Σπορ

Ο ουσιαστικός Παναθηναϊκός υπέταξε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές

Την πρώτη θέση στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» κατέλαβε ο Παναθηναϊκός

pao

Ομαδικός, θεαματικός, ουσιαστικός. Ο Παναθηναϊκός που γουστάρει ο Πρίφτης και ο κόσμος του πήρε νίκη ψυχολογίας απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές (80-74), στέλνοντας θετικά μηνύματα ενόψει των επίσημων αναμετρήσεων.

Αυτόν τον Παναθηναϊκό σχεδίαζε όλο το καλοκαίρι ο Δημήτρης Πρίφτης και αυτόν τον Παναθηναϊκό θέλουν να βλέπουν συνέχεια οι οπαδοί του «τριφυλλιού». Οι «πράσινοι» έκαναν το κορυφαίο παιχνίδι της προετοιμασίας τους απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αναντολού Εφές και κατέκτησαν το 3ο «Παύλος Γιαννακόπουλος» μπροστά σε 7.950 φίλους τους στις εξέδρες. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έπαιξαν εξαιρετική άμυνα στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, ενώ στην επίθεση έκαναν αυτά που ζητούσε ο προπονητής τους: είχαν συγκέντρωση, δεν ήταν βιαστικοί, έπαιρναν καλές επιλογές και κυκλοφορούσαν σωστά την μπάλα. Οι γηπεδούχοι ήταν... φτιαγμένοι από τον κόσμο τους στο ΟΑΚΑ και πήγαιναν πρώτοι σε κάθε 50-50 μπάλα, αφήνοντας πολύ θετικά μηνύματα, ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων, που ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο με το Σούπερ Καπ.

Ο Ντάριλ Μέικον έδειξε ότι μπορεί και να δημιουργήσει (8ασ.), ενώ με δυο τρίποντα στο φινάλε «σφράγισε» την νίκη του Παναθηναϊκού (13π.) και Γιώργος Παπαγιάννης ήταν... παντού και στις δύο πλευρές του παρκέ (8 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 4 κοψίματα). Ταυτόχρονα, πολύτιμες λύσεις έδωσαν οι Κέντρικ Πέρι (9π.), Τζεχάιβ Φλόιντ (10π., 3ρ.), Νεμάνια Νέντοβιτς (9π.) και Χάουαρντ Σαντ Ρος (7π., 2ρ., 5ασ., 2κλ.). Πρώτοι σκόρερ του αγώνα ήταν οι Ροντρίγκ Μπομπουά - Βασίλιε Μίσιτς (17π. έκαστος). Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Ιωάννης Παπαπέτρου απουσίαζε προληπτικά με μια μικρή ενόχληση στο ισχίο, ενώ εκτός για τους Τούρκους ήταν οι Σέιν Λάρκιν, Κρούνοσλαβ Σιμόν, Κρις Σινγκλετον και Τιμπόρ Πλάις.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς με κεκτημένη ταχύτητα από την αναμέτρηση με την Παρτιζάν και ήταν πολύ σοβαρός στα πρώτα λεπτά, ξεκινώντας με τους Μέικον, Νέντοβιτς, Κασελάκη, Έβανς και Φλόιντ. Οι «πράσινοι» είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας, συγκέντρωση, λύσεις από τον Ντάριλ Μέικον στο «1» (3ασ.), πολλές κερδισμένες «μάχες» από τα «5άρια» τους (Φλόιντ - Παπαγιάννης) και ένα... τρίποντο και φάουλ του Νεμάνια Νέντοβιτς που ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ (10-12 στο 4'). Σε γενικές γραμμές ο Πρίφτης είχε πολλά θετικά να κρατήσει από αυτή την περίοδο, που «έκλεισε» με την ομάδα του στο +3 (26-23), κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Εξαιρετικός ήταν ο Ροντρίγκ Μπομπουά με 11 πόντους.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης στην κορυφαία εμφάνιση της φετινής προετοιμασίας για τον ίδιο ήταν ασταμάτητος (6π., 10ρ., 4κοψ. στο ημ.) και... τρόμαζε τους ψηλούς της Εφές με τα καρφώματα και τα κοψίματά του, στέλνοντας το «τριφύλλι» σε διψήφιο προβάδισμα (34-23). Σαν να μην έφτανε το σόου του «PapaG», η διαφορά «σκαρφάλωσε» στο +14 με τους γηπεδούχους να διατηρούν το μομέντουμ, μέσα από την άμυνά τους (39-25 στο 14'). Η πρωταθλήτρια Τουρκίας ήταν δεδομένο πως θα αντιδράσει και αυτό έκανε. Η επιστροφή του Μίσιτς (11π. και 4ασ. στο 20') συνδυάστηκε με ένα 9-0 σερί των φιλοξενούμενων. Όμως, οι νταμπλούχοι Ελλάδας με επιθετικό πλουραλισμό έκαναν το πιο ώριμο παιχνίδι της preseason τους και με διαδοχικά τρίποντα από Πέρι, Κασελάκη και Μέικον «έκλεισαν» το ημίχρονο στο +13 (47-34).

Οι γηπεδούχοι διατήρησαν τον έλεγχο (52-40 στο 25') παρά το γεγονός πως ο Πρίφτης άνοιξε το ροτέισιον με αφορμή το 4ο φάουλ του Φλόιντ. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης με ένα τρίποντο και μια άλεϊ ουπ συνεργασία με τον Έβανς έστειλε τον Παναθηναϊκό στο +16 (57-41). Πάντως, τα 4φ. των Φλόιντ και Πέρι ήταν ενδεικτικά της σκληρής άμυνας που ζητούσε ο Πρίφτης από τους παίκτες του, απέναντι σε ένα τόσο ποιοτικό σύνολο. Μόλις οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν προβλήματα με τα φάουλ τους και έγιναν πιο soft αμυντικά, οι φιλοξενούμενοι τους τιμώρησαν και «ροκάνισαν» τη διαφορά. Γεγονός είναι πως ο Μέικον ήταν άστοχος σε εκείνο το διάστημα και οι Τούρκοι το εκμεταλλεύτηκαν με σερί τρίποντα από τους Τουντσέρ και Άντερσον (59-54 στο 30').

Με ένα σουτ μέσης απόστασης του Παπαγιάννη και ένα τρίποντο από τη γωνία του Σαντ Ρος ο Παναθηναϊκός πήγε στο +10 (64-54 στο 32'), αλλά η Εφές επέστρεψε άμεσα με τρία σερί άλεϊ ουπ (64-60). Το σύνολο του Πρίφτη βρήκε επιθετικές «ανάσες», αλλά το τρίποντο και φάουλ του Μίσιτς διατήρησε τους Τούρκους κοντά (69-64 στο 35'). Στις επόμενες δυο φάσεις ο ΄MVP της Euroleague πήρε δυο κακές επιλογές (ένα λάθος και ένα άστοχο τραβηγμένο τρίποντο) και με 3/4 βολές η ελληνική ομάδα πήρε ξανά... μαξιλαράκι (72-64). Το ματς ήταν «θρίλερ» και οι «πράσινοι» έβγαλαν μία από τις φάσεις του αγώνα, όταν κυκλοφόρησαν εξαιρετικά την μπάλα και βρήκαν το ελεύθερο τρίποντο του Μέικον που «καθάρισε» το ματς (75-66 στο 38'). Ο Αμερικανός γκαρντ όχι μόνο «καθάρισε» το παιχνίδι, αλλά το.. σφράγισε κι όλας με μια ακόμα «βόμβα» (78-66), πριν από το τελικό 80-74, που έδωσε τον τίτλο του 3ου «Παύλος Γιαννακόπουλος» στον Παναθηναϊκό.

Τα Δεκάλεπτα: 26-23, 47-34, 59-54, 80-74.

Παναθηναϊκός (Δημήτρης Πρίφτης): Πέρι 9, Μέικον 13, Παπαγιάννης 8, Μποχωρίδης 3, Καββαδάς, Κασελάκης 6, Ουάιτ 7, Φλόιντ 10, Νέντοβιτς 9, Έβανς 6, Μαντζούκας 2, Σαντ Ρος 7.

Αναντολού Εφές (Εργκίν Αταμάν): Μπομπουά 17, Σαϊμπίρ 6, Μπαλμπάι, Γκετσίμ 2, Ιλιάσογλου, Γκαζί, Μοερμάν, Τουντσέρ 11, Μίσιτς 17, Άντερσον 9, Πετρούσεφ 5, Ντάνστον 7.

Τα αποτελέσματα του 3ου «Παύλος Γιαννακόπουλος»:

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου

Αναντολού Εφές - Ουλμ 88-69
Παναθηναϊκός - Παρτιζάν 89-85

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

Παρτιζάν - Ουλμ 84-94
Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός 80-74

Η τελική κατάταξη του τουρνουά:

1. Παναθηναϊκός
2. Αναντολού Εφές
3. Ουλμ
4. Παρτιζάν

Πηγή: sdna.gr

Δείτε επίσης