Σπορ

Ν. Τζόκοβιτς: Ένα είδωλο με εμμονές

tzokovits

Ο Σέρβος, που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, αρνείται να εμβολιαστεί και δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις του για ζητήματα υγείας τον οδηγούν σε μονοπάτια το λιγότερα αμφισβητούμενα

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Είναι θρύλος στο τένις, εθνικός ήρωας στη Σερβία και, εσχάτως, σύμβολο των αντιεμβολιαστών όλου του κόσμου. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι τις τελευταίες ημέρες ψηλά στις ειδήσεις των διεθνών ΜΜΕ και θα βρίσκεται εκεί τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όταν και η Δικαιοσύνη της Αυστραλίας, θα αποφανθεί για την ένσταση που έχει καταθέσει κατά της απέλασής του από τη χώρα.

Ο Σέρβος, που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, αρνείται να εμβολιαστεί και δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις του για ζητήματα υγείας τον οδηγούν σε μονοπάτια το λιγότερα αμφισβητούμενα.

Σε αυτά πρωτοπερπάτησε πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν ανακάλυψε ότι έχει δυσανεξία στη γλουτένη, κάτι που σε συνδυασμό με ένα αυτοάνοσο που του προκαλεί αλλεργία στα δημητριακά, τον έστρεψε από τις παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους στις ολιστικές θεραπείες και σε μία λογική που γρήγορα του έγινε εμμονή.

Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη όταν το 2016 ο Τζόκοβιτς άρχισε τη συνεργασία του με τον προπονητή Πέπε Ίμαζ, επίσης ακόλουθο των ολιστικών θεραπειών. Ο Ισπανός με τις θεωρίες του βοήθησε τον μικρό αδελφό του Τζόκοβιτς, Μάρκο, να ξεπεράσει την κατάθλιψη. Έκτοτε, οι «ιατρικές» απόψεις του Ίμαζ, ήταν για τον Σέρβο σούπερ σταρ «ευαγγέλιο». Δίπλα του ανακάλυψε τη δύναμη που χαρίζει η… «αγκαλιά των δέντρων». Οι δύο τους γύρισαν όλα τα Βαλκάνια αναζητώντας αρχαία δέντρα για να τα αγκαλιάσουνκαι να πάρουν από αυτά την… αρχέγονη θετική ενέργεια της γης!

Πέρα από τις αγκαλιές στο προπονητικό πρόγραμμα του Τζόκοβιτς προστέθηκε εκείνη την περίοδο και ένα μικρό τελετουργικό πριν από το ζέσταμα, που είχε στόχο να αυξήσει τον βαθμό συγκέντρωσης του. Το ονόμασε… Αγάπη και Ειρήνη» και μέρος του το ακολουθεί μέχρι σήμερα πριν από τα μεγάλα τουρνουά.

Εκείνη την περίοδο πάντως, δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο Τζόκοβιτς γνώρισε αναπάντεχες ήττες, και μετά τον χαμένο τελικό του Γουίμπλετον είχε κάνει λόγο για «πνευματικό πρόβλημα».

Κλάμα πριν από την εγχείρηση

Την ίδια τύχη είχαν οι θεωρίες του Ίμαζ και όταν ο «Τζόκο» αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στον αγκώνα του. Όσα τελετουργικά και να έκανε, όσα δέντρα και αν αγκάλιασε, όποια ολιστική μέθοδο και αν ακολούθησε, οι πόνοι δεν ξεπεράστηκαν παρά μόνο όταν άφησε για λίγο τις εμμονές του και ακολούθησε το δρόμο της παραδοσιακής Ιατρικής. Χειρουργήθηκε με… πόνο καρδιάς, καθώς, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, «όταν αποφάσισα να κάνω την επέμβαση, έκλαιγα για τέσσερις ημέρες».

Μετά το χειρουργείο εγκατέλειψε τα ολιστικά κόλπα, μαζί και τον Πέπε Ίμαζ, και ξεκίνησε να επισκέπτεται τα «υπερβαρικά δωμάτια». Πρόκειται για χώρους όπου το σώμα εκτίθεται σε καθαρό οξυγόνο υπό υψηλή πίεση. Παράλληλα, έγινε φαν του διαλογισμού. Στο Instagram έγραψε ότι με τη θετική σκέψη και το διαλογισμόμπορεί να εξαγνίσει και να καθαρίσει ακόμα και μολυσμένο νερό…

Οι πυραμίδες και το 5G

Αν και ο ίδιος επίσημα έχει υποστηρίξει ότι δεν ασπάζεται καμία από τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, οι πράξεις δείχνουν το αντίθετο. Τόσο ο ίδιος όσο και η συζυγός του, Γιαλένα, είχαν ανεβάσει στα social media ένα άρθρο που συσχέτιζε το ξέσπασμα της πανδημίας με την εξάπλωση του δικτύου 5G, και μάλιστα και οι δύο είχαν δεχτεί προειδοποίηση για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Την ίδια εποχή, το ζεύγος Τζόκοβιτς έγινε μέλος του AdriaTour. Πρόκειται για οργάνωση που πραγματοποιούσε events σε όλα τα Βαλκάνια, στα οποία συμμετείχαν ανεμβολίαστοι με στόχο να κολλήσουν, να νοσήσουν και να αποδείξουν πως η πανδημία είναι μία απλή ίωση. Σε ένα από αυτά, Νόβακ και Γιαλένα διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Πάντως, στο διεθνές τουρνουά τένις που διοργάνωσε ο ίδιος και η οικογένειά του στο Βελιγράδι το 2021, υπήρχε ειδικός χώρος με ιατρικό προσωπικό, όπου όποιος ήθελε, μπορούσε να εμβολιαστεί επί τόπου. Πολλοί ήταν αυτοί που εμβολιάστηκαν. Ο ίδιος, όχι…

Πολύ πριν από την πανδημία, ο Σέρβος τενίστας ξεκίνησε και συνεχίζει να συμμετέχει μέχρι τώρα, όποτε το επιτρέπει το πρόγραμμά του, στις νυχτερινές «συνάξεις των πυραμίδων». Πρόκειται για συγκεντρώσεις ατόμων που πιστεύουν ότι οι λόφοι γύρω από το Βελιγράδι είναι αρχαίες πυραμιδές που εκπέμπουν δύναμη.

Δείτε επίσης