Σπορ

Με πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης «φλερτάρει» ο Νόβακ Τζόκοβιτς

Image: 2022 Australian Open: Previews

Ο σούπερ σταρ του τένις παραδέχθηκε χθες ότι γνώριζε ότι ήταν θετικός, όταν έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα στη σερβική πρωτεύουσα στις 18 Δεκεμβρίου

Με το πρόστιμο ή ακόμα και την ποινή φυλάκισης «φλερτάρει» ο Νόβακ Τζόκοβιτς, έπειτα από την παραδοχή του ότι «έσπασε» την καραντίνα, ενώ είχε προσβληθεί από κορωνοϊό, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δικηγόρους.

Παράλληλά, η πρωθυπουργός της Σερβίας προειδοποίησε ότι η συμπεριφορά του δείχνει «σαφή παραβίαση» των κανόνων. Ο σούπερ σταρ του τένις παραδέχθηκε χθες ότι γνώριζε ότι ήταν θετικός, όταν έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα στη σερβική πρωτεύουσα στις 18 Δεκεμβρίου, λέγοντας σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως είχε κάνει «λάθος κρίσης».

Ο ίδιος απέδωσε «το ανθρώπινο λάθος» στην ομάδα του, αναφορικά με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, λέγοντας πως δεν είχαν δηλώσει ότι ταξίδεψε εκτός Σερβίας, στην Ισπανία, τις δύο εβδομάδες προτού εισέλθει στην Αυστραλία.

Πάντως, δικηγόροι στη Σερβία δήλωσαν σε τοπικά μέσα πως η παραβίαση των αυστηρών κανόνων απομόνωσης της χώρας είναι αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 248 του ποινικού κώδικα και υπόκειται σε πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, αν και η κοινωφελής εργασία είναι πιο πιθανή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος από ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη Μελβούρνη τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του δικαστή Ομοσπονδιακού δικαστηρίου πως η μεταχείρισή του ήταν «παράλογη».

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς στήριξαν την υπόθεσή τους πως ο Νο.1 τενίστας στον κόσμο, είχε νοσήσει πρόσφατα από κορωνοϊό για την ιατρική εξαίρεση που θα του επιτρέπει να παίξει.

Σε μια ένορκη κατάθεση στο δικαστήριο, ο Τζόκοβιτς τόνισε ότι «εξετάστηκε και διαγνώστηκε» πως είχε προσβληθεί από κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου. Στην κατάθεσή του την Τετάρτη, ωστόσο, είπε ότι δεν ενημερώθηκε για την θετική του κατάσταση παρά την επόμενη ημέρα.

Υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε πως είχε βγει θετικός παρά μόνο μετά από μια εκδήλωση τένις που παρακολούθησε στο Βελιγράδι στις 17 Δεκεμβρίου για να απονείμει βραβεία σε παιδιά, αλλά παραδέχτηκε ότι γνώριζε την κατάστασή του όταν πήγε στο κέντρο τένις του στις 18 Δεκεμβρίου για μια συνέντευξη και φωτογράφηση για το L’ Equipe.

Δικηγόροι στη Σερβία είπαν ότι ως σημαντικό δημόσιο πρόσωπο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος είναι εθνικός ήρωας στη χώρα του, κινδυνεύει με υποδειγματική κύρωση εάν κριθεί ένοχος, ωστόσο προσθέτουν πως θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί αντ’ αυτού κοινωφελούς εργασίας.

Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, σε αρκετούς Σέρβους που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια για μη απομόνωση για 14 ημέρες, αν και οι πιο πρόσφατες καταδίκες συνήθως συνεπάγονταν πρόστιμα περίπου 150.000 δηνάρια.

Εκτός από την Αυστραλία και τη Σερβία που ερευνούν το κατά πόσο παραβίασε τους κανόνες ο Νόβακ Τζόκοβιτς, και οι Ισπανοί αξιωματούχοι εξετάζουν εάν εισήλθε παράνομα στη χώρα πριν κατευθυνθεί στην Αυστραλία.

Ο Τζόκοβιτς μετέβη στην Ισπανία από τη Σερβία αυτές τις 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Μελβούρνη, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Παρ όλα αυτά, από τις 20 Σεπτεμβρίου, οι Σέρβοι πολίτες χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ειδική εξαίρεση για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος. Οι Ισπανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν τώρα ότι δεν έλαβαν κανένα αίτημα από τον Τζόκοβιτς, που είναι ανεμβολίαστος.

Δείτε επίσης