Σπορ

Special Olympic Hellas: Μοναδικές εμπειρίες ζωής για 4 αθλητές του πινγκ – πονγκ στα Special Olympics Malta Invitational Games 2022

Στη διοργάνωση των Special Olympics Malta Invitational Games 2022 (13 - 18 Μαΐου) συμμετείχαν αθλητές των Special Olympics Hellas, για πρώτη φορά, στο άθλημα του πινγκ – πονγκ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!

Special Olympic Hellas: Μοναδικές εμπειρίες ζωής για 4 αθλητές του πινγκ – πονγκ στα Special Olympics Malta Invitational Games 2022
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Πρωτόγνωρες και ανεπανάληπτες στιγμές έζησε η ελληνική αποστολή επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ – πονγκ) των Special Olympics Hellas, αποτελούμενη από 4 αθλητές, 1 προπονητή και 1 αρχηγό αποστολής, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες, στα Special Olympics Malta Invitational Games 2022, που διεξήχθησαν στη Μάλτα από 13 έως 18 Μαΐου. Η αγωνία και η προσμονή για τους πρώτους αυτούς αγώνες εκτός Ελλάδας έδωσαν τη θέση τους στην χαρά και την ικανοποίηση της επιτυχίας, καθώς η ελληνική αποστολή επέστρεψε από το νησί των Ιπποτών με πλούσιες αγωνιστικές εμπειρίες και πολλά μετάλλια στις αποσκευές της, που γέμισαν με υπερηφάνια τη χώρα μας.

Οι αθλητές Αντώνης Γεωργάκης, Ανδρέας Ρομποτής, Αλέξανδρος Πρίφτι και Ευάγγελος Ρομποτής, με 6 συνολικά συμμετοχές, απέσπασαν 1 χρυσό, 2 αργυρά και μια 4η θέση στα μονά, καθώς και 2 χάλκινα μετάλλια σε 2 συμμετοχές των διπλών αγωνισμάτων (Doubles). Οι 4 αθλητές μας προέρχονται από το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics Λευκάδας, που εντάσσεται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas με τη δωρεά και την αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Με εντατικές προπονήσεις, σκληρή προετοιμασία και αφοσίωση που τους οδήγησε σε διεθνείς επιτυχίες, οι αθλητές των Special Olympics Hellas απέδειξαν για μία ακόμα φορά το μεγαλείο της δύναμης ψυχής που χαρακτηρίζει τους αθλητές με νοητική αναπηρία.

Οι αθλητές, με τον Αρχηγό Αποστολής κ. Άγγελο Βονιτσάνο και τον προπονητή τους κ. Κωνσταντίνο Μαλακάση, ταξίδεψαν με ασφάλεια στη Μάλτα, για να «κυνηγήσουν» το «όνειρο» και να αγωνιστούν μαζί με αθλητές των Special Olympics άλλων χωρών. Με αυτή τη συμμετοχή τους, διεύρυναν τους ορίζοντές τους με νέες εμπειρίες, τόσο αθλητικές, όσο και εκπαιδευτικές αλλά και κοινωνικές.

Η ελληνική αποστολή έζησε από κοντά κάθε πολύτιμη στιγμή του ταξιδιού της! Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Μάλτας, κ. Robert Abela, και της συζύγου του και Προέδρου των Special Oympics Malta, κ. Lydia Abela, σε επίσημο δείπνο στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο της Μάλτας, στο πλαίσιο του οποίου κάλεσαν τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν στη διοργάνωση Malta Invitational Games 2022.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν κι άλλοι εκπρόσωποι από την κυβέρνηση της Μάλτας, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μάλτα, κ. Τασία Αθανασίου, και ο Regional President & Managing Director των Special Olympics Europe Eurasia, κ. David Evangelista. Η δυνατότητα συναναστροφής με εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη Μάλτα και με αθλητές άλλων χωρών, ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία κοινωνικοποίησης για τους αθλητές μας, κάτι που αποτελεί έναν από τους στόχους των Special Olympics, να επιτύχουν την κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία, μέσω του αθλητισμού.

Σημαντικές, επίσης, στιγμές στη διοργάνωση της Μάλτας, ήταν η Τελετή Έναρξης, μία φαντασμαγορική διοργάνωση, με ιδιαίτερα γραφικά, ακροβάτες, καλλιτέχνες και πολλά υπέροχα σόου, και η Τελετή Λήξης, που έριξε την «αυλαία» στο ταξίδι με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, πολύ τραγούδι και ανεξάντλητο κέφι, με τους αθλητές μας να μην κρύβουν τη χαρά τους, συμμετέχοντας στο γιορτινό κλίμα.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αναπτύσσεται με επιτυχία σε 15 περιοχές της Ελλάδας, μία από τις οποίες είναι και η Λευκάδα, με τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Δίνει την ευκαιρία σε αθλητές με νοητική αναπηρία να εξελιχθούν και να ενεργοποιηθούν μέσα από τον αθλητισμό, να κοινωνικοποιηθούν και να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προπονήσεις και ευκαιρίες συμμετοχής σε αγώνες και αθλητικές δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι αγωνιστικές επιδόσεις

Σχετικά με τη συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών και τις αγωνιστικές τους επιδόσεις να σημειωθεί ότι: Και οι 4 αθλητές αγωνίστηκαν στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης - Table tennis συμμετέχοντας σε 4 μονά (singles) και 2 διπλά (Doubles).

Οι συμμετέχοντες αθλητές των Special Olympics ήταν οι εξής: 1) Γεωργάκης Αντώνης 2) Ρομποτής Ανδρέας 3) Πρίφτι Αλέξανδρο και 4) Ρομποτής Ευάγγελος με προπονητή τον κ. Μαλακάση Κωνσταντίνο.

Οι αθλητές αγωνίστηκαν στα διπλά σχηματίζοντας μια ομάδα οι 2 πρώτοι και μια ομάδα οι 2 τελευταίοι. Και οι δύο ομάδες έλαβαν την τρίτη θέση στην κατηγορία τους κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο.

Στα μονά: Ο αθλητής Γεωργάκης Αντώνης κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία του, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ο αθλητής Πρίφτι Αλέξανδρο κέρδισε την 2η θέση στην κατηγορία του, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο, ο αθλητής Ρομποτής Ανδρέας κέρδισε την δεύτερη θέση στην κατηγορία του, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο και ο αθλητής Ρομποτής Ευάγγελος κέρδισε την 4η θέση στην κατηγορία του.

Όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να προπονούνται και να αγωνίζονται με επιμονή και αφοσίωση, θέτοντας στόχο τους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι» 2022, που έρχονται τον Οκτώβριο!

Δείτε επίσης