Σπορ

Μουντιάλ 2022: Ο Μέσι «σάρωσε» βραβεία και ρεκόρ για να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής ήταν ο πρωταγωνιστής του μεγάλου τελικού της διοργάνωσης, γράφοντας παράλληλα ιστορία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Μουντιάλ 2022: Ο Μέσι «σάρωσε» βραβεία και ρεκόρ για να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 2022 στο κατάμεστο Στάδιο «Λουσαϊλ» ο Λιονέλ Μέσι οδήγησε μπροστά σε 80.000 φιλάθλους από όλο τον κόσμο την Εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Στην τελευταία διεθνή διοργάνωση της καριέρας του ο 35χρονος (γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροσάριο) μεσοεπιθετικός και αρχηγός της «Αλμπισελέστε» αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα κόντρα στην εκπληκτική σε ταλέντο Γαλλία και ταυτόχρονα δικαίως έλαβε δύο ακόμα τρόπαια για να προσθέσει στην προσωπική του συλλογή.

Από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ως αναγνώριση της προσφοράς, της συνέπειας, της απόδοσης και κυρίως των ηγετικών του ικανοτήτων με το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Αργεντινής και βραβεύτηκε με την «Χρυσή Μπάλα».

Δεν είναι τυχαίο πως ο Μέσι είχε αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης (MVP) και στη διοργάνωση του 2014 στη Βραζιλία, όπου η Αργεντινή είχε χάσει στην παράταση από τη Γερμανία (0-1). Γεγονός σπάνιο για παίκτη, έστω και με την δική του φήμη και απόδοση, που προέρχεται από την πλευρά της ηττημένης ομάδας. Πόσω μάλλον χθες το βράδυ που ήταν ο «εγκέφαλος» της νικήτριας ομάδας.

Παράλληλα, ψηφίστηκε και ως (Πολυτιμότερος) «Παίκτης του Αγώνα» λαμβάνοντας και το δεύτερο από τα τρία ειδικά βραβεία του τελικού. Άλλωστε στον επικό τελικό με τη Γαλλία ο Μέσι σημείωσε τα δύο από τα τρία γκολ της Εθνικής Αργεντινής στην κανονική διάρκεια του αγώνα (2-2) και στην παράταση (3-3) και καθοδήγησε μαεστρικά με ηρεμία, ψυχραιμία και στρατηγική στην διαδικασία των πέναλτι.

Λίγο έλειψε μάλιστα να πάρει και τρίτο βραβείο στην Αργεντινή-μαζί με το Παγκόσμιο Κύπελλο- καθώς ήταν δεύτερος σκόρερ του Μουντιάλ με επτά, μόλις ένα γκολ (8) λιγότερο από τον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν -και μεγάλο σταρ της Εθνικής Γαλλίας- Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος τιμήθηκε με το «Χρυσό Παπούτσι» της διοργάνωσης, χάρη στο ασύλληπτο χατ-τρικ στον τελικό

Ο Λιονέλ Μέσι σημείωσε από τα 11 βήματα (με Σαουδική Αραβία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία) τα τέσσερα από τα επτά γκολ αλλά έδωσε και 3 ασίστ σε συμπαίκτες του -στα 690 λεπτά που αγωνίστηκε συνολικά στο Κατάρ - που κατέληξαν ισάριθμες φορές στα αντίπαλο δίχτυα.

Τα μοναδικά ρεκόρ και οι διακρίσεις του Μέσι

Στην καταληκτική «μάχη» με τη Γαλλία στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ ο Λιονέλ Μέσι δεν «έσπασε» μόνο την αρνητική παράδοση της Αργεντινής από την εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και μια...ντουζίνα ρεκόρ της διοργάνωσης.

Τα ιστορικά ρεκόρ

1. Περισσότερες συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα
Με την συμμετοχή του στον πρώτο αγώνα της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ 2022 ο Λιονέλ Μέσι μπήκε στην παγκόσμια ποδοσφαιρικής ιστορία με τις περισσότερες συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Αργεντινός σούπερ στα είναι μόλις ο 5ος παίκτης στην ιστορία του θεσμού, που καταφέρνει να συμμετάσχει σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα. Στην ίδια λίστα είναι μόνο ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γερμανός Λόταρ Ματέους, ο Μεξικανός Ραφαέλ Μάρκες, και ο θρυλικός τερματοφύλακας του Μεξικού Αντόνιο Καρμπαχάλ.

2. Περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε Παγκόσμια Κύπελλα
Με την συμμετοχή του στον τελικό, έγινε κάτοχος του κορυφαίου ρεκόρ όλων των εποχών με τα περισσότερα παιχνίδια σε Μουντιάλ αφού συμπλήρωσε 26 συμμετοχές σε αγώνες στη διοργάνωση και ξεπέρασε τον Λόταρ Ματέους με 25 συμμετοχές, αφήνοντας πίσω του τους Μίροσλαβ Κλόζε (24), Πάολο Τσέζαρε Μαλντίνι (23) και Κριστιάνο Ρονάλντο (22).

3. Ο μόνος παίκτης που σκόραρε σε όλους τους νοκ άουτ αγώνες
Ο αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής με το πρώτο του γκολ έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που σκόραρε γκολ σε κάθε γύρο ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Μέσι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στη φάση των ομίλων, στην φάση των «16», στους προημιτελικούς, στους ημιτελικούς και στον τελικό.

4. Οι περισσότερες νίκες από έναν παίκτη σε Μουντιάλ
Η Αργεντινή νίκησε τη Γαλλία στη συνέχεια στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Μέσι να φθάνει τις 17 νίκες στην κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Για την ακρίβεια, ο «Λίο» έγινε από κοινού κάτοχος του ρεκόρ με τους περισσότερους κερδισμένους αγώνες σε Μουντιάλ, καθώς έφθασε και ισοφάρισε το ρεκόρ του Γερμανού επιθετικού Μίροσλαβ Κλόζε.

5. Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων
Μετά την ολοκλήρωση και της διαδικασίας των πέναλτι ο Λιονέλ Μέσι κατέρριψε το ρεκόρ του επιθετικού-θρύλου της Ιταλίας Πάολο Μαλντίνι που είχε συμπληρώσει συνολικά 2.217 λεπτών. Ο αρχηγός της Αργεντινής είχε αγωνιστεί 2.194 λεπτά στο Μουντιάλ πριν τον μεγάλο τελικό και ξεπέρασε τον Μαλντίνι στο 23ο λεπτο του αγώνα. Από χθες είναι πρώτος με 2.314 λεπτά (σύμφωνα με ορισμένους στατιστικολόγους του ποδοσφαίρου 2.332 μαζί με τις καθυστερήσεις κανονικού αγώνα και παράτασης).

Τα στατιστικά ρεκόρ

1. Ο γηραιότερος παίκτης που σημείωσε ένα γκολ και μια ασίστ σε αγώνα Μουντιάλ [εναντίον της Σαουδικής Αραβίας] στα 35 του χρόνια
2. Ο γηραιότερος παίκτης που καταγράφει γκολ και ασίστ σε νοκ άουτ αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου [προημιτελικός εναντίον Ολλανδίας, ημιτελικός εναντίον Κροατίας] στα 35 του
3. Οι περισσότερες συμμετοχές με γκολ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο: 21 (13 γκολ και 8 ασίστ)
4. Είναι ο γηραιότερος παίκτης που έχει πετύχει 7 γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο σε ηλικία 35 ετών.
5. Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει - ως κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης- του τουρνουά] δύο «Χρυσές Μπάλες»: 2014, 2022
6. Έχει τις δεύτερες περισσότερες ασίστ σε Παγκόσμια Κύπελλα: 9
7. Τα περισσότερα γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα για παίκτη της Αργεντινής: 13
8. Τα περισσότερα τουρνουά - συνολικά πέντε- με τουλάχιστον μία ασίστ ανά διοργάνωση: 2006, 2010, 2014, 2018, 2022
9. Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει τρία βραβεία στην ίδια διοργάνωση: Παγκόσμιο Κύπελλο, «Χρυσή Μπάλα» και «Πολυτιμότερος παίκτης του Αγώνα» σε τελικό Μουντιάλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιονέλ Μέσι συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006 και χθες το βράδυ ολοκλήρωσε με τον ιδανικό τρόπο, την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, ένα «ταξίδι» 16 ετών και πέντε διοργανώσεων.

Δείτε επίσης