Σπορ

Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, Τσέλσι-Λίβερπουλ 0-0 (5-6 στα πέναλτι)

Ο Τσιμίκας χάρισε τον τίτλο στους «κόκκινους»

Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, Τσέλσι-Λίβερπουλ 0-0 (5-6 στα πέναλτι)
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο 141ος τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας κριθηκε στα πέναλτι και ο Κώστας Τσιμίκας ευστόχησε στο τελευταίο και καθοριστικό χαρίζοντας τον τίτλο στην ομάδα του Κλοπ.

Σκοράροντας ο Κώστας Τσιμίκας από την άσπρη βούλα στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, ο Έλληνας ακραίος αμυντικός χάρισε στη Λίβερπουλ το όγδοο Κύπελλο Αγγλίας της ιστορίας της και το πρώτο ύστερα από 16 χρόνια, λυγίζοντας την Τσέλσι με 6-5 (κανονική διάρκεια και παράταση 0-0), όπως δηλαδή είχε συμβεί και στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Οι Κόκκινοι μπήκαν πιο κεφάτοι στο ματς και άγγιξαν το γκολ μόλις στο τέταρτο λεπτό όταν, μετά από σέντρα - σουτ του Ντίας που κόντραρε στον Τρέβο Τσάλομπα, ο Τιάγκο Αλκάνταρα δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, με την κεφαλιά του Σαλάχ μέσα από την περιοχή να φεύγει πολύ άουτ στο τελείωμα της φάσης.

Η (ντυμένη στα κίτρινα) Τσέλσι, άφαντη στο πρώτο 15λεπτο και με ελάχιστη κατοχή μπάλας, «εμφανίστηκε» για πρώτη φορά με σουτ του Κρίστιαν Πούλισικ που έφυγε ελάχιστα άουτ, ύστερα όμως από πάσα με το… χέρι του Λουκάκου, παράβαση που ακύρωσε την συγκεκριμένη φάση ως ευκαιρία.

Η Λίβερπουλ, μετά τα πρώτα πολύ καλά λεπτά και τις επελάσεις του Ντίας, δεν βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει την εξαιρετική πίεση μιας Τσέλσι που, με το πέρασμα των λεπτών, πατούσε όλο και καλύτερα στο γήπεδο.

Οι Κόκκινοι, πάντως, ήταν αυτοί που έφτασαν πιο κοντά στο γκολ, όταν σε αντεπίθεση σε δεύτερο χρόνο ο Άντι Ρόμπερτσον βρήκε τον Ζότα στην περιοχή, με τον Πορτογάλο να μην πλασάρει όπως θα ήθελε (44’).

Η Λίβερπουλ, απάντησε με τέσσερις δικές της ευκαιρίες, έστω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Τα πέναλτι έμοιαζαν (και αποδείχθηκαν) αναπόφευκτα, με τον Κώστα Τσιμίκα να γίνεται στο 110’ ο τέταρτος Έλληνας που συμμετέχει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, μετά τους Νίκο Νταμπίζα (Νιούκαστλ, 1998 και 1999, ήττες), Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ, 2019, ήττα) και Σωκράτη Παπασταθόπουλο (Άρσεναλ, 2020, νίκη).

Και όχι μόνο έγινε ο δεύτερος που σηκώνει το τρόπαιο του αρχαιότερου θεσμού στην ιστορία του ποδοσφαίρου, στον τελικό υπ’ αριθμό 141, αλλά στην 150ή επέτειο του θρυλικού FA Cup, αλλά και ο μεγάλος πρωταγωνιστής!

Ύστερα από πέναλτι του Θέσαρ Αθπιλικουέτα στο δοκάρι και αποκρούσεις των Μεντί και Άλισον σε εκτελέσεις των Σαντιό Μανέ και Μέισον Μάουντ αντίστοιχα, ο «Tsimi» ανέλαβε το 14ο πέναλτι, ξεγέλασε με άψογη εκτέλεση τον Μεντί και έγραψε για πάντα με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στην ιστορία των Κόκκινων, οι οποίοι έχουν ήδη στη συλλογή τους Λιγκ Καπ και Κύπελλο, αλλά κυνηγούν ακόμα Premier League και Champions League.

Τα πέναλτι:
Μάρκος Αλόνσο (Τσέλσι): γκολ, 1-0
Τζέιμς Μίλνερ (Λίβερπουλ): γκολ, 1-1
Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι): δοκάρι, 1-1
Τιάγκο Αλκάνταρα (Λίβερπουλ): γκολ, 1-2
Ρις Τζέιμς (Τσέλσι): γκολ, 2-2
Ρομπέρτο Φιρμίνο (Λίβερπουλ): γκολ, 2-3
Ρος Μπάρκλεϊ (Τσέλσι): γκολ, 3-3
Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ (Λίβερπουλ): γκολ, 3-4
Ζορζίνιο (Τσέλσι): γκολ, 4-4
Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ): απόκρουση Μεντί, 4-4
Χακίμς Ζίγιες (Τσέλσι): γκολ, 5-4
Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ): γκολ, 5-5
Μέισον Μάουντ (Τσέλσι): απόκρουση Άλισον, 5-5
Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ): γκολ, 5-6

Δείτε επίσης