Σπορ

Euroleague-Final 4: Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μονακό για μία θέση στον τελικό

Στον δεύτερο ημιτελικό (21:00 Novasports Prime) θα έχουμε ένα ισπανικό clasico, καθώς μάχη θα δώσει η Ρεάλ Μαδρίτης απεναντι στην  Μπαρτσελόνα.

Euroleague, Final 4,  Ολυμπιακός, Μονακό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έφθασε η μεγάλη ώρα για τον Ολυμπιακό, καθώς το απόγευμα (18:00 NovasportsPrime) αγωνίζεται στο Κάουνας της Λιθουανίας απέναντι στη Μονακό για τον πρώτο ημιτελικό του Final 4 της Euroleague.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει στο πλευρό της περισσότερους από 4.500 φιλάθλους που ταξίδεψαν στο Κάουνας της Λιθουανίας, όπου πέφτει η αυλαία της φετινής Eurleague.

Η ομάδα του Μάικ Τζέιμς και αντίπαλος των ερυθρολεύκων είναι πρωτάρα σε Final 4 της διοργάνωσης.

Ο δεύτερος ημιτελικός (21:00 Novasports Prime) θα είναι ένα ισπανικό clasico, καθώς μάχη θα δώσει η Ρεάλ Μαδρίτης απεναντι στην Μπαρτσελόνα.

Ολυμπιακός: Το μεγάλο φαβορί

Ο Ολυμπιακός έπαιξε σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, τρομερό μπάσκετ στη Euroleague, και δίκαια τερμάτισε στη πρώτη θέση της διοργάνωσης, εξασφαλίζοντας το απόλυτο πλεονέκτημα.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν πάντα έβρισκε λύσεις σε κάθε τραυματισμό ή ντεφορμάρισμα παικτών, δείχνοντας πως ο Μπαρτζώκας έφτιαξε μια δυνατή ομάδα συνόλου και όχι μονάδων.

Κορυφαίος -μεταξύ πολλών- των ερυθρολεύκων» ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος αναδείχθηκε MVP της Euroleague.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο Κώστας Σλούκας, όπως και ο «εξολοθρευτής» Τόμας Γουόκαπ. Τη σκυτάλη παίρνουν ο αναγεννημένος Κώστας Παπανικολάου, το «θωρηκτό» Μουστάφα Φαλ και ο φανταστικός Σακίλ Μακ Κίσικ Και όλοι αυτοί θα κινηθούν υπό το «μαγικό» ραβδί του κόουτς Μπαρτζώκα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόκριση θα παρθεί σε ένα μόνο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι
χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, κόντρα σε μια αθλητική ομάδα, που είναι η Μονακό, η οποία νίκησε και τις δύο φορές τον Ολυμπικό κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να ζορίστηκε με τη Φενέρ σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της σειράς, αλλά στο πέμπτο ματς, έπαιξε όπως τον έχουμε συνηθίσει φέτος κάνοντας τη τουρκική ομάδα να μη μπορεί να αντιδράσει.

Εάν ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί στο Final 4 όπως τον παρακολουθήσαμε στο μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής Euroleague, είναι πιθανό να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο

Μονακό: Δυνατή αλλά και... άναρχη

Η Μονακό είναι μια από τις πιο αθλητικές (αν όχι η νο1) ομάδες της φετινής Euroleague παίζοντας ανά αρκετά διαστήματα άναρχο μπάσκετ, έχοντας ηγέτη τον παλιό παίκτη του Παναθηναϊκού, Μάικ Τζέιμς, ο οποίος όμως είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Στην καλή του μέρα μπορεί να πάρει μόνος του οποιαδήποτε αντίπαλη ομάδα, αλλά στην κακή, είναι καταστροφικός για το σύνολο.

Ο τεχνικός της Μονακό, Σάσα Ομπράντοβιτς, έχει όμως και άλλα «όπλα» στη φαρέτρα του. Ένα από αυτά, είναι ο Οκόμπο, ο οποίος πολλές φορές φέτος έχει πάρει τη Μονακό από το χέρι, όταν ο Τζέιμς είναι σε κακή βραδιά.

Δίπλα τους, ο Χαλ, ο Άλφα Ντιαλό, ο Μπράουν, ο Λόιντ και το εργαλείο Μοτιεγιούνας είναι παίκτες που δίνουν λύσεις σε επίθεση και άμυνα, τρέχουν πολύ, βγάζουν ενέργεια αλλά τα προβλήματα συνήθως έρχονται για τη Μονακό όταν έρχεται η «δεύτερη ομάδα» από τον πάγκο, που δεν έχει την ίδια ποιότητα.

Αν οι παραπάνω παίκτες αντέξουν στο παρκέ για αρκετά λεπτά, χωρίς να νατιμετωπίσουν προβλήματα με φάουλ, τότε η Μονακό είναι μια ομάδα που θα βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό.

Υπενθυμίζεται, ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν δύο φορές φέτος, εντός και εκτός έδρας από τους Μονεγάσκους, ενώ πέρυσι ζιρίστηκαν να τους νικήσουν στα play-offs, σε μια συναρπαστική σειρά πέντε αγώνων.

Μπαρτσελόνα: Ο «Σάρας» θέλει να γυρίσει πίσω με την κούπα

Η Μπαρτσελόνα έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ αλλά εδώ και τρία χρόνια είναι μια «καταραμένη» ομάδα, έχοντας τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο της.

Τις δυο προηγούμενες χρονιές, έφυγε με σκυμμένο κεφάλι από το μεγάλο ραντεβού, αφήνοντας στο παρκέ προσδοκίες και εκατομμύρια δολάρια.

Η Μπαρσελόνα απέκτησε φέτος Σατοράνσκι και Βέσελι ενώ διαθέτει Λαπροβίτολα, Αμπρίνες, Σανλί και φυσικά Μίροτιτς, Γιακουμπάιτις, Χίγκινς, Κάλινιτς, Κούριτς και Τόμπι. Δηλαδή παίκτες από το πάνω ράφι, για όλες τις θέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που απουσιάζει η «στρατιωτική πειθαρχία» κάνοντας έξαλλο τον «Σάρας».

Η ποιότητα και προσωπική πρωτοβουλία των παικτών της Μπαρτσελόνα, δεν επιβραβεύεται πάντα. Μετά από δυο σεζόν αποτυχιών, πολλών χρημάτων και ηχηρών μεταγραφών, η Μπαρσελόνα είναι «υποχρεωμένη» να πάρει την Euroleague και ο «Σάρας» ξέρει καλά πως αν δεν τα καταφέρει θα απολυθεί.

Ρεάλ Μαδρίτης: Last dance από τους «γερόλυκους»

Η Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε στο Fianl 4 δια πυρός και σιδήρου κόντρα στην σκληροτράχηλη Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπραντοβιτς σε αγώνες που είχαν τα πάντα.

Ξύλο, τραμπουκισμούς, επεισόδια και δυνατές συγκινήσεις. Μετά από δύο σερί ήττες στη Μαδρίτη, η «βασίλισσα» έκανε τη μεγάλη ανατροπή και κατάφερε να πάρει το Game 5 στη Μαδρίτη.

Οι «γερόλυκοι» της Ρεάλ, Σέρχι, Γιούλ, Ρούντι, Κοζέρ και Ρούντολφ, έδωσαν τα πάντα, και με στηρίγματα τους Χεζόνια, Ταβάρες και Μούσα, πέρασαν στον ημιτελικό του Κάουνας

Ωστόσο, η Ρεάλ πάει λαβωμένη στο Final 4, καθώς o Γιαμπουσέλε θα ξαναπαίξει του χρόνου λόγω τιμωρίας, όπως και ο Ντεκ λόγω τραυματισμού.

Και πέρυσι όμως η Ρεάλ κόντρα στη Μπαρτσελόνα στο Final 4 του Βελιγραδίου ήταν outsider αλλά κατάφερε να την αποκλείσει στον ημιτελικό.

Την «βασίλισσα», που τερμάτισε δεύτερη, πίσω από τον Ολυμπιακό στη φετινή Euroleague, κανείς δεν πρέπει να την ξεγράψει.

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει για τους παίκτες που αποτελούν τον βασικό κορμό της, αλλά είναι όλοι τους μεγάλα αστέρια του μπάσκετ, και σίγουρα θέλουν να κάνουν ένα... last dance σηκώνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο της Euroleague.

Το πρόγραμμα του Final 4 της Euroleague στο Novasports Prime
Παρασκευή 19 Μαΐου

16:30 Playmakers-Final Four 2023-Pre-Game Show
18:00 Α' Ημιτελικός: Ολυμπιακός-Μονακό
20:00 Playmakers-Final Four 2023-Mixed Game Show
21:00 Β' Ημιτελικός: Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης
23:00 Playmakers-Final Four 2023-Post-Game Show
Σάββατο 20 Μαΐου

13:00-13:30 Συνέντευξη Τύπου των 2 φιναλίστ
Κυριακή 21 Μαΐου

17:00 Μικρός Τελικός
19:00 Playmakers-Final Four 2023-Pre-Game Show
20:00 Τελικός & Απονομή Τροπαίου
22:30 Playmakers-Final Four 2023-Post-Game Show
Το φετινό Final Four της Euroleague μαζί με όλα τα παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, θα είναι αποκλειστικά και για τις επόμενες 5 σεζόν στο Novasports<

Δείτε επίσης