ή ν' αποφασίσει ποιος θα νικήσει στο παιχνίδι και ποιος όχι. Ωστόσο, η οπτική μου και η οπτική της FIFA έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν σχετικά με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τα συναφή, τα οποία δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν κακώς γι' άλλους σκοπούς.

Η οπτική μου διαφέρει, με την έννοια ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία, γιατί το πλαίσιο νομιμότητας πρέπει να πηγαίνει χέρι με χέρι με το αθλητικό και το εγκληματικό το αντίθετο.

Πρέπει να δουλέψουμε μαζί εάν θέλουμε να λύσουμε μερικά από αυτά τα προβλήματα και ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα. Όπως και η βία και η διαφθορά πρέπει ν' αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία.

Οι κυβερνήσεις, είμαι σίγουρος, ότι καταλαβαίνουν αυτό το παράδειγμα επιρροής του ποδοσφαίρου και εάν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοικτές για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε εκτός ποδοσφαίρου, όποιον κάνει κάτι λάθος σχετικά».

Έρχεται ο Τσέφεριν

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την επίσκεψη του στην έδρα της UEFA στην Νιόν, μετέφερε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Αλεκσάντερ Τσέφεριν, την πρόσκληση Κυριάκου Μητσοτάκη, να επισκεφτεί την Ελλάδα και να συναντηθεί μαζί του για να μιλήσουν για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σλοβένος παράγοντας αποδέχτηκε την πρόσκληση ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση που θα αποστείλει την ίδια πρόσκληση και στον Τζιάνι Ινφαντίνο.

Την ίδια ώρα στην ΕΠΟ, συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο το Δ.Σ. και αποφάσισε να ζητηθεί άμεσα από τις ηγεσίες FIFA και UEFA συνάντηση.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων ημερών, έκαναν λόγο για «ωμή παρέμβαση και παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου και προσπάθεια να ανατραπεί η νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ».

Δείτε επίσης