Σπορ

Απειλείται το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ από την πανδημία;

wc2

H φετινή διοργάνωση θα γίνει χειμώνα, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι μέχρι τότε ο κορωνοϊός θα έχει φύγει από τη ζωή μας

Άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, με τη μετάλλαξη «Όμικρον» τη δεδομένη στιγμή να κάνει την επέλασή της σε όλο τον κόσμο και να θέτει ερωτηματικά ως προς το αν και πως θα διεξαχθούν σημαντικά αθλητικά γεγονότα μέσα στο 2022.

Ανάμεσα σε αυτά είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, η σπουδαιότερη διοργάνωση ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων, που καθηλώνει κάθε 4 χρόνια εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη. Για περίπου έναν μήνα, τα μάτια είναι στραμμένα στις ενέργειες των «μάγων» της «στρογγυλής θεάς».

Συγκίνηση, χαρά, θυμός, λύπη… Τα ποδοσφαιρικά ματς του Μουντιάλ αποτελούν «καμβά» πάνω στον οποίο αποτυπώνεται η έκφανση όλων των συναισθημάτων της ανθρώπινης φύσης.

Ωστόσο, με την πανδημία να μαίνεται, το ερώτημα είναι ένα.

Θα γίνει φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο; Αρνητική απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα είναι «μαχαιριά» στην καρδιά για έναν ποδοσφαιρόφιλο. Ακόμα, όμως, και αν διεξαχθεί, όπως είναι και το πιθανότερο, τι αίγλη μπορεί να έχει με άδειες κερκίδες;

Από που θα αντλούν δύναμη οι αθλητές και κατ’ επέκταση πως θα «χορτάσει» το μάτι του κοινού πανέμορφα γκολ και εντυπωσιακές φάσεις;

Αρκετά, όμως, με τις υποθετικές ερωτήσεις. Ας εστιάσουμε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το 22ο του θεσμού, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα, το Κατάρ.

Αυτή θα είναι η τελευταία διοργάνωση που θα λάβουν μέρος 32 εθνικές ομάδες, αφού το 2026 (θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά) ο αριθμός θα αυξηθεί στις 48.

Θα χάσει το «ματς» ο κορωνοϊός λόγω… παράτασης;


Παρά το γεγονός ότι έχουμε συνδέσει το Μουντιάλ με υψηλές θερμοκρασίες, αφού παραδοσιακά γίνεται καλοκαίρι, φέτος θα διεξαχθεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Λόγω… παράτασης, δημιουργούνται ελπίδες ότι μέχρι τότε ο κορωνοϊός θα έχει πάψει να είναι πανδημική ασθένεια και επομένως το τουρνουά θα θυμίσει παλιές καλές εποχές.

Σημειώνεται ότι η FIFA πήρε την απόφαση η διοργάνωση να γίνει αυτούς τους μήνες, εξαιτίας της έντονης ζέστης που επικρατεί στο Κατάρ το καλοκαίρι. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη στην Ιστορία που δεν θα γίνει Μάιο, Ιούνιο ή Ιούλιο.


«Σκιές» στην επιλογή του Κατάρ


Κατηγορίες κατατέθηκαν για διαφθορά, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ κέρδισε τα δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η εσωτερική έρευνα της FIFA ξεκαθάρισε ότι το Κατάρ δεν είχε προβεί σε κάποια παράνομη ενέργεια. Πάντως, μετά από σχετική έρευνα, ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ ισχυρίστηκε ότι το Κατάρ είχε χρησιμοποιήσει «υπόγειους τρόπους», υπονοώντας ότι η επιτροπή υποψηφιοτήτων είχε κλέψει, προκειμένου η συγκεκριμένη χώρα να κερδίσει τα δικαιώματα της διοργάνωσης.

Επίσης, το Κατάρ δέχτηκε «αιχμηρή» κριτική, λόγω της αντιμετώπισής του προς τους ξένους εργάτες, οι οποίοι προσλήφθηκαν για την προετοιμασία του τουρνουά.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «καταναγκαστική εργασία», ενώ υπογράμμισε ότι πολλοί εργάτες πέθαναν, εξαιτίας των απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών.

Τα στάδια της διοργάνωσης


Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα λάβει χώρα σε 12 στάδια, με το μεγαλύτερο από αυτά να έχει χωρητικότητα άνω των 80.000 θεατών και το μικρότερο να διαθέτει 40.000

Αναλυτικότερα:

 • Στάδιο Λούσαϊλ Ικόνικ, 86.250 θεατές, Λουσαΐλ
 • Διεθνές Στάδιο Χαλίφα, 40.000 θεατές, Ντόχα
 • Στάδιο Σπορτς Σίτι, 47.560 θεατές, Ντόχα
 • Στάδιο Εντουκέϊσον Σίτι, 45.350 θεατές, Ντόχα
 • Στάδιο Αλ-Κχορ, 45.330 θεατές, Αλ Κχορ
 • Στάδιο Αλ-Σαμάλ, 45.120 θεατές, Αλ Σχαμάλ
 • Στάδιο Αλ-Γουακράχ, 45.120 θεατές, Αλ Γουάκραχ
 • Στάδιο Ουμμ Σαλάλ, 45.120 θεατές, Ουμ Σαλάλ
 • Στάδιο Ντόχα Πορτ, 44.950 θεατές, Ντόχα
 • Στάδιο Τανί μπιν Τζασίμ, 21.282 θεατές, Ντόχα
 • Στάδιο Αχμέντ μπιν Αλί, 21.282 θεατές, Αλ Ραγιάν
 • Στάδιο Πανεπιστημίου του Κατάρ, 43.520 θεατές, Ντόχα


Υπάρχει περίπτωση αυτά να γεμίσουν;

Ευχή όλων είναι να το επιτρέπουν οι συνθήκες και να λειτουργήσουν με πληρότητα 100%.

Ευχή όλων είναι να βιώσουμε τη συγκίνηση, όπως κάθε άλλη χρονιά που γίνεται Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ευχή όλων είναι να απαλλαγούμε σύντομα από τον εφιάλτη του κορωνοϊού…

Δείτε επίσης