Σπορ

Κόε: «Δεν λέμε όχι για πάντα στις τρανς»

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι τρανς γυναίκες δεν διατηρούν πλεονέκτημα έναντι βιολογικών γυναικών δήλωσε ο ΚΟΕ για την απόφαση

Κόε: «Δεν λέμε όχι για πάντα στις τρανς»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά τη χθεσινή απόφαση (23/3) της World Athletics ν' αποκλείσει τις τρανς αθλήτριες από τις διεθνείς διοργανώσεις, ο Σεμπάστιαν Κόε δήλωσε ότι ο στίβος διακατέχεται από την «κυρίαρχη αρχή» της δικαιοσύνης, καθώς και από την επιστήμη γύρω από τη σωματική απόδοση και το «ανδρικό πλεονέκτημα», αλλά παραδέχτηκε πως η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη.

Ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, είπε συγκεκριμένα: «Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από κάθε άλλο ζήτημα. Πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας».

O Κόε πρόσθεσε: «Η απόφαση λήφθηκε σε διαβούλευση με έναν αριθμό ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων 40 ομοσπονδιών-μελών, των αθλητών μας, των προπονητών μας και μέσω της επιτροπής αθλητών, καθώς και μιας σειράς άλλων κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των τρανς ομάδων, ειδικών του ΟΗΕ, της ΔΟΕ και του Παραολυμπιακού αθλητισμού. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι τρανς αθλήτριες δεν πρέπει να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι τρανς γυναίκες δεν διατηρούν πλεονέκτημα έναντι των βιολογικών γυναικών και θέλουν περισσότερες αποδείξεις ότι τυχόν σωματικά πλεονεκτήματα έχουν βελτιωθεί προτού θελήσουν να εξετάσουν μια επιλογή για ένταξη στη γυναικεία κατηγορία».

Πάντως, ο Κόε επισήμανε πως θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα διαβουλεύεται με τρανς αθλήτριες και θα εξετάζει κάθε νέα έρευνα. «Δεν λέμε όχι για πάντα», είπε.

Το Συμβούλιο της World Athletics ψήφισε χθες (23/3) τον αποκλεισμό από το υψηλότερο επίπεδο συναγωνισμού των τρανς αθλητριών, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την φυλομετάβαση (από άνδρα σε γυναίκα) μετά την εφηβεία.

Το συμβούλιο ψήφισε επίσης τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο από πέντε.

Οι αυστηρότεροι κανόνες θα επηρεάσουν αθλητές του DSD όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ., Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η Παγκόσμια Οοσπονδία στίβου είναι η δεύτερη που αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από μεγάλες διοργανώσεις, αφού είχε προηγηθεί αυτή της κολύμβησης.

Δείτε επίσης