Σπορ

Champions League: Δύο ομάδες, Ίντερ και Μίλαν, μία πόλη για μία θέση στον τελικό

Η Ίντερ έχει το πάνω χέρι και η Μίλαν θα παλέψει για την ανατροπή και να κλείσει εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη

Champions League, Ίντερ, Μίλαν, Μιλάνο,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Μάχη» για το πρώτο εισιτήριο του τελικού του Champions League θα δώσουν απόψε στο Στάδιο «Τζουζέπε Μεάτσα» (22:00-16-5) στο Μιλάνο, οι δύο ομάδες της πόλης Ίντερ και Μίλαν.

Οι Νερατζούρι έχουν το προβάδισμα μετά το σημαντικότατο 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, όμως στο ποδόσφαιρο τα πάντα είναι πιθανά. Ιδιαίτερα, όταν εκτός από την πρόκριση «παίζονται» το κύρος και η δόξα για τον... νικητή της πόλης

.

Ο Σιμόνε Ιντσάγκι, ο μαέστρος της ευρωπαϊκής πορείας της Ίντερ, πιστεύει πως μοίρα του ημιτελικού βρίσκεται στα χέρια, ή μάλλον... στα πόδια των παικτών, της ομάδας του. «Απέχουμε 90 λεπτά από το όνειρο, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», ήταν η χαρακτηριστκή δήλωσή του.

Οι Νερατζούρι στο πρώτο παιχνίδι στο «Σαν Σίρο» , μπήκαν με λύσσα αρπακτικού στο γήπεδο και επέβαλαν τον ρυθμό τους. Έδειξαν πιο έτοιμοι, πιο διψασμένοι. Ωστόσο απόψε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Εκτός από τη δίψα, θα χρειαστούν ωριμότητα, εξυπάδα και καλή διαχείριση του παιχνιδιού, ώστε να το φέρουν στα μέτρα τους και με το σφύριγμα της λήξης να πανηγυρίσουν.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εμπειρία - ενδεικτικό πως στο πρώτο ματς μόνο από τον πάγκο τους μπήκαν στο παιχνίδι οι Μπρόζοβιτς, Λουκάκου και Ντε Φράι - ενώ ο Ιντσάγκι έχει αποδείξει πως ξέρει πώς να ελέγχει τέτοια ματς. Βέβαια, για να αποφύγει κάποιο ανεπιθύμητο σοκ, η ομάδα του θα πρέπει να ελέγξει και την... πίστη της αντιπάλου της.

Ο Στέφανο Πιόλι έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους παίκτες και τους οπαδούς της ομάδας του, δηλώνοντας: «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν πιστεύει στην ανατροπή. Αλλά εμείς είμαστε η Μίλαν και πιστεύουμε σε αυτή».

Αν οι Ροσονέρι επιθυμούν πραγματικά να δώσουν το «παρών» στον τελικό και να διεκδικήσουν το όγδοο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους, θα χρειαστούν πίστη, θα πρέπει να σκαρφαλώσουν στην κορυφή ενός βουνού. Κατώτεροι των προσδοκιών, εκτός των νερών τους.

Ελάχιστοι θα μπορούσαν να περιμένουν αυτή την εικόνα από μια ομάδα που με άνεση και δεχόμενη μόλις ένα γκολ πέρασε την Τότεναμ και τη Νάπολι.

Όπως επισημαίνει το gazzetta.gr, η ξαφνική απουσία του σταρ της, του κομβικού Ραφαέλ Λεάο, έπαιξε τον ρόλο της, μιας και με τον Πορτογάλο road-runner υγιή η Μίλαν είναι άλλη ομάδα. Μα εδώ μπαίνει στη συζήτηση η αχτίδα ελπίδας των Ροσονέρι, αφού ο 24χρονος αναμένεται να αγωνιστεί στην κρίσιμη ρεβάνς. Με εκείνον στο αριστερό φτερό και το εμβληματικό «7» στο αριστερό μανίκι οι Ροσονέρι θα ψάξουν την ορμή που θα τους δώσει μια επική πρόκριση, που θα κάνει τη γηραιά ήπειρο να υποκλιθεί ξανά στην ευρωπαϊκή τους ισχύ μετά από χρόνια.

Η Μίλαν έχει το όνομα, στο «Τζουζέπε Μεάτσα» θα ετοιμαστεί για πόλεμο, θα τα δώσει όλα, μα αν θέλει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να αποδείξει πως... έχει και τη χάρη.

Δύο ομάδες, μια πόλη, ένα εισιτήριο. Το ενδιαφέρον στα... ύψη.

Τι λένε τα στατιστικά για το Ίντερ-Μίλαν

Στην ιστορία του Champions League, μόνο μια ομάδα κέρδισε τον πρώτο αγώνα του ημιτελικού με δύο ή περισσότερα γκολ και στη συνέχεια απέτυχε να προκριθεί, με την Μπαρτσελόνα να αποτυγχάνει να περάσει τη Λίβερπουλ το 2018-19, κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα με 3-0 αλλά χάνοντας το δεύτερο ματς με 4-0 στο Άνφιλντ - ο νυν επιθετικός της Μίλαν, Ντίβοκ Οριγκί, σημείωσε δύο γκολ σε εκείνο το παιχνίδι.

Η Ίντερ θέλει να φτάσει στον έκτο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/UEFA Champions League, για πρώτη φορά από το 2009-10 και την εποχή του Ζοζέ Μουρίνιο.

Εάν προχωρήσει, ο Σιμόνε Ιντσάγκι θα γίνει ο πέμπτος Ιταλός προπονητής που θα οδηγήσει μια ιταλική ομάδα στον τελικό του UEFA Champions League, μετά τον Φάμπιο Καπέλο με τη Μίλαν (x3), τον Μαρσέλο Λίπι με τη Γιουβέντους (x4), τον Κάρλο Αντσελότι με τη Μίλαν (x3) και τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι με τη Γιουβέντους (x2).

Η Μίλαν έχει κερδίσει μόνο ένα από τα τελευταία 16 παιχνίδια της εκτός έδρας στα νοκ-άουτ του UEFA Champions League (8 ισοπαλίες, 7 ήττες) – εναντίον της Μπάγερν Μονάχου τον Απρίλιο του 2007 (2-0). Συνολικά, η Μίλαν – που χρειάζεται να σκοράρει τουλάχιστον δύο φορές – έχει πετύχει μόνο 15 γκολ σε 24 εκτός έδρας παιχνίδια στα νοκ άουτ του UEFA Champions League, με μέσο όρο 0,6 ανά παιχνίδι.

Η Ιίντερ δεν έχει χάσει σε κανένα σημείο στη φάση των νοκ-άουτ του UEFA Champions League αυτή τη σεζόν (3 νίκες, 2 ισοπαλίες), κρατώντας ανέπαφη την εστία της σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια. Η μόνη ιταλική ομάδα που έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης έχοντας μείνει αήττητη στους «16», προημιτελικούς και ημιτελικούς είναι η Γιουβέντους, η οποία το έκανε το 2014-15 και το 2016-17.

Και τα 23 γκολ του Ολιβιέ Ζιρού στο Champions League σημειώθηκαν εντός της περιοχής. Από το 2003-04, ο επιθετικός της Μίλαν είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση με το 100% εξ αυτών να προέρχονται από τη μεγάλη περιοχή.

Ο Ντιμάρκο της Ίντερ έχει πέντε ασίστ σε open play στο Champions League αυτή τη σεζόν, τις περισσότερες από κάθε παίκτη.

Ο Μπαστόνι έχει συμμετάσχει σε περισσότερες φάσεις ανοιχτού παιχνιδιού που κατέληξαν σε γκολ από οποιονδήποτε άλλο σέντερ μπακ στο UEFA Champions League αυτή τη σεζόν. Ο Μπαστόνι είναι πάνω από όλους τους παίκτες της Ίντερ στη διοργάνωση αυτή τη σεζόν σε επαφές (617), προοδευτικές μεταφορές (70) και πάσες στο τελευταίο τρίτο (65).

Η Ίντερ έχει νικήσει τη Μίλαν τρεις φορές σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη σεζόν. Την έχει κερδίσει τέσσερις φορές σε μια σεζόν, μια φορά στο παρελθόν, το 1973-74 (δύο φορές στη Serie A και δύο στο Coppa Italia).

Αφού κέρδισε την Ίντερ στην πρώτη της συνάντηση αυτή τη σεζόν τον Σεπτέμβριο, η Μίλαν έχασε τα τρία τελευταία της κόντρα στην αντίπαλό της, όλα χωρίς να σκοράρει παρά το γεγονός ότι επιχείρησε 31 σουτ σε αυτά τα παιχνίδια.

Ποτέ στην ιστορία της δεν είχε τέσσερα ματς στη σειρά χωρίς να βρει δίχτυα κόντρα στην Ίντερ.

Δείτε επίσης