Σπορ

Απόφαση σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Οι ομάδες κινδυνεύουν με αποβολή από την Ευρώπη (vid)

Όσα συμφώνησε ο Γεραπετρίτης με την UEFA

Απόφαση σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Οι ομάδες κινδυνεύουν με αποβολή από την Ευρώπη (vid)

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες με στελέχη της UEFA και τον πρόεδρο Αλεξάντερ Τσεφέριν. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν κρίσιμες συσκέψεις με ανθρώπους της FIFA.

H UEFA συμφώνησε να παρέχει τεχνική βοήθεια, ενώ από την ελληνική πλευρά υπήρξε πλήρης πολιτική δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


https://www.youtube.com/watch?v=cElpg3pQE0Q&feature=emb_title

Ραντεβού με τον Τζάνι Ινφαντίνο, πάντως, δεν έγινε, καθώς ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας απουσιάζει για επαγγελματικό ταξίδι στην Πολωνία.

Παρ όλα αυτά, έγινε μια πρώτη ενημέρωση στα στελέχη της FIFA για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο τραπέζι έπεσαν τα επίμαχα ζητήματα της χειραγώγησης αγώνων και της βίας, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση τους με ένα νέα ποδοσφαιρικό μνημόνιο που θα σημάνει επανεκκίνηση στον χώρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης επιστρέφει στην Ελλάδα και θα χρειαστεί να ταξιδέψει ξανά στη Ζυρίχη, με σκοπό να συναντήσει τον Τζάνι Ινφαντίνο. Εκεί θα αναλυθεί εκ νέου η κατάσταση και το αίτημα της χώρας μας, καθώς και θα προσκληθεί επίσημα ο πρόεδρος της FIFA στην Ελλάδα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, ημερομηνίες ακόμη δεν έχουν καθοριστεί, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός θα απουσιάζει στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το περασμένο Σάββατο βγήκε στη δημοσιότητα η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ντέμη Νικολαΐδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τονίζεται η (δεύτερη) συνάντηση με παλαίμαχο ποδοσφαιριστή είχε ενημερωτικό-συμβουλευτικό ρόλο για το ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόθεση για να μπει επικεφαλής σε Επιτροπή για το ποδόσφαιρο, γεγονός που σημαίνει ότι «χαμηλώνουν» αρκετά οι τόνοι για το όνομα του Νικολαΐδη.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο απροχώρητο και η τοξικότητα πλησιάζει επικίνδυνα στο να γίνει ανεξέλεγκτη.

Στόχος είναι βεβαίως το ποδοσφαιρικό μνημόνιο να έχει το νέο μείγμα των αλλαγών που απαιτούνται για την επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτά να γίνουν με σύννομο τρόπο, σε συνεργασία με την ΕΠΟ και με οργάνωση στο νομικό πλαίσιο. Ώστε να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν όρια και κυρώσεις για κάθε περίπτωση. Και σε αυτό ο συμβουλευτικός ρόλος UEFA-FIFA με όλες τις παρεμβατικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, θα είναι καθοριστικός.

Μάλιστα, εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ως πολύ θετικό γεγονός η χθεσινή πρώτη επίσημη αντίδραση του Τζάνι Ινφαντίνο με τη δήλωση στήριξης στην συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, δεν προκύπτει από πλευράς κυβερνητικών προθέσεων η τοποθέτηση Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στο ποδόσφαιρο, διότι εκτιμήθηκε ότι και το 2016 που συνέβη κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε αποτέλεσμα και δεν προέκυψε όφελος από την παρουσία της στα μέρη μας.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι σε συνεργασία με UEFA-FIFA μέσω της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (δύσκολα να παρακαμφθεί ως εκπρόσωπος UEFA-FIFA στην Ελλάδα) θα γίνει η οποιαδήποτε προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πλαίσιο και ο τρόπος θα αποφασιστεί με τον κ.Ινφαντίνο στην συνάντηση με τον κ.Γεραπετρίτη και πολύ περισσότερο σε αυτή με τον Κυριάκου Μητσοτάκη εντός Φεβρουαρίου.


Δείτε επίσης