Σπορ

Απορρίφθηκε το αίτημα του Πιστόριους για αποφυλάκιση υπό όρους

Το αίτημα θα επανεξεταστεί τον επόμενο χρόνο

Απορρίφθηκε το αίτημα του Πιστόριους για αποφυλάκιση υπό όρους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Απορρίφθηκε το αίτημα για αποφυλάκιση υπό όρους του Νοτιοαφρικανού Παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, σύμφωνα με δικηγόρο της οικογένειας του θύματος.

«Δεν ξέρω με ποιους λόγους απορρίφθηκε το αίτημα. Eνημερωθήκαμε μόνο ότι είχε απορριφθεί και ότι θα επανεξεταζόταν σε ένα χρόνο», είπε η Τάνια Κοέν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το πρωί πραγματοποιήθηκε ακρόαση ενώπιον ειδικής επιτροπής και ήταν προγραμαμτισμένη η ενημέρωση των δικηγόρων των δύο μερών.

O Οσκαρ Πιστόριους, ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια, κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, μοντέλο και φοιτητή νομικής, στο μπάνιο του στις 14 Φεβρουαρίου -ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου- το 2013.

Ο Νοτιοαφρικανός, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει το ήμισυ της ποινής του, καταδικάσθηκε μετά από έφεση σε φυλάκιση 13 ετών και 5 μηνών τον Νοέμβριο του 2017. Υπενθυμίζεται πως ο Όσκαρ Πιστόριους φυλακίστηκε το 2016, αρχικά για έξι χρόνια, αλλά η ποινή αυτή αυξήθηκε σε 13 χρόνια μετά από έφεση των εισαγγελέων που υποστήριξαν ότι ήταν πολύ επιεικής.

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα (31/3) ότι ο Πιστόριους, ηλικίας 36 ετών, δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης που απαιτείται για να εξεταστεί για αποφυλάκιση υπό όρους.

«Τον Αύγουστο του 2024, θα είχε φτάσει στην ελάχιστη περίοδο κράτησης, τότε το συμβούλιο (προς αποφυλάκιση) θα αποφασίσει», είπε ο εκπρόσωπος της φυλακής Σινγκαμπάχο Νξούμαλο σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης. «Θα πρέπει να εμφανιστεί ξανά τον επόμενο χρόνο. Και μετά εξετάζουμε το προφίλ και θα λάβουμε μια απόφαση. Αλλά προς το παρόν, λέμε ότι δεν έχει εκτίσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης».

Η μητέρα της Ρίβα, Τζούν Στέενκαμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ένιωθε νευρική καθώς έφτασε στη φυλακή Ατέριτζβιλ κοντά στην πρωτεύουσα Πρετόρια για την κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση.

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι μέρα χαράς», λέει η μητέρα της Ρίβα

«Ενώ χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση, η σημερινή μέρα δεν είναι λόγος γιορτής», είπε η δικηγόρος Τάνια Κοέν εκ μέρους των γονιών της Ρίβα. «Μας λείπει τρομερά η Ρίβα και μας λείπει για το υπόλοιπο της ζωής μας. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να επικρατεί».

Ο δικηγόρος του Πιστόριους, Τζούλιαν Νάιτ, είπε νωρίτερα στο Reuters ότι ο Πιστόριους επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον του συμβουλίου αποφυλάκισης για να απαντήσει σε ερωτήσεις που βασίζονται στη γραπτή αίτηση για την απελευθέρωσή του.

Ο Νάιτ είχε πει ότι δεν περίμενε απόφαση την Παρασκευή. Η βάση για το επιχείρημά του για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης υπό όρους του Πιστόριους ήταν ότι «δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες που να εμποδίζουν την αποφυλάκισή του με όρους επειδή πληροί τις απαιτήσεις του τμήματος όσον αφορά τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους».

Λάτρης των όπλων ο Πιστόριους

Ο Πιστόριους, έφτασε στο απόγειο της φήμης του το 2012, όταν έγινε ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια του, που αγωνίστηκε με αρτιμελείς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φτάνοντας στους ημιτελικούς των 400 μέτρων στο Λονδίνο.

Λάτρης των όπλων, είπε στη δίκη του ότι πίστευε ότι ο Στεένκαμπ ήταν εισβολέας όταν την πυροβόλησε πολλές φορές μέσα από την πόρτα του μπάνιου με πυρομαχικά σχεδιασμένα να προκαλούν τη μέγιστη ζημιά στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Πιστόριους παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Πρετόρια χωρίς τα προσθετικά του για να δείξει πόσο ευάλωτος ήταν, αντιμέτωπος με την απειλή ενός εισβολέα.

Ο αθλητής ξέσπασε σε κλάματα καθώς είπε στο δικαστήριο ότι προσπαθούσε να προστατεύσει την Στεένκαμπ όταν έριξε τις βολές. Ο εισαγγελέας τότε τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε συναισθηματισμούς για να αποφύγει την ανάκριση.

Δείτε επίσης