Σπορ

Μουντιάλ: Γερμανία και Δανία αντέδρασαν στο Κατάρ

Οι ομάδες αντιδρούν στο Κατάρ με πολλούς και εμφατικούς τρόπους

Μουντιάλ: Γερμανία και Δανία αντέδρασαν στο Κατάρ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εμφατική ήταν η ήττα της Γερμανία από την Ιαπωνία με 2-1 στο Μουντιάλ το μεσημέρι της Τετάρτης, μα ακόμα πιο εμφατική ήταν η παρουσίαση των ποδοσφαιριστών της Γερμανίας στην έναρξη του αγώνα, οι οποίοι έκαναν μια κίνηση αντίδρασης στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται στο Κατάρ.

Πιο συγκεκριμένα, οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας έβαλαν τα χέρια τους πάνω από το στόμα τους κατά τη διάρκεια της ομαδικής φωτογραφίας πριν την έναρξη του αγώνα τους με την Ιαπωνία για τον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς η διαμάχη για την απειλή κυρώσεων της FIFA σε ενδεχόμενη χρήση του περιβραχιόνιου «OneLove» συνεχίζεται.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, καθισμένη δίπλα στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο στις εξέδρες, φόρεσε το περιβραχιόνιο καθώς συνομιλούσε με τον επικεφαλής του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ενώ νωρίτερα είχε επικρίνει τη FIFA, λέγοντας ότι η απειλή κυρώσεων συνιστούσε λάθος και απαράδεκτη συμπεριφορά. «Δεν είναι εντάξει οι ομοσπονδίες να υφίστανται πίεση», είπε η Φέιζερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εκδήλωση της γερμανικής ομοσπονδίας στην Ντόχα, πριν από τον αγώνα.

«Στη σημερινή εποχή είναι ακατανόητο ότι η FIFA δεν θέλει οι άνθρωποι να υπερασπίζονται ανοιχτά την ανοχή και τις διακρίσεις. Δεν ταιριάζει στην εποχή μας και δεν είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή της, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) ανέφερε: «Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το περιβραχιόνιο του αρχηγού μας για να πάρουμε θέση για τις αξίες που κρατάμε στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας: τη διαφορετικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Μαζί με άλλα έθνη, θέλαμε η φωνή μας να να ακουστεί.

Δεν θέλαμε να κάνουμε μια πολιτική δήλωση – τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αλλά δεν ισχύει ακόμα. Γι’ αυτό αυτό το μήνυμα είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Η άρνηση του περιβραχιόνιου είναι το ίδιο με το να μας αρνηθείς τη φωνή. Εμείς στεκόμαστε στη θέση μας».

Η Δανία απειλεί με... αποχώρηση

Όσο οι παίκτες της Γερμανίας έκλεισαν τα στόματα τους, ως αντίδραση στις… διαταγές της FIFA, σχετικά με τους περιορισμούς – απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία στις εθνικές ομάδες που αγωνίζονται στα γήπεδα του Κατάρ, η Δανία το πάει ένα βημα παρά πέρα.

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα, the Athletic, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας, Γέσπερ Μόλερ, ανέφερε ότι ήταν ήδη στο μυαλό των υπευθύνων της -και πλέον είναι ακόμη πιο έντονη- η σκέψη να αποχωρήσει από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, μία κίνηση την οποία φέρεται να εξετάζουν και άλλες χώρες-μέλη της. Μάλιστα, έκανε λόγο για προσπάθεια… επανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την FIFA δείχνοντας έτσι το.. πρόσωπο του Ινφαντίνο.

«Δεν είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί, τώρα. Είναι κάτι ξεκάθαρο εδώ και καιρό» ανέφερε για το ενδεχόμενο αποχώρησης και πρόσθεσε: «Το έχουμε σκεφθεί και στο παρελθόν. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν μπορούμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της FIFA. Πρέπει να σκεφτούμε τι έχει συμβεί και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μια τακτικη», ανέφερε.

Δείτε επίσης