Σπορ

Europa League-Σαχτάρ Ντόνετσκ: Ποδόσφαιρο μεταξύ πολέμου και σεισμών

Ο λόγος για τους ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ Ντόνετσκ, οι οποίοι «ανυπομονούν να βρεθούν στο γήπεδο», για την  αναμέτρηση (16/2, 19:45) με την Ρεν

Europa League-Σαχτάρ Ντόνετσκ: Ποδόσφαιρο μεταξύ πολέμου και σεισμών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ζωή τους ανατράπηκε από την ρωσική εισβολή, ενώ η προετοιμασία τους στην Τουρκία, κλονίσθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς, που έπληξαν πρόσφατα, την γειτονική χώρα.

Ο λόγος για τους ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ Ντόνετσκ, οι οποίοι «ανυπομονούν να βρεθούν στο γήπεδο», για την αναμέτρηση (16/2, 19:45) με την Ρεν, που θα γίνει στην Βαρσοβία, για τα play off του Europa League.

«Είναι η δεύτερη φορά που θέλουν να με διώξουν από το σπίτι μου, πρώτα από την περιοχή του Ντόνετσκ και τώρα από ολόκληρη την χώρα, είναι απίστευτο», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο 26χρονος διεθνής επιθετικός, Ολεξάντρ Ζούμπκοφ.

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ και πανικό στην ομάδα και σε όλη την χώρα, σε μία... επανάληψη, όσων είχαν βιώσει οι παίκτες της Σαχτάρ, το 2014, στον πόλεμο του Ντονμπάς, όταν εκτοπίσθηκαν από την περιοχή.

Γεννημένος στην περιοχή του Ντονέτσκ, ο έμπειρος άσος, παραχωρήθηκε ως δανεικός από την Σαχτάρ στην ομάδα της Μαριούπολης, μια από τις μαρτυρικές πόλεις του πολέμου, ενώ έπαιξε την περασμένη σεζόν στη Φερεντσβάρος της Βουδαπέστης και επέλεξε να επιστρέψει στη Σαχτάρ το περασμένο καλοκαίρι. Μετά τον εκτοπισμό της, η ομάδα της Σαχτάρ, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο, Ρινάτ Αχμέτοφ, πέρασε από το Λβιβ, στην συνέχεια στο Χάρκοβο και τελικά, εγκαταστάθηκε στο Κίεβο από το 2020.

«Ηταν πάνω από όλα, μια αθλητική επιλογή», εξηγεί ο Ζουμπκόφ, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα στην σχέση του με τον νέο προπονητή της Φερεντσβάρος και προσθέτει: «Επέλεξα το ποδόσφαιρο και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

Παρά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων παικτών της, την σχεδόν ριζική ανανέωση και τα δύσκολα ταξίδια για το πρωτάθλημα στην Ουκρανία και τους αγώνες του Champions League, η Σαχτάρ δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά σε αγωνιστικό επίπεδο.

Οπως απέδειξε και η εντυπωσιακή εμφάνιση στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Ζουμπκόφ, να σημειώνει δύο τέρματα, εκ των οποίων το ένα, με εκπληκτικό «ψαλιδάκι».

«Ηταν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου κι εμείς κυνηγούσαμε την μπάλα. Σχεδόν, δεν συνειδητοποίησα αμέσως, ότι είχα πετύχει ένα πολύ καλό γκολ», θυμάται ο άσος της Σαχτάρ.

Ομως από τον περασμένο Νοέμβριο, το πρωτάθλημα της Ουκρανίας έχει σταματήσει, όπως κάθε χειμώνα. Συνηθισμένη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Σαχτάρ προετοιμάζεται στην Τουρκία, για την συνέχεια της αγωνιστικής περιόδου και των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.

Εφέτος, η ομάδα προετοιμάσθηκε για σχεδόν έναν μήνα στην πόλη Μπέλεκ, στην νότια ακτή της Τουρκίας, όπου οι παίκτες ένιωσαν τον σεισμό που προκάλεσε τον όλεθρο 500 χιλιόμετρα ανατολικότερα, την περασμένη εβδομάδα.

«Ξύπνησα στις 4 το πρωί, ένιωσα κάτι περίεργο. Ηταν η πρώτη φορά για εμένα. Δεν φοβήθηκα, αλλά δεν ήταν ευχάριστο συναίσθημα», διηγείται ο Ζουμπκόφ, ο οποίος βρίσκεται με την αποστολή στην Βαρσοβία: «Είμαι ενθουσιασμένος. Είμαστε όλοι σε καλή κατάσταση, σωματικά έτοιμοι. Ανυπομονούμε να βρεθούμε στο γήπεδο».

Από την Σαχτάρ, θα λείψει ο Μιχάϊλο Μούντρικ, αλλά και τα 18 γκολ που πέτυχε σε ισάριθμες εμφανίσεις, ο οποίος πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι, έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 25, θα διατεθούν για βοήθεια στους Ουκρανούς στρατιώτες και στους συγγενείς τους.

«Φυσικά μας λείπει, γιατί έχει πολύ ταλέντο και μας έδωσε πολλές λύσεις. Αλλά η Σαχτάρ, είναι μια ομάδα, όπου όταν φεύγει ένας παίκτης, κάποιος βγαίνει μπροστά για να πάρει την θέση του. Εχουμε δει πολλά παραδείγματα. Υπάρχει πίεση, αλλά μου αρέσει. Η πίεση είναι μέρος του ποδοσφαίρου και με κάνει πιο δυνατό. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την χώρα μας, αυτός ο αγώνας θα μπορούσε να είναι μια μικρή αχτίδα φωτός», σχολίασε ο έμπειρος ποδοσφαιριστής.

Δείτε επίσης