Αγόρασαν ό,τι κινούνταν οι ομάδες της Premier League
Οι σύλλογοι του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη ξόδεψαν 829,8 εκατ. για την ενίσχυσή τους

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
H Premier League δεν είναι μόνο το κατά πολλούς θεαματικότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Είναι και το πιο εμπορικό, και αυτό συνεπάγεται ομάδες οικονομικά παντοδύναμες. Η μεταγραφική περίοδος που έληξε πριν από λίγες ημέρες, αποτελεί άλλη μία τρανταχτή απόδειξη των αγγλικών συλλόγων και κάνει τη διαφορά με τα υπόλοιπα προηγμένα πρωταθλήματα να μοιάζει χαώδης.
Οι ομάδες της Premier League στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο αγόρασαν 92 ποδοσφαιριστές ξοδεύοντας συνολικά 829,8 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού βγήκε από τα ταμεία της Τσέλσι που πραγματοποίησε οκτώ μεταγραφές, ανάμεσά τους αυτή της τελευταίας, κυριολεκτικά, ώρας, του Έντσο Φερνάντες από την Μπενφίκα, που άγγιξε τα 121 εκατ., και αυτή του Ουκρανού Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, που έφτασε τα 70 εκατ., και αποτέλεσαν τις δύο πιο ακριβές κινήσεις του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, οι Άγγλοι πούλησαν κιόλας. Έδωσαν 73 παίκτες βάζοντας στα ταμεία τους 100,4 εκατ.
Στα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα την έβγαλαν με… ψιλά. Η γαλλική Ligue 1 είναι ό,τι πλησιέστερο στην Premier League. Οι σύλλογοί της δαπάνησαν 130,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν αυτή που άνοιγε το χορό των εκατομμυρίων, αυτή τη φορά την ακριβότερη μεταγραφή την έκανε η Μαρσέιγ, που έδωσε 32 εκατ. για να πάρει τον Βιτίνια από την Μπράγκα.
Στη Γερμανία καμία από τις μεταγραφές που έγιναν δεν ξεπέρασε τα 10 εκατ. και συνολικά οι ομάδες της Bundesliga, που παραδοσιακά ακολουθούν σφικτή πολιτική, έδωσαν 67,2 εκατ. Αίσθηση προκαλεί το ότι έμειναν πολύ χαμηλά οι Ισπανοί. Μόλις 31,8 εκατ. βγήκαν από τα ταμεία των Ιβήρων, κάτι που, πάντως, έχει εξήγηση, καθώς Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, που συνήθως ξοδεύουν πολλά για μεταγραφές, αυτή τη φορά δεν ανοίχτηκαν.
Στη Serie A, με τη Νάπολι να κάνει περίπατο και να αποθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη Γιουβέντους να βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικού κραχ, ξοδεύτηκαν 31,3 εκατ. ευρώ. Ειδική περίπτωση αποτελούν οι ομάδες της Πορτογαλίας. Ξόδεψαν μόλις 27,3 εκατ. για την ενίσχυσή τους και έβαλαν στα ταμεία τους από πωλήσεις 166,9 εκατ., δηλαδή περισσότερα και από την Premier League…
Αγγλικό «top 10»
Όπως ήταν φυσικό, η Premier League μονοπώλησε και τη λίστα με τις ακριβότερες αγορές του Ιανουαρίου. Η πρώτη δεκάδα έχει μόνο αγγλικό χρώμα, με την σπάταλη Τσέλσι πέρα από τις δύο πρώτες θέσεις με τις μεταγραφές των Φερνάντες και Μούντρικ, να καταλαμβάνει άλλες τρεις θέσεις στο «top 10». Είναι χαρακτηριστικό ότι για να βρούμε ομάδα πέραν του αγγλικού πρωταθλήματος πρέπει να φτάσουμε έως τη 14η θέση της σχετικής λίστας. Εκεί συναντάμε το όνομα του Βραζιλιάνου Ζέρσον, για τον οποίο η Φλαμένγκο έδωσε 15 εκατ. προκειμένου να τον επαναπατρίσει από τη Γαλλία και τη Μαρσέιγ.
Αναλυτικά οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές του Ιανουαρίου είναι: Έντσο Φερνάντες από Μπενφίκα σε Τσέλσι (121 εκατ.), Μιχάιλο Μούντρικ από Σαχτάρ σε Τσέλσι (70 εκατ.), Άντονι Γκόρντον από Έβερτον σε Νιούκαστλ (45 εκατ.), Κόντι Χάκπο από Αϊντχόφεν σε Λίβερπουλ (42 εκατ.), Μπενουά Μπεντιασίλ από Μονακό σε Τσέλσι (38 εκατ.), Νόντι Μαντουεκέ από Αϊντχόφεν σε Τσέλσι (35 εκατ.), Μάλο Γκούστο, από Λυών σε Τσέλσι (30 εκατ.), Τζορτζίνιο Ρούτερ από Χόφενχαϊμ σε Λιντς (28 εκατ.), Γιάκουμπ Κίβιορ από Σπέτσια σε Άρσεναλ (25 εκατ.), Λεάντρο Τροσάρ από Μπράιτον σε Άρσεναλ (24 εκατ.).
Ο «πονοκέφαλος» του Πότερ
Το μεταγραφικό μπαράζ της Τσέλσι ήταν συνέχεια των πολλών εκατομμυρίων που ξόδεψαν οι «μπλε» και το περασμένο καλοκαίρι. Οι Λονδρέζοι στο χειμερινό παράθυρο έδωσαν 330 εκατ., ανεβάζοντας το λογαριασμό της «εποχής Μπόελι» στα 600 εκατ.
Οι καλοκαιρινές μεταγραφές δεν έφεραν αποτέλεσμα, καθώς η ομάδα στην Premier League βρίσκεται στη 10η θέση, 10 βαθμούς κάτω από την 4άδα του Champions League και 12 πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Πλέον, η «μπάλα» από τη Διοίκηση περνάει στον προπονητή Γκράχαμ Πότερ, που καλείται να βάλει τα κομμάτια του πανάκριβου παζλ στις σωστές θέσεις.
Ο πρώτος πονοκέφαλος του Άγγλου τεχνικού είναι η λίστα που πρέπει να στείλει στην UEFA για τα νοκ άουτ του Champions League. Έχοντας δικαίωμα για μόνο τρεις αλλαγές, ο Πότερ πρέπει να αποφασίσει ποιοι πέντε από τους οκτώ νεοαφιχθέντες στο «Στάμφορντ Μπριτζ» θα μείνουν εκτός.
Η λογική λέει ότι θα δηλώσει τους Φερνάντες, Μούντρικ και Ζοάο Φέλιξ, και οι Μπαντιασίλ, Μαντουέκε, Γκουστό, Φοφανά και Σάντος θα αρκεστούν στο πρωτάθλημα. Άλλωστε, οι δύο τελευταίοι αποκτήθηκαν μεν με πολλά χρήματα, αλλά ως επένδυση για το μέλλον και όχι για να γίνουν άμεσα μέλη του βασικού κορμού της ομάδας...