Σπορ

Τα Special Olympics Hellas και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα σε μια μεγάλη γιορτή αθλητισμού και ίσων ευκαιριών για αθλητές με νοητική και κινητική αναπηρία!

Τα Special Olympics Hellas και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα σε μια μεγάλη γιορτή αθλητισμού και ίσων ευκαιριών για αθλητές με νοητική και κινητική αναπηρία!

Με εξαιρετική επιτυχία, τα Special Olympics Hellas και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα συνδιοργάνωσαν την Επίδειξη M.A.T.P. (Motor Activities Training Program - Πρόγραμμα Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων) για τους αθλητές των Special Olympics που συνδυάζουν νοητική και κινητική αναπηρία, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στον Υπαίθριο Χώρο του ΟΑΚΑ (Αγορά), σε συνεργασία με το ΟΑΚΑ Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» και τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4All.

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του εθελοντισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ομαδικότητας, συμμετείχαν:

-40 Αθλητές των Special Olympics με νοητική και κινητική αναπηρία, από 11 Ειδικά Σχολεία: Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών, Ειδικό Λύκειο Αθηνών, Ειδικό Δημοτικό Μεταμόρφωσης, «ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ιλίου (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο)», Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου, Ειδικό Λύκειο Ιλίου, Ειδικό Δημοτικό ΕΛΕΠΑΠ, ΚΔΑΠ - ΑμεΑ «Κρίκος» Βριλησσίων, Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», Ειδικό Δημοτικό Βούλας, Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας

-80 Μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα

-20 Εθελοντές των Special Olympics και της Hasbro Greece

-Μαθητές, υποστηρικτές, συνεργάτες και γενικό κοινό, που παρακολούθησαν την εκδήλωση και χειροκρότησαν τους αθλητές.

Η Επίδειξη M.A.T.P. είχε στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει την προσπάθεια των αθλητών, να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να φέρει σε επαφή τους μαθητές με άτομα με νοητική αναπηρία, να τους δώσει κίνητρα να συνεργαστούν με ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης!

Ενωμένοι οι αθλητές των Special Olympics και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, παρέλασαν μπροστά από τους επίσημους και το κοινό, άκουσαν τον Όρκο του Αθλητή των Special Olympics από την αθλήτρια Μαρίνα Κοκμοτού, και, μετά από την απαραίτητη προθέρμανση, επιδόθηκαν σε διάφορες ασκήσεις αθλημάτων, όπως βόλεϊ, μπόουλινγκ, χάντμπολ, πινγκ – πονγκ, σε 14 σταθμούς διαφορετικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Όλοι οι αθλητές πέρασαν κυκλικά από όλους τους σταθμούς και, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη των μαθητών, πέτυχαν όλους τους αθλητικούς στόχους!

Η χαρά της συμμετοχής και του αθλητισμού που επικρατούσε στη μεγάλη αυτή γιορτή επισφραγίστηκε από μία Τελετή Απονομής Μεταλλίων και Διπλωμάτων, που προσφέρθηκαν σε όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές των Special Olympics ως τιμητική αναγνώριση και επιβράβευση της συμμετοχής, της προσπάθειας και της αφοσίωσής τους. Διπλώματα Συμμετοχής πήραν και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα για την καθοριστική υποστήριξή τους στην προσπάθεια των αθλητών.

Πολύτιμη υπήρξε επίσης η σύμπραξη με τον Οργανισμό We4All, ο οποίος, μετά το τέλος του προγράμματος, διοργάνωσε μία μεγάλη επιχείρηση δενδροφύτευσης στον χώρο του ΟΑΚΑ, με την ενεργή συμμετοχή όλων: των αθλητών, των μαθητών, των εθελοντών, των προπονητών και του κοινού!

Το βασικό μήνυμα της εκδήλωσης, η οποία αποτέλεσε έναν ύμνο στον σεβασμό, την αποδοχή και τη συνύπαρξη, μέσω του αθλητισμού, ήταν ότι «Η ανοιχτή κοινωνία είναι δείγμα πολιτισμού και δικαίωμα όλων!».

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις των επίσημων προσκεκλημένων, οι οποίοι στήριξαν τη διοργάνωση με την παρουσία και τα θερμά τους λόγια.

Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για τη συνεχή στήριξη του υπουργείου στην αποστολή του Οργανισμού και την ανακήρυξη των Special Olympics Hellas σε Ομοσπονδία, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για την άψογη και διαχρονική συνεργασία τους καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε:

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μία κοινωνία συμπερίληψης όλων, μία κοινωνία που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Μία κοινωνία, η οποία θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία και θα τους επιτρέπει να αναπτύσσονται, να κοινωνικοποιούνται και να βελτιώνουν τις ικανότητές τους συνυπάρχοντας και συνεργαζόμενα αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους τους. Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες απολύτως δεσμευμένοι στην προσπάθειά μας να φέρνουμε κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά τους συμπολίτες μας με και χωρίς νοητική αναπηρία, να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να συμβάλουμε κατά το μέγιστο δυνατόν στην ανάπτυξη του εθελοντικού πνεύματος στη χώρα μας.»

Η Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, κ. Ελένη Δούκα, ευχαρίστησε με τη σειρά της τα Special Olympics Hellas για την άψογη συνεργασία όλα τα χρόνια που συνδιοργανώνονται οι σημαντικές αυτές εκδηλώσεις, τόνισε τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας καθώς και της ευαισθητοποίησης των μαθητικών κοινοτήτων γύρω από θέματα συνύπαρξης. Τέλος ευχαρίστησε το ΟΑΚΑ για τη φιλοξενία και την We4All για την περιβαλλοντική της δράση.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος προσφάτως, με τον Νόμο 4908/2022, αναβάθμισε τα Special Olympics Hellas σε Ομοσπονδία, δεσμεύτηκε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Special Olympics Hellas θα γίνει ακόμα στενότερη, με σκοπό να προωθήσει κάθε ευκαιρία για κοινωνική ένταξη και άθληση των ατόμων με νοητική και κινητική αναπηρία. Έδωσε δε τα θερμά συγχαρητήριά του σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στην οικογένεια Δούκα, στα ομώνυμα Εκπαιδευτήρια και στην ομάδα χάντμπολ ΑΣΕ Δούκα, η οποία μάλιστα δημιούργησε μεικτό τμήμα με αθλητές των Special Olympics.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι:

«Πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι συμπολίτες μας θα έχουν ίσες ευκαιρίες και ισότιμη συμμετοχή.»

Σημείωσε ότι «Για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανημποριά αλλά διαφορετικότητα.», και τόνισε πως «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε την διαφορετικότητα ως κανονικότητα. Οι αθλητές των Special Olympics και οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων Δούκα μας απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι από τα παιδιά μαθαίνουμε όλοι. Μαθαίνουμε ότι στον αθλητισμό γινόμαστε όλοι μια ομάδα. Είμαστε κομμάτια του ίδιου παζλ. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.»

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία, πέραν της επίσημης ιδιότητάς της, είναι και εθελόντρια των Special Olympics Hellas, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, παρότρυνε τα παιδιά να πάρουν στα χέρια τους την κλιματική δράση. Επιπλέον κάλεσε όσο γίνεται περισσότερους να πυκνώσουν τις γραμμές της προσφοράς εγγυώμενη πως «Θα τους ακολουθεί για πάντα μια εμπειρία ζωής τέτοια που δεν θα θέλουν να την ανταλλάξουν με τίποτε άλλο.».

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης», καλωσόρισε με ιδιαίτερη χαρά το αθλητικό αυτό γεγονός στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την υποστήριξη που προσφέρουν σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό όσο τα Special Olympics.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, CEO / Co-founder του We4all, υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός στο περιβαλλοντικό του έργο είχε από το 2021 την υποστήριξη των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και έχει προχωρήσει σε περιβαλλοντική ενημέρωση σε πολλές από τις τάξεις του σχολείου μέχρι σήμερα. Έτσι προέκυψε η απόφαση να συνδεθούν ο Αθλητισμός και το Ολυμπιακό πνεύμα με το Περιβάλλον, εντάσσοντας τους αθλητές των Special Olympics Hellas και τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα σε μια δενδροφύτευση μέσα στο ΟΑΚΑ.

Πληροφορίες για το M.A.T.P

Το Πρόγραμμα Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων (M.A.T.P. – Motor Activities Training Program), υλοποιείται από τα Special Olympics Hellas, με την υποστήριξη των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Special OlympicsΠαίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.” (“Play Unified: Learn Unified.”). Είναι ένα μοναδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που απευθύνεται σε άτομα που συνδυάζουν νοητική αναπηρία µε κινητική αναπηρία και αδυνατούν, λόγω του επιπέδου των δεξιοτήτων τους ή / και της λειτουργικότητάς τους, να συμμετάσχουν στα επίσημα αγωνίσματα των Special Olympics.

Λίγα λόγια για τα Special Olympics Hellas:

Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε παραπάνω από 190 χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 34 χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό, υλοποιώντας πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειες τους και αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει η θέληση και η δύναμη της ψυχής.

Λίγα λόγια για τα Εκπαιδευτήρια Δούκα:

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, που φέτος γιορτάζουν 105 χρόνια από την ίδρυσή τους, βρίσκονται στο πλευρό των Special Olympics Hellas στηρίζοντας εθελοντικά, με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, πολλές δράσεις, και ειδικά το Πρόγραμμα Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Στάση Ζωής», που ευαισθητοποιεί μεταξύ άλλων, τα παιδιά σε θέματα εθελοντισμού και σεβασμού στη Διαφορετικότητα, η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιου είδους διοργανώσεις αποτελεί σημαντική ευκαιρία και μοναδική εμπειρία. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα ευχαριστούν το ΟΑΚΑ για την παραχώρηση των χώρων και την We4All για τη βοήθεια και τη συμμετοχή.

Δείτε επίσης