Σπορ

ESL - Δικαστήριο Μαδρίτης: Κανένας λόγος τιμωρίας των ομάδων - Δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλλει κυρώσεις

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τις εξελίξεις που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα και τα πράγματα που δεν εξελίσσονται καλά για την UEFA

esl
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τελευταία καλά για την UEFA.

Μπορεί ο Σλοβένος πρόεδρός της, Αλεξάντερ Τσεφερίν να διερρήγνυε τα ιμάτιά του τον Απρίλιο στο ετήσιο Κογκρέσο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας στο Μοντρέ της Ελβετίας και να απειλούσε με τιμωρία των «ανταρτών» Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Μπαρσελόνα από το Champions League, για την κίνησή τους με τη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξαν πάρα πολλά.

Πρώτα-πρώτα το Εμπορικό Δικαστήριο της Μαδρίτης που είχε εκδώσει τα ασφαλιστικά μέτρα, έβγαλε οριστική απόφαση ότι «δεν συντρέχει κανείς λόγος τιμωρίας, των ομάδων αυτών και δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλλει κυρώσεις…».

Τώρα όπως αποκαλύπτουμε έρχεται το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και απορρίπτει την προσφυγή της UEFA κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία διατάσσεται η αναστολή πειθαρχικών διαδικασιών κατά των ιδρυτών της προτεινόμενης Ευρωπαϊκής Super League (ESL). Συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Μπαρσελόνα, Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έχει προγραμματίσει να αξιολογήσει τη «μονοπωλιακή θέση της UEFA έναντι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», διέταξε επίσης το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να αποσύρει τα πρόστιμα που ήδη έχει επιβάλλει σε 9 από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους της ESL.

Μάλιστα προειδοποίησε την UEFA ότι η μη άμεση συμμόρφωση της με την απόφασή θα είχε ως αποτέλεσμα πρόστιμα και πιθανή ποινική ευθύνη.

Η Μπαρσελόνα, η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης από την πλευρά τους επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία της Super League.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το έργο της Super League με εποικοδομητικό και συνεργατικό τρόπο, πάντα με βάση όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου: οπαδούς, ποδοσφαιριστές , προπονητές, συλλόγους, πρωταθλήματα και εθνικές και διεθνείς ενώσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά .

«Παραμένουμε σίγουροι για την επιτυχία ενός έργου που θα είναι πάντα σύμφωνο με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τον Μάιο, η Επιτροπή Προσφυγών της UEFA αποφάσισε να αναστείλει τις πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον των τριών συλλόγων «μέχρι νεωτέρας» μετά από εντολή δικαστηρίου της Μαδρίτης (εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα) που απαγόρευσε στον οργανισμό, καθώς και στη FIFA να αναλάβουν δράση κατά του σχεδίου δημιουργίας της ESL, δυνητικού ανταγωνιστή του Champions League, για όσο διάστημα δεν έχει διευθετηθεί η σύγκρουση.

Μετά από μια διήμερη αντιπαράθεση που προκάλεσε την αντίθεση των υποστηρικτών, των οργανώσεων και των ποδοσφαιριστών ,9 από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου φιναλίστ του Champions League, η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι, αποχώρησαν, αναγνωρίζοντας ότι είχαν κάνει «λάθος».


Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Η UEFA είχε επιβάλλει από την πλευρά της μία ελαφριά ποινή στους «αντάρτες», οι οποίοι συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικό πρόστιμο 15 εκ. ευρώ και να χάσουν το 5% του χρηματικού τους βραβείου για μια σεζόν.

Οι 6 αγγλικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στα σχέδια για τη δημιουργία του ESL υπέγραψαν επίσης μια οικονομική συμφωνία με το εθνικό τους πρωτάθλημα, την ισχυρή Premier League, συνολικού ποσού 25 εκ. ευρώ, για πιθανή απόσχισή τους στο μέλλον.

Η UEFA είχε αναστείλλει την πειθαρχική δίωξη εναντίον των τριών ισχυρών «ανταρτών» , εν αναμονή του αποτελέσματος της νομικής συζήτησης, η οποία έγινε ακόμη πιο περίπλοκη, αφού το δικαστήριο της Μαδρίτης έστειλε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το ζήτημα που έθεσε το Ισπανικό δικαστήριο αναφερόταν στην ερμηνεία δύο κανονισμών για την διακυβέρνηση του αθλήματος στην Ευρώπη και το μονοπώλιο που διεκδικούν οι φορείς του , εάν, προστατεύοντας έτσι τα πρωταθλήματά της, η UEFA έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα στον ανταγωνισμό. Και φυσικά δικαιώθηκαν οι τρεις ομάδες (Γιουβέντους, Μπαρσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης).

Οπότε όπως είχαμε επισημάνει και σε άλλο σημείωμά μας, η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, υφίσταται και θα την βρούμε ξανά πολύ σύντομα μπροστά μας… Ενδεχομένως και με σύμπραξη της UEFA και της JP Morgan…

Δείτε επίσης