Σπορ

Κ. Μπακογιάννης: Ο Βοτανικός θα είναι το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού για πάντα

«Παναθηναϊκός και Αθήνα πηγαίνουν μαζί» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Κ. Μπακογιάννης: Ο Βοτανικός θα είναι το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού για πάντα
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Στα ερωτήματα των φίλων του Παναθηναϊκού απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σχετικά με το γήπεδο στον Βοτανικό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SDNA, ο κ. Μπακογιάννης έδωσε απαντήσεις εκφράζοντας την βεβαιότητα του για θετική έκβαση της αυριανής ψηφοφορίας.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει το «οκ» από την Γ.Σ. του ΑΟ, θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η δημοπράτηση του έργου.

Αναλυτικά:

Για το αν η Γ.Σ. αποφασίσει όχι: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού. Των Παναθηναϊκών που αγαπάνε την ομάδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα ψηφίσουν ναι οι φίλοι του τριφυλλιού. Και έχω μπει σε αυτή τη μάχη δίνοντας το όλο της. Έχουμε μια μοναδική συγκυρία. Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, έχουμε ωριμότητα στο έργο και έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα και μία κυβέρνηση που θέλει να κάνει το γήπεδο. Δεν μπορώ να φανταστώ το «όχι»».

Για το τι έχει χάσει ο Δήμος από τις διαπραματεύσεις και τι ο ΠΑΟ: «Η διοίκηση του ΑΟ διαπραγματεύτηκε σκληρά. Εγω μπορώ να σας πω τι κερδίζει η πόλη. Η Δ.Α. είναι ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της πόλης. Στην Αλεξάνδρας κερδίζουμε ένα πνεύμονα πρασίνου και την ίδια στιγμή στο Βοτανικό δημιουργείται μια σύγχρονη νέα πόλη. Αρκεί να σας πω ότι στον Ελαιώνα προβλέπει 50% πρασίνου».

Για το αν απεμπολεί το δικαίωμα στη Λεωφόρο: «Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Η αρένα των 39.000 θέσεων είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού για πάντα. Εμείς έχουμε προβλέψει 99 χρόνια. Μέχρι το 2121. Πολύ απλά έχουμε βάλει αυτό γιατί μέχρι εκεί πάει ο νόμος. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την διαπραγμάτευση, άκουγα τους φίλους του Παναθηναϊκού να λένε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις στο Βοτανικό με την Λεωφόρο. Το διατηρήσαμε στο ακέραιο. Και ο ΑΟ θα έχει παραπάνω. Συνολικά 7.500 τμ, με ένα κλειστό 3100 θέσεων ένα κολυμβητήριο και άλλα. Συγκρίνονται οι εγκαταστάσεις του Βοτανικού με της Λεωφόρου. Πάμε και στα οικονομικά. Ο ΑΟ θα έχει περισσότερα έσοδα στο Βοτανικό».


Για το αν το «ναι» βγει με το 54%: «Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στον κ. Μαλακατέ. Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν στον κ. Μαλακατέ είναι η αγάπη για την ομάδα και ο σεβασμός στο καταστατικό. Αυτό τον έχει κάνει ένα δύσκολο συνομιλητή. Από όλο αυτό βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι. Ο Δήμος Αθήνας, ο Παναθηναϊκός και ο ΑΟ».

Για το αν έχει εξασφαλιστεί το έργο αν αλλάξει η δημαρχία: «Έχουμε πετύχει την ευρύτερη συναίνεση στο Δημο. Δεν επαναλαμβάνονται τα λάθη με τους κορμοράνους. Επίσης στη Βουλή πέρασε κατά πλειοψηφία. Πρακτικά εμείς είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το γήπεδο άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σύμβαση σε ένα χρόνο. Από τη στιγμή που κάτι δημοπρατείται αρχίζει και τρέχει. Όταν έχεις κάνει κάτι τέτοιο το έργο δεν σταματάει. Π.χ. το μετρό της Αθήνας δημοπρατήθηκε από άλλη κυβέρνηση και δεν σταμάτησε. Δεν θα σταματήσει κανείς το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Έχουμε ένα έργο που είναι έτοιμο να προχωρήσει, ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τις εγκαταστάσεις του ΑΟ, τις οποίες μέχρι το 2024 θα τις φτιάξουν οι Τράπεζες».

Για την χρηματοδότηση: «Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (115 εκατ. ευρώ για την αρένα) και από το Ταμείο ανάκαμψης (έργα υποδομών). Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει σχέση με το ΈΣΠΑ αλλά η κομισιόν εγκρίξνει τα έργα. Δεν θα υπάρχει θέμα».

Για το αν η αύξηση τιμών επηρεάσει το έργο: «Όταν ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες ο προϋπολισμός ήταν 85 και πήγαμε 115, επειδή από νωρίς είδαμε την αύξηση των τιμών. Δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έργο δουλεμένο από ολες τις πλευρές. Έχοντας λάβει υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια, το έργο είναι απολύτως ώριμο. Μια ομάδα ανθρώπων έχει δουλέψει σκληρά και καθυστερήσαμε για να είμαστε 100 % σίγουροι».

Για το αν εγκλωβιστεί ο ΑΟ αν φύγει η ΠΑΕ από τον Βοτανικό: «Ο ΑΟ έχει πετύχει το απόλυτο κόλπο γκρόσο. Αποκτάει ένα νέο γήπεδο, για του οποίου την συντήρηση πληρώνει η ΠΑΕ και εισπράττει. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να φύγει η ΠΑΕ. Αν γίνει αυτό ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την συντήρηση του γηπέδου. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Για την μελέτη που παρουσιάστηκε και αναφέρει ότι αξία είναι 372 εκατ. ευρώ και ποια είναι η αξία σύμφωνα με τον Δήμο Αθήνας: «Ευθέως αμφισβητώ αυτή την μελέτη. Ας την βγάλει να την δούμε όλοι. Εμείς ότι στοιχεία έχουμε την έχουμε βγάλει στη δημοσιότητα. Ότι έχουμε κάνει το έχουμε δώσει στη δημοσιότητα. Όπως και τις συμβάσεις. Εγώ θα επικαλεστώ την λογική όσων μας βλέπουν. Έχουμε ένα γήπεδο που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου. Τι θες να κάνεις εκεί; Πως ακριβώς θα πάρεις αξία από αυτό το οικόπεδο. Δεν γίνεται να φτιαχτεί γήπεδο στη Λεωφόρο. Δεν χωράει απλά. Είναι τόσο απλό. Χωροταξίκα, πολεοδομικά. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε στη Λεωφόρο γήπεδο όπως στο Βοτανικό».

Για τον λόγο που δεν παραχωρείται στο Δήμο για 99 χρόνια η Λεωφόρος: «Στη Λεωφόρο κάνουμε ένα χώρο πρασίνου, ένα μουσείου του Παναθηναϊκού και ένα πάρκινγκ. Είναι κερδισμένος ο ΑΟ».

Για το αν θα ονομαστεί στη Λεωφόρο ο χώρος «Άλσος Παναθηναϊκού»: «Είναι κάτ που θέλω να το δούμε. Και πρέπει να τα συζητήσουμε ακόμα και το να ονομαστεί το νέο γήπεδο Λεωφόρος. Στη Λεωφόρο έχουμε ζήσει όλοι μεγάλες στιγμές».

Για το αν θα ήταν μια καλή ιδέα να μην γκρεμιστεί η Θύρα 13 στη Λεωφόρο: «Είμαι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση. Άλλωστε η Αλεξάνδρας έπεται. Μόνο αν έχει παίξει το πρώτο του ματς ο Παναθηναϊκός στο Βοτανικό και στη συνέχεια θα ανοίξει η κουβέντα για την Λεωφόρο. Αυτό αποτυπώνεται και στη Δ.Α. Τότε θα αρχίσει οποιαδήποτε εργασία στη Λεωφόρο».

Για το αν θα καταψηφιστεί η Δ.Α. , αν θα πέσει το Προεδρικό Διάταγμα: «Έχουμε Π.Δ. και υπάρχουν νόμοι. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα περάσει το πρότζεκτ. Σήμερα ένας φίλος μου μου έλεγε ότι με βαριά καρδιά θα πάει να ψηφίσει υπέρ. Το συναισθηματικό είναι ένα τεράστιο κομμάτι».

Για το αν τον προβληματίσει η εικόνα στην προσυνέλευση: «Εμένα δεν με προβληματίζει ο διάλογος; Εγώ δεν προβληματίζομαι διότι εμπιστεύομαι τους ανθρώπους. Εγώ αντιμετωπίζω τον κόσμο του Παναθηναϊκού σαν συνομιλητές».

Για το αν υπάρχει το «ναι» με 60 % και αν ο Δήμος επαναδιαπραγματευτεί: «Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό είναι. Αυτό έχουμε καταφέρει και όλοι είμαστε κερδισμένοι, με μεγαλύτερο τον Ερασιτέχνη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο ΑΟ έχει όλες τις εγγυήσεις για την συντήρηση του γηπέδου, το 15% για 49 χρόνια, έχουμε τις εμπορικές χρήσεις που έχουν εξασφαλιστεί για τον ΑΟ. Ποια είναι η επαναδιαπραγμάτευση που έπρεπε να γίνει; Παρακολούθησα τη συνέλευση και άκουγα τις αιτιάσεις και τις σέβομαι, καθώς καταλαβαίνω το συναισθηματικό δέσιμο. Πρόταση συγκεκριμένη όμως δεν άκουσα».

Για το αν υπάρξει διαφωνία στη συνέχεια και αν υπάρχει κενό στις συμβάσεις: «Όχι δεν υπάρχει κάποιο κενό. Υπάρχει δυσπυστία και το καταλαβαίνω. Εγώ μπορώ να απαντήσω με στοιχεία».

Για το αν θα είναι δημοτικό γήπεδο ο Βοτανικός : «Κατά κυριότητα είναι του Δήμου Αθηγαίων, αλλά θα είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού»

Για τις υποχωρήσεις που έκανε ο Δήμος: «Πρώτα απ΄ όλα τα χρήματα που παίρνουμε από τις εμπορικές χρήσεις. Θα μπορούσε ο Δήμος να έχει μια άλλη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ΑΟ. Εγώ δεν μπήκα ποτέ στον πειρασμό να τραβήξω μια γραμμή ανάμεσα στα συμφέροντα του Παναθηναϊκού και του Δήμου. Εγώ δεν θεώρησα ότι δίνω μάχη ή δίνω πόλεμο. Προφανώς έγινε μια διαπραγμάτευση, αλλά ως εκεί».

Για το γιατί δεν προτάθηκε να φτιαχτεί γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ στο Βοτανικό και εγκαταστάσεις του ΑΟ στη Λεωφόρο: «Εμείς δεν ξεκινήσαμε από το 0. Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο. Όλο αυτό πέρασε από το ΣΤΕ. Το Π.Δ. μας εξασφαλίζει όλους και εξασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει».

Για το αν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση: «Εγώ το αποκλείω. Δεν ξέρω τι έχουμε να επαναδιαπρατευτούμε. Είμαι σίγουρος ότι την Πέμπτη θα έχουμε ένα «ναι» στον Παναθηναϊκό. Η Γ.Σ. θα αποφασίσει ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον».

Για την κυριότητα του γηπέδου στην Λεωφόρο: «Το γήπεδο στην Αλεξάνδρας ανήκει στους Παναθηναϊκούς και στους Αθηναίους. Εγώ δεν πρόκειται να ανοίξω το κουτί της πανδώρας. Δεν σκοπεύω να το κάνω εγώ».


Για το έγγραφο που λέει ότι η κυριότητα ανήκει στον ΠΑΟ: «Είναι ένα έγγραφο που έχει υπογράψει ο Έβερτ για κάτι συναυλίες στη δεκαετία του 80. Είναι μια κουβέντα που δεν θέλει να ανοίξει ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο Δήμος. Είναι πολύ σημαντικό η Παναθηναϊκή οικογένεια και η οικογένεια της Αθήνας να είναι ενωμένοι».

Για το αν βγει το «όχι» και αν μπορεί η ΠΑΕ να φτιάξει το γήπεδο στο Βοτανικό: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε ένα ώριμο πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε φήμες».

Για τον λόγο που δεν γίνεται να διατηρηθεί η Λεωφόρος, αλλά να υπάρχει και το Βοτανικό: «Πρώτον υπάρχει το Π.Δ. Πως θα συντηρούσαμε αυτά τα δύο γήπεδα».


Για το αν το γήπεδο θα γιγαντώσει τον Παναθηναϊκό: «Είμαι πεπεισμένος. Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει δύσκολα και η Δ.Α. με γεμίζει αισιοδοξία. Η ομάδα θα αποκτήσει τις οικονομικές δυνατότητες και τις εγκαταστάσεις για τις επόμενες γενιές. Μιλάμε για το μέλλον».

Για το αν το γήπεδο θα λέγεται «Θανάσης Γιαννακόπουλος»: «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η ΠΑΕ με τον ΑΟ».

Για τις εγκαταστάσεις και που ανήκουν: «Η αρένα έχει κυριότητα δημοτική που παραχωρείται για 99 χρόνια και συντηρείται από την ΠΑΕ. Οι εγκαταστάσεις του ΑΟ κατασκευάζονται από τις τράπεζες και δίνονται στον ΑΟ».

Για το ποιος έχει το δικαίωμα στην ονοματοδοσία: «Είναι κάτι που πρέπει να συμφωνήσει ο Δήμος με την ΠΑΕ. Πιστεύω ότι το γήπεδο αυτό πρέπει να έχει ένα όνομα που θα είναι συνδεδεμένο με τα χρυσά χρόνια του ΠΑΟ».

Για το αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση: «Ναι. Είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Έχει εγκριθεί το έργο από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ».

Για το τι θα καταβάλει η ΠΑΕ στο Δήμο: «Θα καταβάλει ένα ελάχιστο 415.000 ευρώ σε Δήμο και Πολιτεία, ποσό που μπορεί αυξάνεται ανάλογα με το πως πηγαίνει ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα αποκτά οικονομική ανεξαρτησία».


Για την ονοματοδοσία: «Είναι μια κουβέντα που θα γίνει ανάμεσα σε ΑΟ - ΠΑΕ και θα στηρίξουμε σαν Δήμος ότι αποφασίσουν».

Για το αν θα πρέπει να υπάρξει αναβολή της διαδικασίας λόγω των κενών στη σύμβαση: «Κενά δεν υπάρχουν».

Για το ότι δεν υπάρχει ρήτρα δεσμευτικότητας ανάμεσα σε ΠΑΕ – Δήμο: «Αυτό αφορά την σύμβαση ΠΑΕ – Ερασιτέχνη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος θα αναλάβει τη συντήρηση του γηπέδου αν φύγει η ΠΑΕ. Δεσμευόμαστε γι΄ αυτό. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μια τέτοια ρήτρα, αλλά είναι ένα σενάριο απολύτως ακραίο».

Για το ποιοι ήταν ενάντια: «Έχουμε πετύχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Συναίνεσαν και από το ΚΙΝΑΛ και από τον Σύριζα. Διαφώνησαν από το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ψηφίστηκε και από το Συριζα και από το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή».

Για τον λόγο που δεν αντέδρασε όταν ο Γερουλάνος είπε τσαντίρι την Λεωφόρο: « Ο άνθρωπος δεν έχει πάει στη Λεωφόρο για να ξέρει. Θα είναι καλεσμένος μας στο νέο γήπεδο. Επίσης ο καθένας εκτίθεται ορισμένες φορές με απλά όσα λέει. Δεν χρειάζεται να πεις κάτι άλλο».

Για τον λόγο που δεν αναγράφονται οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και αν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης ο ΑΟ: «Στις εγκαταστάσεις στο Βοτανικό ο ΑΟ έδωσε τις προδιαγραφές. Όλο αυτό παρακολουθείται από τον ΑΟ και για να τις παραλάβουμε θα πρέπει να έχουμε το «οκ» του Ερασιτέχνη. Δεν παραλαμβάνει τίποτα μόνος του ο Δήμος. Πρέπει πρώτα να πει το ναι ο ΑΟ».,


Για το αν θα αναβαθμιστεί ο Βοτανικός: «Εμείς δημιουργούμε μια νέα πόλη. Μια σύγχρονη πόλη, που το πράσινο θα αγγίζει το 50%. Επίσης έχουμε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία υπολογίζουμε ότι θα έχουμε επενδύσεις 350-450 εκατ. ευρώ».

Για τον λόγο που δεν προχώρησε το γήπεδο της ΚΑΕ: «Εμείς ανοίξαμε μια κουβέντα με την ΚΑΕ. Μιλήσαμε για όμορο οικόπεδο, μιας και το γήπεδο του μπάσκετ δεν περιλαμβανόταν στο Π.Δ. Δεν γινόταν να το αλλάξουμε ούτε να το πειράξουμε. Αλλά και να γινόταν θα χρειαζόταν τουλάχιστον 5 έτη. Αν γινόταν αυτό τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χάνονταν. Κάναμε προτάσεις αλλά η ΚΑΕ προχώρησε σε εναλλακτικές. Εμείς όμως είμαστε πάντα ανοιχτή να συνεχίσουμε τη συζήτηση με την ΚΑΕ».

Για τον λόγο που θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος για τον Βοτανικό: «Το κέρδος είναι οι νέες εγκαταστάσεις. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θα έχει εγκαταστάσεις που δεν θα έχει πληρώσει ούτε ένα cent».

Για το ποια είναι η αξία της Λεωφόρου και ποια του Βοτανικού: «Αυτό έχει να κάνει με το τι θες να φτιάξεις. Έχουμε κάνει μια αξιολόγηση αλλά δεν θα ήθελα να αποκαλύψω το ποσό γιατί κάτι τέτοιο είναι μάταιο. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον».

Για το κόστος των εγκαταστάσεων: «Είχα δει ότι οι αυξήσεις έρχονται και γι΄ αυτό ζήτησα να αυξηθούν τα χρήματα».

Για το μετρό: «Με το μετρό θα μπορεί να φτάσει κανείς στο Βοτανικό μόλις σε 30 λεπτά. Είναι 2 και κάτι χιλιόμετρα στην Ομόνοια».

Για το ιδιοκτησιακό του Βοτανικού: «Είναι ένα δημοτικό γήπεδο που δίνεται στον Ερασιτέχνη για 99 χρόνια. Ο λόγος που μπήκε αυτή η χρονική διάρκεια είναι ότι αυτό που ορίζεται από το νόμο. Αυτό όμως είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού για πάντα».

Για το πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίηση του έργου: «Το 2024 θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις του ΑΟ και το 2026 η αρένα. Η αλήθεια είναι ότι το επίσημο όμως χρονοδιάγραμμα έχει ανάσες διότι δεν θέλω να εμφανιστώ αναξιόπιστος. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα είναι νωρίτερα. Κρατήστε το 2026»,


Για το αν εξάντλησε τις κουβέντες με τον Γιαννακόπουλο: «Απολύτως και έχω μια πολύ καλή σχέση».

Για το ποια θα είναι τα έσοδα της ΠΑΕ: «Αυτό το γνωρίζει η ΠΑΕ. Πρακτικά εγώ μπορώ να τοποθετηθώ για τον Δήμο».

Για τον λόγο που δεν υπάρχει κατώτερη χωρητικότητα στις συμβάσεις: «Γιατί να δώσω το περιθώριο για κατώτερη χωρητικότητα. Χωρίς εκπτώσεις θέλουμε το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα».

Για το αν θα έχουν και άλλα σωματεία την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν: «Τις αθλητικές εγκαταστάσεις τις διαχειρίζεται ο ΑΟ. Εμείς έχουμε ζητήσει να παίζει η Εθνική Ελλάδος εκεί».

Για το αν μπορεί να φτιαχτεί γήπεδο στη Λεωφόρο: «Θα είναι ρίσκο για τον Παναθηναϊκό να πάει να κυνηγήσει την κυριότητα, όπως και θα είναι ρίσκο για τον Δήμο. Κανείς λοιπόν δεν θέλει να πάει κανείς σε αυτή την κουβέντα».

Για το αν δεν υλοποιηθεί το πρότζεκτ τώρα, μπορεί να γίνει αργότερα: «Έχουμε μια ευκαιρία. Αυτά γίνονται μόνο μια φορά για κάθε γενιά. Είναι τώρα ή ποτέ».

Για τον λόγο που παραχωρήθηκαν οι εμπορικές χρήσεις απευθείας στην ΠΑΕ: «Πήγαμε με βάση τον αθλητικό νόμο σε αυτό».

Για το αν το κόστος του γηπέδου του ΑΟ ξεπεράσουν τα 12 εκατ ευρώ, τι θα γίνει: «Στη συμφωνία που έχουμε κάνει με τις τράπεζες είναι για το φυσικό αντικείμενο των εγκαταστάσεων και όχι για τον προϋπολογισμό. Δεν θα υπάρχει θέμα».

Για τον λόγο που δεν έγιναν στο Γουδί: «Όλη η Αθήνα είναι Παναθηναϊκή. Στο Βοτανικό έχουμε τον χώρο, έχουμε την ιδιοκτησία και έχουμε και το Προεδρικό Διάταγμα. Αν μιλούσα σήμερα για το Γουδί θα ήταν κοροϊδία. Δεν υπάρχει σενάρια Γουδί. Όταν έχω ένα έργο ώριμο θα το πετάξω τους νόμους, για να πάω στο Γουδί; Υπάρχουν Π.Δ. που απαγορεύουν στο Γουδί ένα γήπεδο λόγω του Υμηττού».


Για το πως γίνεται να μην αναφέρει ούτε λέξη ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ: «Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν μπορώ να μιλήσω για κάποιον άλλο, αλλά σίγουρα μέσω των συμβάσεων έχει δοθεί το ΟΚ».

Για το αν βρεθούν αρχαία στο Βοτανικό: «Βρήκαμε αρχαία στο Σύνταγμα. Υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία. Υπάρχει πάντα αρχαιολόγος και προχωράει μπροστά. Δεν σταματάει κανένα έργο. Πριν από 1,5 χρόνο βρήκαμε στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης και το έργο καθυστέρησε 3-4 μέρες μόνο».

Για το αν υπάρχει μακέτα για το πως θα είναι η Λεωφόρος μετά το γκρέμισμα: «Δεν υπάρχει κάτι τώρα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας».

Για το ότι το γήπεδο της ΑΕΚ έχει φτιαχτεί με λιγότερα χρήματα: «Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τα άλλα γήπεδα. Θα είναι το μοναδικό γήπεδο που θα βλέπει Ακρόπολη».

Για το αν μείνει χωρίς άδεια η Λεωφόρος και δεν περάσει η Διπλή Ανάπλαση: «Μα θα περάσει η Διπλή Ανάπλαση. Τι συζητάμε;».

Για το αν εγκριθεί η Δ.Α. και δικαστικά αποδειχθεί ότι έχει στη Λεωφόρο η ιδιοκτησία τότε θα έχει ιδιοκτησία στο Βοτανικό: «Δεν γίνεται να μιλάμε τόσο υποθετικά. Καμία διοίκηση του ΑΟ δεν θα πυροβολήσει τα πόδια της».

Για τον λόγο που ο Γιαννακόπουλος δήλωνε ότι οι όροι για το Βοτανικό είναι ταφόπλακα για τον Παναθηναϊκό: «Οι νέοι όροι είναι καλύτεροι από το 2006. Δεν υπήρχε Ερασιτέχνης στην κουβέντα. Τώρα ο ΑΟ είναι πρωταγωνιστής».

Για την χωρητικότητα του γηπέδου ποδοσφαίρου: «Υπάρχει ρητή δέσμευση. Σε μερικές εβδομάδες θα δημοπρατήσουμε το γήπεδο και εκεί θα περιγράφεται το γήπεδο στην ολότητα του».

Για το ότι η Λεωφόρος αξίζει 270 εκατ. ευρώ όπως αναφέρθηκε στην προσυνέλευση: «Δεν θα ήθελα να αντιδικήσω με τον κ. Σαπουντζόγλου. Δεν υπάρχει τέτοια μελέτη και τέτοια νούμερα. Είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που έχουμε εμείς».

«Παναθηναϊκός και Αθήνα πηγαίνουν μαζί. Και αυτό πρέπει να το ξαναπούμε».

Για τον λόγο που όλες οι ομάδες έχουν στη φυσική τους έδρα γήπεδο και ο ΠΑΟ όχι: «Η έδρα του Παναθηναϊκού είναι η Αθήνα».

Για τον λόγο που οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έκαναν κοινή συνέντευξη Τύπου: «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Όλοι απαντάμε στις ερωτήσεις. Μετά τις υπογραφές θα κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου».

Για τα δικαιώματα του Παναθηναϊκού σε Λεωφόρο και Βοτανικό: «Όσο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι η Λεωφόρος τόσο θα είναι ο Βοτανικός. Το ερώτημα για τον Παναθηναϊκό είναι ποιος θα είναι ο ΠΑΟ του μέλλοντος».

Για το αν επεκταθεί η λειτουργία της Λεωφόρου μετά το 2023: «Η άδεια εγκρίνεται κάθε φορά από την περιφέρεια, αλλά ο Δήμος θα συνηγορήσει».

Για το αν γίνεται να προχωρήσει μόνο το ποδοσφαιρικό γήπεδο: «Δεν αυτοκτονούν οι ομάδες. Χρειάζεται λίγη πίστη. Πραγματικά.»

Για τον λόγο που η Λεωφόρος χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου: «Ήταν στη λογική της Δ.Α.. Επίσης στη Λεωφόρο δεν χωράνε τα 7.500 τ.μ. που θα υπάρχουν στο Βοτανικό».

Για το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αν περάσει από την Γ.Σ. ο Βοτανικός : «Εντός του χρόνου θα αρχίσουν οι εργασίες για να μπουν οι βάσεις και βήμα βήμα θα προχωρήσουμε».

Για το αν γίνεται να προστεθεί στις συμβάσεις ότι θα αναλάβει ο Δήμος τη συντήρηση αν φύγει η ΠΑΕ: «Μπορούμε να προσθέσουμε στις συμβάσεις ότι θα αναλάβει ο Δήμος την συντήρηση. Δεν υπάρχει όμως ο λόγος να αμφισβητήσουμε ο ένας τον άλλον».

Για το ποια είναι η άποψη σας για τον Αλαφούζο στις διαπραγματεύσεις: «Ήταν εξαιρετική με όλους».

Δείτε επίσης