Σπορ

Μουντιάλ 2022: Δωροδόκησαν ποδοσφαιριστές για να χάσουν την πρεμιέρα;

«Έντυσαν» φιλάθλους...τους μετανάστες εργάτες!

Μουντιάλ 2022: Δωροδόκησαν ποδοσφαιριστές για να χάσουν την πρεμιέρα;
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και προσφέρει χαρά. Υπόκειται όμως και αυτό σε πολιτικές πιέσεις και καθορίζεται από το χρήμα, και όχι μόνο αυτό που αφορά τους παίκτες στο γήπεδο.

Δυο μόλις ημέρες πριν την έναρξη του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, όλοι συζητούν για τη μεγάλη γιορτή που έγινε μεγαλύτερη ντροπή. Πριν καλά καλά οι φαν του αθλήματος φτάσουν στο μικροσκοπικό εμιράτο, οι πληροφορίες για πληρωμένους οπαδούς δίνουν και παίρνουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.

Όπως γράφει η Daily Mail, το TikTok channel του Κατάρ Qatari Livng κάνει διασπορά μέσω των 400.000 ακολούθων του βίντεο οπαδών που έφτασαν εκεί για να απολαύσουν την κλιμάκωση της ποδοσφαιρικής ατμόσφαιρας. Η ομοιομορφία τους όμως σε μια περιοχή που θέλει να παρουσιάζεται σαν χωνευτήρι πολιτισμών προβληματίζει, αφού σε αυτά είναι οφθαλμοφανές ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Βραζιλιάνων, Ισπανών, Αργεντινών και Άγγλων είναι το χρώμα της φανέλας τους.

Ακόμα πιο τραγική είναι η υποψία ότι πρόκειται για τους συναδέλφους των 6.500 χιλιάδων μεταναστών εργατών που πέθαναν, σύμφωνα με έρευνα του Guardian, χτίζοντας τα υπέροχα στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, δουλεύοντας σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Στην καλύτερη περίπτωση είναι πολίτες γειτονικών χωρών που "ποτίζονται" δίπλα στον... καταριανό βασιλικό.

Τί κι αν το εμιράτο αρνείται τις κατηγορίες, οι σκανδαλώδεις ιστορίες από το Μουντιάλ του, πριν καν αυτό ξεκινήσει, είναι πάρα πολλές για να αγνοηθούν, όπως αυτή που έφερε στο φως το tweet του δημοσιογράφου, Αμζάντα Ταχά, ότι το Κατάρ έχει δωροδοκήσει με 7,4 εκατ. δολάρια ποδοσφαιριστές του Ισημερινού για να χάσουν στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

λήθεια ή ψέματα, η απόφαση της FIFA το 2010, εν μέσω εκτεταμένων καταγγελιών για διαφθορά, από κατάχρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μέχρι ξέπλυμα χρήματος, να διεξαχθεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα στον πλανήτη για πρώτη φορά στο έδαφος ενός κράτους της Μέσης Ανατολής, δεν μετακίνησε μόνο το Μουντιάλ στην καρδιά του χειμώνα, αλλά έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό για το τι σημαίνει αυτό για το προφίλ ενός αθλήματος που θέλει να προωθεί τις φιλελεύθερες αξίες διεθνώς.

Το Κατάρ δηλώνει έτοιμο να νερώσει το κρασί που κανείς εκεί δεν πίνει, αλλά η πληροφορία ότι τα γόνατα των γυναικών επισκεπτών του πρέπει να είναι καλυμμένα και οι σοβαρές ποινές που συνοδεύουν τα "εγκλήματα" ηθικής στα εδάφη του εμπνέουν μεγάλη ανησυχία.

Πριν καιρό το Forbes ρωτούσε σε άρθρο του αν "το Μουντιάλ άλλαξε το Κατάρ". Η ελπίδα είναι να μη συνέβη το αντίστροφο. Για την ιστορία τα κέρδη του Κατάρ υπολογίζονται σε 17δις δολάρια και της FIFA σε 4.666 δις δολάρια.

Δείτε επίσης