Σπορ

Αλλάζουν όλα στο Champions League: Ένας όμιλος, 36 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις υπο-ομίλους των εννέα

Το νέο φορμάτ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη σεζόν 2024-25

Αλλάζουν όλα στο Champions League: Ένας όμιλος, 36 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις υπο-ομίλους των εννέα
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σημαντικές αλλαγές στο Champions League αποφάσισε η UEFA. Από τη σεζόν 2024-25 το φορμάτ της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης διαφοροποιείται εντελώς, καθώς αυξάνονται οι ομάδες σε 36 και ουσιαστικά δημιουργείται ένας όμιλος που θα χωρίζεται σε τέσσερις υπο-ομίλους των εννέα.

Οι ομάδες που θα απαρτίζουν το βασικό όμιλο, αρχικώς θα χωρίζονται βάσει της ειδικής βαθμολογίας της UEFA σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.

Στη συνέχεια, μέσω κλήρωσης θα σχηματίζονται υπο-όμιλοι με τη συμμετοχή δύο ομάδων από κάθε γκρουπ δυναμικότητας. Οι ομάδες των υπο-ομίλων θα δίνουν συνολικά οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας).

Για παράδειγμα, μία ομάδα που ανήκει στο β’ γκρουπ δυναμικότητας θα κληρωθεί σε όμιλο με δύο ομάδες από το πρώτο, δύο από το δεύτερο, δύο από το τρίτο και δύο από το τέταρτο γκρουπ. Θα δώσει τέσσερις εντός έδρας αναμετρήσεις (από μία με εκπρόσωπο του κάθε γκρουπ), και 4 ματς εκτός έδρας (επίσης από ένα με εκπρόσωπο του κάθε γκρουπ).

Οι βαθμοί που θα συγκεντρώνει, θα προσμετρώνται στη βαθμολογία του κεντρικού ομίλου. Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής οι ομάδες που θα έχουν τερματίσει από την 1η έως την 8η θέση θα προκρίνονται στη φάση των «16». Τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα προκύπτουν ύστερα από διπλούς νοκ άουτ αγώνες στους οποίους θα κοντράρονται οι ομάδες που έχουν τερματίσει από την 9η έως τη 16η θέση, σε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που ίσχυσε φέτος στο Europa League. Από εκεί και πέρα, το σύστημα διεξαγωγής παραμένει ίδιο με το τωρινό, δηλαδή διπλά νοκ άουτ ματς μέχρι και τον τελικό.

Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν από την περίοδο 2024-25 και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με μόνη διαφορά για το ECL ότι θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές ημέρες.

Οι επιπλέον θέσεις

Η αύξηση των ομάδων από 32 σε 36 δημιουργεί τέσσερις επιπλέον θέσεις και έχει το δικό του ενδιαφέρον το πώς θα καλυφθούν αυτές.

Τα δύο εισιτήρια που οδηγούν απ’ ευθείας στον όμιλο, θα πηγαίνουν στις χώρες που οι ομάδες τους συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Αν δηλαδή οι αλλαγές εφαρμόζονταν από την επόμενη περίοδο, θα προκρινόταν και η ομάδα που θα τερματίσει 5η στο αγγλικό πρωτάθλημα, καθώς και αυτή που θα βγει δεύτερη στην Ολλανδία. Αρχικά πρόθεση της UEFA ήταν αυτές οι δύο θέσεις να δίνονταν στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μεταξύ αυτών που δεν θα είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος.

Μία θέση δίνεται στη χώρα που θα κατέχει την 5η θέση στο ranking της UEFA, που μέχρι τώρα είχε δύο εισιτήρια για τους ομίλους και μία θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο. Με τα σημερινά δεδομένα τη θέση θα την έπαιρνε το γαλλικό πρωτάθλημα.

Ελληνικό ενδιαφέρον

Ο τρόπος που θα προκύψει η τέταρτη και τελευταία εξτρά θέση μάς ενδιαφέρει άμεσα, καθώς είναι η μόνη που για τα επόμενα πολλά χρόνια μπορεί να διεκδικηθεί από ελληνική ομάδα. Και αυτό, γιατί δίνεται σε ομάδες που συμμετέχουν στα προκριματικά, και συγκεκριμένα σε αυτές που διεκδικούν την πρόκρισή τους μέσα από το λεγόμενο «μονοπάτι των πρωταθλητών». Μέχρι σήμερα, από αυτή τη διαδικασία προκρίνονταν τέσσερις ομάδες, αλλά από την αγωνιστική περίοδο 2024-25 που θα εφαρμοστεί το νέο φορμάτ, θα δίνει πέντε εισιτήρια.

Οι ημερομηνίες

Η UEFA ανακοίνωσε αλλαγή και στο χρόνο διεξαγωγής των αγώνων. Με το τωρινό σύστημα οι αγώνες των ομίλων του Champions League διεξάγονται εντός έξι εβδομάδων, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πλέον, αυτό αλλάζει λόγω της αύξησης των αγώνων της κάθε ομάδας από έξι σε οκτώ. Το παράδοξο είναι ότι το νέο πλάνο περιλαμβάνει 10 αγωνιστικές εβδομάδες, και αυτό γιατί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενοποιεί το καλεντάρι των τριών διασυλλογικών διοργανώσεών της και προγραμματίζει να υπάρχει μία εβδομάδα (πιθανόν για την τελευταία αγωνιστική) «αποκλειστική» για κάθε διοργάνωση. Ως εκ τούτου, οι αγώνες των τριών διοργανώσεων θα διεξαχθούν σε ένα εύρος δέκα εβδομάδων, και οι οκτώ εξ αυτών θα περιλαμβάνουν αγώνες του Champions League.

Δείτε επίσης