Σπορ

Λεμπρόν Τζέιμς: Ο Βασιλιάς στο θρόνο του - Το ρεκόρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ

Tο Crypto.com Arena δονήθηκε μόλις ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ντρίμπλαρε την μπάλα, κοίταξε το καλάθι και έβαλε στόχο την αθανασία του μπάσκετ

Λεμπρόν Τζέιμς: Ο Βασιλιάς στο θρόνο του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κάθε φορά που γίνεται σεισμός στο Λος Αντζελες, οι άνθρωποι δεν σηκώνουν το κεφάλι τους αλλά σηκώνουν τα κινητά τους τηλέφωνα για να τραβήξουν βίντεο και να φωνάζουν «χτύπα το».

Αυτό έγινε και την Τρίτη, «σεισμός» πολλών ρίχτερ δόνησε το γήπεδο των Λος Άντζελες Λέικερς, όπου επικράτησε πανικός και όλοι ούρλιαζαν στις 8:57 μ.μ., όχι όμως από τρόμο.

Στην πραγματικότητα: Αυτή ήταν μια άλλου είδους σεισμική αντίδραση σε ένα άλλο είδος αξέχαστης βραδιάς στην ιστορία του LA, όταν το Crypto.com Arena δονήθηκε μόλις ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ντρίμπλαρε την μπάλα, κοίταξε το καλάθι και έβαλε στόχο την αθανασία του μπάσκετ.

Περιέργως, ένα ρεκόρ του Holy Grail NBA που έμεινε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες διαγράφηκε μάλλον κανονικά. Ναι, σε μια αρένα που ήταν γεμάτη μέχρι την οροφή, όπου οι όμορφοι και διάσημοι άνθρωποι έπεσαν στις θέσεις τους στην πλευρά του γηπέδου, όπου ο προηγούμενος ηγέτης σκόρερ όλων των εποχών παρακολουθούσε υπομονετικά, καθώς το ρολόι έδειχνε να πέφτει το στέμμα του, το ίδιο το σουτ στις 8:57 μ.μ. ήταν το μόνο μέρος της ρουτίνας όλης αυτής της υπόθεσης.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έφτιαξε το μέγεθος της άμυνας, όπως έχει κάνει αμέτρητες φορές στην 20χρονη καριέρα του, έκανε μερικές ντρίμπλες, έγειρε πίσω και έβαλε ένα καλάθι, όπως χιλιάδες άλλα με αυτόν τον τρόπο.
«Απλώς η πατενταρισμένη μου φωτογραφία», είπε.

«Καλάθι και μετά για ύπνο στο κρεβατάκι μου».

Καθώς έφυγε τρέχοντας προς τα κάτω, τα χέρια απλώθηκαν και μετά άφησε μια εκπνοή, ένας συνδυασμός ανακούφισης και γλεντιού τον κυρίευσε. Το παιχνίδι σταμάτησε, οι κάμερες έκαναν κλικ, τα μάτια του μούσκεμα. Αυτό ήταν. Ολοκληρώθηκε το ταξίδι. Ο Τζέιμς ήταν ένας πόντο καλύτερος από τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και πρόσθεσε ένα ακόμη στρώμα σε μια διογκωμένη κληρονομιά.

«Ένιωθα σαν να καθόμουν στην κορυφή της αρένας», είπε ο Τζέιμς.

Σίγουρα καθόταν πάνω σε κάτι, όπως 38.388 πόντους . Ο θόρυβος μέσα στην αρένα άγγιζε πολλά ντεσιμπέλ από την αρχή και ανέβαινε με κάθε προσπάθεια για σουτ, σε όλη τη διάρκεια του ματς μέχρι το μαγικό καλάθι.
Ο ΛεΜπρόν έχει παίξει 20 σεζόν στο ΝΒΑ και έχει κερδίσει πρωταθλήματα στο Μαϊάμι και το Κλίβελαντ… και είπε ότι ο βρυχηθμός σε αυτό το παιχνίδι της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου δεν έμοιαζε με κανέναν που είχε ακούσει πριν. (Κέρδισε επίσης έναν τίτλο με τους Λέικερς, αλλά αυτό ήταν στο Ορλάντο το 2020, που έπαιξε ενώπιον των οπαδών στο διαδίκτυο και, ως εκ τούτου, όλα ήταν σε σίγαση).

«Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να ακούσω ξανά αυτόν τον βρυχηθμό», είπε.

Αυτό σίγουρα άξιζε να το γιορτάσουμε. Το παιχνίδι έληξε με 10,9 δευτερόλεπτα να απομένουν για το τρίτο δεκάλεπτο και οι άνθρωποι έδειξαν σεβασμό. Ο Επίτροπος Άνταμ Σίλβερ χαιρέτησε τον Τζέιμς. Ο Phil Knight, ιδρυτής της Nike, χειροκρότησε από την πλευρά των VIP, μεταξύ άλλων παρευρισκομένων. Ο Μάτζικ Τζόνσον κατέβηκε από την πολυτελή σουίτα για μια αγκαλιά. Ο Τζέιμς κάλεσε αμέσως τη γυναίκα του, τα τρία παιδιά και τη μητέρα του. Είχε επίσης φίλους από το Akron του Οχάιο. Ο συνδυασμός της αγάπης από το πλήθος και της άνεσης εκείνων που σημαίνουν τα περισσότερα για αυτόν ήταν συντριπτικός.

«Όλα σταμάτησαν», είπε. «Το να έχω ανθρώπους που ήταν μαζί μου από την πρώτη μέρα του ταξιδιού, ήταν ξεχωριστό. Η οικογένειά μου. Οι φίλοι μου. Ήταν τρομερό. Σίγουρα έζησα μια μαγική στιγμή εκεί».

Από κάθε γωνιά του πλανήτη

Οι θαυμαστές του James, του μεγαλύτερου σταρ του N.B.A., ήρθαν από όλο τον κόσμο για να δουν την περφόρμανς του που έσπασε ρεκόρ την Τρίτη. «Δεν θα μετανιώσω για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Θα το είχα μετανιώσει που το έχασα», είπε ένας απο τους τυχερούς.

Ο Joe Burwick, ένας 40χρονος λογιστής, στεκόταν έξω από το Crypto.com Arena αρκετές ώρες πριν από τον αγώνα των Λος Άντζελες Λέικερς το βράδυ της Τρίτης και φορούσε μια φανέλα του LeBron James. Πήρε την παρορμητική απόφαση λίγες μέρες πριν να πετάξει από το Μπάφαλο για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Το εισιτήριό του κόστισε 1.000 δολάρια.

Στεκόμενος λίγα εκατοστά από το άγαλμα του Kareem Abdul-Jabbar, ο Burwick είπε ότι έπρεπε να είναι εκεί «για να δει τον βασιλιά να σπάει το ρεκόρ».

Όχι επειδή νοιάζεται για τους Λέικερς μόνο . Αλλά επειδή είναι τύπος ΛεΜπρόν. Κάποτε ήταν τύπος του Μάικλ Τζόρνταν. Αλλά είναι τώρα ένας τύπος ΛεΜπρόν - σύμφωνα με τα λόγια του, «ένας μεταρρυθμισμένος Jordanίτης».

«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στη ζωή», είπε ο Burwick. «Είμαι 40 ετών και οι πιθανότητες να σπάσει αυτό το ρεκόρ πριν πεθάνω είναι ελάχιστες».

ο ειδικό βάρος του Τζέιμς, του μεγαλύτερου σταρ του N.B.A., εμφανίστηκε πλήρως την Τρίτη, όταν έσπασε το N.B.A. ρεκόρ σταδιοδρομίας που κατείχε κάποτε ο Abdul-Jabbar. Το ρεκόρ θεωρήθηκε για δεκαετίες ασυναγώνιστο. Μετέτρεψε ένα κατά τα άλλα ho-hum παιχνίδι της κανονικής περιόδου μεταξύ των ομάδων της 12ης και 13ης θέσης στη Δυτική Περιφέρεια σε ένα θέαμα παρόμοιο με τελικούς του N.B.A

Υπήρχαν τόσοι πολλοί ρεπόρτερ που ζήτησαν διαπιστεύσεις από τα μέσα ενημέρωσης που οι συνεντεύξεις Τύπου μεταφέρθηκαν σε μια πολλή μεγαλύτερη αίθουσα. Διασημότητες, όπως ο ηθοποιός Ντένζελ Ουάσιγκτον και οι μουσικοί Jay-Z και Bad Bunny έπιασαν θέση από νωρίς.

Στο N.B.A., ορισμένοι σταρ σημαίνουν περισσότερα για τους οπαδούς από τα franchise πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και των Λέικερς. Το fandom στο μπάσκετ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό άθλημα, μπορεί να είναι εφήμερο - οι υποστηρικτές ακολουθούν παίκτες από ομάδα σε ομάδα όπως οι οπαδοί των Phish ακολουθούν το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών περιοδειών. Ενώ το μπάσκετ δεν ανταγωνίζεται το ποδόσφαιρο σε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αστέρια του, όπως ο Τζέιμς και ο Τζόρνταν πριν από αυτόν, φαίνονται τα μεγαλύτερα στην αμερικανική κουλτούρα.

Ναι, το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Όταν ο Τζέιμς παίρνει το λόγο, έχει τέσσερις συμπαίκτες εκεί μαζί του. Αλλά ήταν το όνομα του Τζέιμς στην παροιμιώδη μαρκίζα που παρέσυρε ορισμένους θαυμαστές από όλο τον κόσμο να ξοδέψουν υπέρογκα χρηματικά ποσά μόνο και μόνο για να βρίσκονται εκεί. Μεταξύ αυτών ήταν ο Maciej Paprocki, ένας 32χρονος χημικός που πέταξε από την Πολωνία με την αρραβωνιαστικιά του για να παρευρεθεί. Στάθηκε πάνω από ένα τούνελ αρένας κρατώντας μια χάρτινη πινακίδα που έγραφε: «Πετάξαμε 6000 μίλια για να δούμε τον βασιλιά να ανεβαίνει στον θρόνο». Όπως ο Burwick, ο Paprocki δεν μεγάλωσε ως θαυμαστής καμιάς ομάδας του N.B.A. Μεγάλωσε ως «θαυμαστής του ΛεΜπρόν».

«Ο ΛεΜπρόν άλλαξε τη ζωή μου μέσα από το μπάσκετ», είπε ο Πάπροσκι. «Μου έδειξε τη σημασία της σκληρής δουλειάς, της επιμονής και της αποφασιστικότητας. Εξαιτίας του άρχισα να παίζω μπάσκετ».

Η Πολωνία ήταν κοντά σε σύγκριση με το σημείο όπου ο Karey Takchi, ένας 40χρονος ντισκ τζόκεϊ και κηπουρός, πετούσε από εκείνο το πρωί: Σίδνεϊ, Αυστραλία. Φορούσε μια φανέλα Abdul-Jabbar, αφού τον είχε ειδωλοποιήσει εδώ και καιρό επειδή ο παππούς του ονομαζόταν Kareem. Ο Takchi, ένας τύπος του Kareem, είπε ότι η απόφαση να έρθει ήταν μια «κορόνα γράμματα», αλλά επειδή ήταν μακροχρόνιος θαυμαστής του James τον ώθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο.

Η Ana Carolina, 43, ήρθε από τη Βραζιλία, με τον σύζυγό της, Heleno, 46, και τον μικρό γιο, Leo. Η Ana Carolina είναι η οπαδός του μπάσκετ του ζευγαριού και οι διακοπές στο Λος Άντζελες έτυχε να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα των Λέικερς που είχε ρεκόρ στη γραμμή. Αγόρασαν εισιτήρια εκ των προτέρων και συνειδητοποίησαν πόσο κοντά ήταν ο Τζέιμς στο ρεκόρ λίγες μέρες πριν. Ήταν μια απίστευτη τύχη, είπε η Ana Carolina.

«Καθώς παρακολουθούσα τις ειδήσεις, γνώριζα ότι ήταν πολύ κοντά στο να πάρει το ρεκορ του Kareem Abdul-Jabbar. Δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε να είναι αυτή την εβδομάδα», είπε. Οι αγαπημένες της ομάδες είναι οι Λέικερς και οι Μιλγουόκι Μπακς, επειδή, όπως είπε, είναι οπαδός του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Για ένα franchise όπως οι Lakers, η star power —από σχεδίαση— ήταν μια μηχανή επιτυχίας. Για δεκαετίες, που χρονολογούνται από τους Showtime Lakers, το franchise έχει επωφεληθεί από τη δύναμη των αστέρων στο μάρκετινγκ με έναν τρόπο που ελάχιστοι επαγγελματικοί αθλητικοί οργανισμοί έχουν.

Τη δεκαετία του 1980, το N.B.A. γνώρισε μια αναζωπύρωση αξιοποιώντας την αντιπαλότητα των Showtime Lakers με τους Boston Celtics. Στη συνέχεια, πολλοί λάτρεις του μπάσκετ έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του να είναι άτομο του Μάτζικ Τζόνσον ή του Λάρι Μπερντ. Και στη συνέχεια, στη δεκαετία του 2000, ο Κόμπι Μπράιαντ έγινε το πρόσωπο του N.B.A. και σύντομα οι οπαδοί του jordan έγιναν άνθρωποι του Κόμπε. Ακόμα και τώρα, οι οπαδοί των Λέικερς ζυγίζουν αν είναι άνθρωποι του Κόμπε ή του ΛεΜπρόν.

Ο Patrick Concepcion, ένας 42χρονος γραφίστας, στεκόταν έξω από την αρένα το απόγευμα της Τρίτης με τον 7χρονο γιο του, Theo Magic. Το μεσαίο όνομα του Theo είναι πράγματι ένας φόρος τιμής στον Johnson, επειδή ο Concepcion μεγάλωσε ως τύπος Magic. Οδήγησαν από την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα αφού αγόρασαν εισιτήρια τρεις ημέρες νωρίτερα και πλήρωσαν περίπου 250 $ για το καθένα.

«Ήμουν 8 χρονών όταν ο Καρίμ αποσύρθηκε και έβαλε το σημάδι, και μετά είναι έτοιμος να κλείσει τα 8 και ο ΛεΜπρόν θα τον προσπεράσει», είπε ο Κοντι, δείχνοντας τον Τεό. «Οπότε ήταν σαν την τέλεια στιγμή πλήρους κύκλου για εμάς ως πατέρας και γιος».

Ο Theo, που τον ρώτησε τι του άρεσε στον Τζέιμς, δυσκολεύτηκε να βρει μια απάντηση.

«Δεν ξέρω», έκανε μια παύση και γέλασε. «Ολόγυρα σαν τον Κόμπι».
«Είσαι περισσότερο τύπος του Κόμπι ή του ΛεΜπρόν;» ρωτήθηκε.
Ο Τεό ξεσηκώθηκε. Η απάντησή του ήταν σταθερή. Δεν υπήρχε κανένας δισταγμός.
«Κόμπι».

Όπως και για τους Concepsions, ο αθλητισμός μπορεί να είναι μια κληρονομιά γενεών. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα εισιτήρια στην αγορά μεταπώλησης στο χαμηλότερο επίπεδο της αρένα ξεπέρασαν τα 1.000 δολάρια, γεγονός που δεν έχασε ο Τζέι Άντερσον, ένας 68χρονος αναισθησιολόγος και κάτοχος εισιτηρίων διαρκείας, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα με τον κόρη, McKenna Anderson, μια 38χρονη φυσιοθεραπεύτρια. Το fandom του ήταν εδώ και πολύ καιρό περισσότερο με βάση την τοποθεσία. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν οπαδός των Νικς. Μετά από 30 χρόνια στο Λος Άντζελες, οι Λέικερς έχουν πλέον το σεβασμό του. Ωστόσο, δεν σκέφτηκε να πουλήσει το εισιτήριό του, το οποίο κόστιζε 175 δολάρια.
«Είναι η μόνη φορά που μπορώ να είμαι με την κόρη μου, η οποία αξίζει χίλια δολάρια», είπε ο Τζέι Άντερσον.

Όταν ο James πέρασε τον Abdul-Jabbar, το έκανε με ένα fadeaway jumper στο τρίτο δεκάλεπτο.

Το παιχνίδι σταμάτησε για να γιορτάσει το επίτευγμα, καθώς ο Τζέιμς αγκάλιασε πολλούς από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους και όσους ήταν δίπλα του σε όλη του τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς του, των φίλων, των συμπαικτών και των επιχειρηματικών συνεργατών του.

Χιλιάδες άγνωστοι στην αρένα - άτομα με τα οποία ο Τζέιμς δεν θα συναντήσει ή δεν θα αλληλεπιδράσει ποτέ - τον αγκάλιασαν εξίσου έντονα από απόσταση, καθώς ήταν δίπλα του στο ταξίδι σε πολλά franchise, είτε ο Τζέιμς το ήξερε είτε όχι.

«Γράφω το «The Man in the Arena» στο παπούτσι μου κάθε βράδυ από τον Θίοντορ Ρούσβελτ», είπε ο Τζέιμς στους δημοσιογράφους στη συνέχεια. «Και απόψε, πραγματικά ένιωσα σαν να κάθομαι στην κορυφή της αρένας απόψε όταν μπήκε αυτό το σουτ και ο βρυχηθμός από το πλήθος. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσα να νιώσω ξανά αυτό το συναίσθημα».

Το επόμενο πρωί, ο Burwick, ο λογιστής από το Μπάφαλο, σκέφτηκε βλέποντας το ρεκόρ. Ο πατέρας του, Μάικλ, ισόβιος θαυμαστής των Buffalo Bills, πέθανε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Δεν κατάφερε ποτέ να δει τους Bills σε κανένα Super Bowl προσωπικά. Για τον Burwick, η απώλεια του πατέρα του ήταν αρκετά σημαντικό κίνητρο για να μην παραλείψει μια ευκαιρία «μια φορά στη ζωή».

«Ήταν πολλά τα χρήματα, αλλά το να μπορέσω να έχω αυτή την εμπειρία και να τη μοιραστώ μαζί του, παρόλο που δεν έχει ιδέα ποιος είμαι, άξιζε τα χρήματα γιατί η ανάμνηση θα με μένει για πάντα», είπε ο Burwick.
Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να μετανιώσω για τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Θα το είχα μετανιώσει που το έχασα».

με πληροφορίες απο nytimes.com/ και nba.com

Δείτε επίσης