Σπορ

Τρελός χορός δισεκατομμυρίων γύρω από το «Θέατρο των Ονείρων»

Οι Γκλέιζερς πουλάνε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι αγοραστές κάνουν... ουρά

Τρελός χορός δισεκατομμυρίων γύρω από το «Θέατρο των Ονείρων»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ύστερα από 17 χρόνια στο τιμόνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οικογένεια Γκλέιζερ γνωστοποίησε στα τέλη του 2022 την πρόθεση να πουλήσει τις μετοχές και να αποχωρήσει από τον αγγλικό σύλλογο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» παρότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σημειώσει διακρίσεις ούτε στο Champions League ούτε στην PremierLeague, παραμένουν ο πιο εμπορικός σύλλογος στο αγγλικό πρωτάθλημα, που θεωρείται το καλύτερο του πλανήτη, και ένας από τους εμπορικότερους παγκοσμίως. Αυτό αυτομάτως στήνει έναν τρελό χορό δισεκατομμυρίων γύρω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με δεδομένο ότι οι νυν ιδιοκτήτες φέρονται να αξιώνουν 7 δισ. ευρώ για να παραχωρήσουν τις μετοχές τους, αλλά και το ότι τα ονόματα των ενδιαφερόμενων αγοραστών παρελαύνουν στα αγγλικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι η πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8 δισ.

Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 3,2 δισ. από αυτό που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι αμερικανική κοινοπραξία υπό τον Τοντ Μπόελι για να αγοράσει την Τσέλσι και αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ για ποδοσφαιρική ομάδα.
Για την ώρα ο μόνος υποψήφιος που έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του για να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο 70χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος σερ Τζιμ Ράτκλιφ.

«Έχουμε θέσει επίσημα τους εαυτούς μας στη διαδικασία και ετοιμάζουμε την πρότασή μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος της εταιρίας χημικών Ineos, που αποτελεί την ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του Ράτκλιφ, και συμπλήρωσε πως αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη ενημερωθεί και εγγράφως οι Γκλέιζερς για το ενδιαφέρον.

Η επίσημη λίστα των υποψήφιων αγοραστών αναμένεται να αρχίσει να μεγαλώνει άμεσα, και είναι βέβαιο ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ο αριθμός αυτών που θα έχουν μπει στην κούρσα θα είναι διψήφιος.

Στον αγγλικό Τύπο αναφέρεται ότι ανάλογη κίνηση με αυτή του σερ Ράτκλιφ ετοιμάζουν η «Apple», η «Amazon», επιχειρηματικά γκρουπ από τη Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι, η ιδιοκτήτρια εταιρία της Παρί Σεν Ζερμέν και ο Ισπανός κροίσος Αμάνθιο Ορτέγα. Παράλληλα, γράφεται ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αλλά και ο Λούις Χάμιλτον βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτών για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Γερά «πορτοφόλια»

Το παιχνίδι αναμένεται να ανάψει τις επόμενες ημέρες και να μπουν γερά πορτοφόλια. Δημοσίευμα του Bloomberg εμπλέκει ακόμη και την ιδιοκτήτρια της Παρί Σεν Ζερμέν. Qatar Sports Investments, που θέλει να κάνει μπάσιμο και στην PremierLeague. Πρόσφατα, ο Νάσερ αλ Κελαϊφί συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Ντάνιελ Λέβι, προκειμένου να συζητήσουν την είσοδο της εταιρίας από το Κατάρ στην Τότεναμ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα όμως, ο Κελαϊφί έχει εντολή από το Εμιράτο να ψάξει και κάτι πιο δυνατό, και αυτό δεν είναι άλλο από την αγορά της Γιουνάιτεντ ή της Λίβερπουλ, που επίσης πωλείται…

Την ίδια ώρα, κίνηση ετοιμάζει η «Apple». Ο Ceo του τεχνολογικού κολοσσού Τιμ Κουκ φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει πρόταση 6,7 δισ. ευρώ. Η «Manchester Evening News» ανέφερε ότι και ο Ισπανός επιχειρηματίας Αμάνθιο Ορτέγα ενδιαφέρεται. Ο «Mr Zara» εμφανίζεται να έχει ενημερώσει ανώτερα στελέχη του συλλόγου να τον περιμένουν. Ο Ντέβιντ Μπέκαμ, που δεν έχει κρύψει την αγάπη του για την ομάδα που ανδρώθηκε, βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές προκειμένου να χτυπήσει και αυτός την πόρτα των Γκλέιζερς.

«Κόκκινος διάβολος» από...κούνια

Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Βρετανός (55ος στον κόσμο) και από μικρό παιδί δηλωμένος υποστηρικτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρότι «κόκκινος διάβολος» από κούνια, το περασμένο καλοκαίρι προσπάθησε να αγοράσει ανεπιτυχώς την Τσέλσι.

Ένα μικρό «πταίσμα» για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, που θα τον αθωώσουν αν τους απαλλάξει από τους Αμερικάνους Γκλέιζερς, τους οποίους ουδέποτε συμπάθησαν.

Ο Ράτκλιφ είναι πρόεδρος (και CEO) του ομίλου χημικών προϊόντων Ineos, τον οποίο ίδρυσε το 1998 και του οποίου εξακολουθεί να κατέχει τα δύο τρίτα. Πρόκειται για έναν κολοσσό με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 15 δισ. Ο Βρετανός επιχειρηματίας έχει ήδη στην κατοχή του δυο ποδοσφαιρικές ομάδες. Τη Λωζάννη, που αγόρασε το 2017, όταν η Ineos είχε ακόμη έδρα την Ελβετία, και τη Νις, που εδρεύει μόλις 13 χιλιόμετρα από το Μονακό όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Μάλιστα, το Πριγκιπάτο αποτελεί από το 2020, και τη φορολογική έδρα του, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι του εξοικονομεί πέρι 3,2 δισ. σε φόρους. Δεν είναι άνθρωπος της υπερβολής. Κρατάει χαμηλό κοινωνικό προφίλ και η παρουσία του σε κοσμικές εκδηλώσεις, περιορίζεται στις απαραιτήτως αναγκαίες.

Δείτε επίσης