Σπορ

Ο "πόλεμος" ανάμεσα σε FIFA και UEFA είναι ήδη σε τροχιά

Ο "πόλεμος" ανάμεσα σε FIFA και UEFA είναι ήδη σε τροχιά....όπως γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τον σταματήσει, αφού Ινφαντίνο και Τσεφερίν τραβούν το"σχοινί" στα άκρα

f

Αυτή την εβδομάδα, θα τεθούν σημαντικές βάσεις στο διεθνές ποδόσφαιρο. Πάνω απ 'όλα, η συζήτηση για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια αυξάνει ταχύτητα - και προκαλεί σάλο.

Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο εξακολουθεί να αποφεύγει επιδέξια την άμεση ανταλλαγή χτυπημάτων στο ευαίσθητο ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του Αλεξάντερ Τσεφερίν εκτόξευσε βιαστικά τις λεκτικές του επιθέσεις από το βήμα στη γενική συνέλευση του European Club Association ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων) . Αντιθέτως το μεγάλο αφεντικό της FIFA κράτησε αποστάσεις και απέφυγε ήρεμα τις αναμενόμενες επιθέσεις με βίντεο μήνυμα. Αλλά η μεγάλη έκρηξη στον αγώνα εξουσίας πλησιάζει αναπόφευκτα.

Μάνος Σταραμόπουλος
Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Το αντικείμενο της διαφοράς είναι η πιθανή μείωση του ρυθμού των παγκόσμιων κυπέλλων από 4 σε 2 χρόνια. Η παγκόσμια ομοσπονδία FIFA πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή μια μελέτη σκοπιμότητας - επίσημα ανοιχτού τύπου. Αλλά δεν είναι μυστικό ότι ο Ινφαντίνο είναι μεγάλος οπαδός αυτής της ιδέας. Σε αντίθεση με τον Τσεφερίν και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (UEFA).

"Δεν υπάρχουν ταμπού θέματα. Η πόρτα της FIFA είναι ανοιχτή σε κάθε ιδέα, οποιαδήποτε πρόταση", δήλωσε ο Ινφαντίνο στην οθόνη βίντεο στη Γενεύη τη Δευτέρα, δίχως να αναφερθεί συγκεκριμένα στο καυτό ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ανάμεσα στις γραμμές, όμως, ο Ελβετός κατέστησε σαφή τη στάση του. Ο Ινφαντίνο μίλησε για μια «εποχή προκλήσεων και αλλαγών» και το διεθνές ημερολόγιο πλαίσιο έπρεπε να «επανεξεταστεί θεμελιωδώς».

Ο πρόεδρος της UEFA, Τσεφερίν , από την άλλη πλευρά, δεν μασούσε τα λόγια του και έκανε σαφή την απόρριψή του για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια.

"Περισσότερα δεν σημαίνει πάντα καλύτερα", προειδοποίησε ο Σλοβένος. Η σημασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου βασίζεται στη σπανιότητά του, αλλά μια υψηλότερη συχνότητα οδηγεί σε "περισσότερη τυχαιότητα και λιγότερη νομιμοποίηση" - και, σύμφωνα με τον Τσεφερίν , απλά "θα απαξιώσει το τουρνουά".

Η FIFA ελπίζει σε αύξηση εσόδων

Τα κίνητρα για τις διαφορετικές απόψεις είναι σαφή. Η FIFA ελπίζει ότι η συχνότερη διοργάνωση της εκδήλωσης premium θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα.

Η UEFA, από την άλλη πλευρά, φοβάται μια τεράστια οικονομική και αθλητική υποτίμηση του ευρωπαϊκού της πρωταθλήματος - καταλαμβάνει επίσης πολύ χώρο στο ημερολόγιο των αγώνων με το Nations League και το Champions League, που θα φουσκώσουν από το 2024. Ακόμα κι αν, φυσικά, κανένα υπεύθυνο άτομο δεν θέλει να το εκφράσει δημόσια.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η δουλειά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι συμμαχίες σφυρηλατούνται. Κατόπιν πρόσκλησης της FIFA, κορυφαίοι ποδοσφαιριστές και προπονητές - συμπεριλαμβανομένων των Γιούργκεν Κλίνσμαν, Λόταρ Ματέους και Σάμι Κεντίρα - θα συζητήσουν τη «τρέχουσα διαδικασία διαβούλευσης για το μέλλον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου» στη Ντόχα αυτήν την εβδομάδα.

Ο διευθυντής ανάπτυξης της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, ηγείται της διοργάνωσης - ο άνθρωπος που θέλει να προχωρήσει ο Ινφαντίνο στο θέμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.Ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ προώθησε πρόσφατα δημόσια την επανάσταση του κύκλου αρκετές φορές. Η ηπειρωτική ένωση Αφρικής (CAF) έχει ήδη εκφραστεί υπέρ της μείωσης του ρυθμού των ετών διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υπάρχει επίσης υποστήριξη από την Ασία, ο προπονητής της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι «ανοιχτός» σε αλλαγές. Αλλά η αντίσταση διαμορφώνεται επίσης αυτές τις μέρες.

Έτσι, τη Δευτέρα και την Τρίτη, όχι μόνο οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, για τους οποίους το άγχος και ο κίνδυνος τραυματισμού των ποδοσφαιριστών τους παραμένει το μεγαλύτερο μέλημα, συναντήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ECA στη Γενεύη. Η UEFA καλεί επίσης εκπροσώπους συλλόγων, πρωταθλημάτων, χορηγών, οπαδών και σωματείων ποδοσφαιριστών στη Νιόν την Πέμπτη και την Παρασκευή για ένα συνέδριο με τίτλο "Το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου".

Θα πρέπει να αφορά εντελώς διαφορετικά βασικά θέματα - άλλωστε, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ασχολείται επίσης με τη μη ασήμαντη μεταρρύθμιση του οικονομικού Fair Play με πιθανά ανώτατα όρια μισθών και φόρους κυρώσεων. Αλλά η ολοένα και πιο έντονη διαμάχη για μια επανάσταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σπρώχνει τα πάντα στο παρασκήνιο.

Δείτε επίσης