Σπορ

Κυπελλούχος Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι

Στον τελικό νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-1 στο κατάμεστο στάδιο «Γουέμπλεϊ» και κατέκτησε το τρόπαιο, κάνοντας παράλληλα και το νταμπλ στην Αγγλία

Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, Κυπελλούχος Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στάδιο «Γουέμπλεϊ», τρόπαιο, κύπελλο, νταμπλ, ποδόσφαιρο, σπορ, αθλητισμός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με δύο γκολ του Γκιντογκάν, η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο κατάμεστο στάδιο «Γουέμπλεϊ» με σκορ 2-1 και κατέκτησε το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της ενώ θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει κόντρα στην Ίντερ και το τρεμπλ.

Ο πρώτος τελικός στην ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων του Μάντσεστερ ξεκίνησε ονειρικά για τους «Πολίτες» και με...ψυχρολουσία για τους «Κόκκινους Διαβόλους», αφού το σκορ άνοιξε για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα μόλις στα 13… δευτερόλεπτα!

Μετά από σέντρα του Ορτέγκα, κεφαλιά του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, δεύτερη κεφαλιά-απόκρουση του Βίκτορ Λίντελοφ, η μπάλα έφτασε στον Ιλκάι Γκιντογκάν στο ύψος της μεγάλης περιοχής και αυτός, χωρίς να αφήσει την μπάλα να πέσει κάτω, την έστειλε με ένα καταπληκτικό σουτ στο βάθος της εστίας του Νταβίντ Ντε Χέα.

Το εντυπωσιακό γκολ του αρχηγού της Σίτι είναι το πιο γρήγορο σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στα 152 χρόνια ιστορίας της διοργάνωσης (το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Λουίς Σαχά στα 25 δευτερόλεπτα με την Έβερτον το 2009) έδωσε ώθηση στην ομάδα του και ουσιαστικά καθόρισε το πρώτο ημίχρονο, αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άργησε να συνέλθει από το σοκ και να προσπαθεί περισσότερο να ισορροπήσει το παιχνίδι και να πάρει πρωτοβουλίες παρά να πετύχει την ισοφάριση αλλά αδυνατούσε να διασπάσει την άμυνα της Σίτι.

Πάντως λίγο έλειψε η Μάντσεστερ Σίτι να κάνει το 2-0 σε κεφαλιά ελάχιστα άουτ του Ρόδρι και εξ’ επαφής προβολή του Χάαλαντ, με τον Νορβηγό να μην πιάνει καλά την μπάλα, αλλά και να σουτάρει άουτ λίγο αργότερα.

Αντιθέτως όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση με αρκετή...δόση τύχης και ουσιαστικά από ευκαιρία «από το πουθενά». Ύστερα από μία κλασσική σέντρα-γέμισμα προς τον Ουάν Μπισάκα, η μπάλα ακούμπησε ελάχιστα στο απλωμένο χέρι του Τζακ Γκρίλις ο οποίος δεν είχε καμία πρόθεση να την ακουμπήσει, αλλά ο διαιτητής Πολ Τίρνεϊ ενημερώθηκε, σταμάτησε την φάση, είδε το ριπλέιο στο VAR και έδειξε την άσπρη βούλα του πέναλτι.

Ο έτερος αρχηγός Μπρούνο Φερνάντες με υποδειγματική εκτέλεση νίκησε στο 33ο λεπτό τον Ορτέγκα, δίνοντας νέο ενδιαφέρον σε έναν τελικό που είχε πάρει μέχρι εκείνη την στιγμή...γαλάζιο χρώμα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μάντσεστερ Σίτι ευτύχησε και πάλι να προηγηθεί στο σκορ και πάλι με τον Γκιντογκάν, ο οποίος με ένα δυνατό σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή αιφνιδίασε την άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γερμανός μέσος έδωσε τέτοια φάλτσα στην μπάλα που πήρε μια περίεργη τροχιά και παρά την αντίδραση του Ντε Χέα έγινε το 2-1 για την ομάδα του Γκουαρδιόλα στο 51ο λεπτό.

Με αυτό το προβάδισμα στο σκορ οι «Πολίτες» ήλεγξαν και πάλι τον ρυθμό, βρίσκοντας και χώρους για να απειλήσουν με ένα τρίτο γκολ (ήταν φανερό πως επιδίωκαν το 3-1), με τον Ντε Χέα να αποκρούει σωτήρια με τα πόδια πλασέ του Ντε Μπρόινε μέσα από την περιοχή.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση και την παράταση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Ορτέγκα απέκρουσε το πλασέ εξ’ επαφής του Βαράν, η μπάλα πήρε φάλτσα και χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, με τον ΜακΤόμινεϊ να παίρνει την κεφαλιά – ριμπάουντ, στέλνοντάς την όμως άουτ και μακριά από την εστία.
Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή του τελικού Πολ Τίρνεϊ βρήκε τους παίκτες και τους φιλάθλους της Μάντσεστερ Σίτι να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας και του νταμπλ.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Ορτέγκα – Γουόκερ (90’ Λαπόρτ), Ρούμπεν Ντίας, Ακάντζι - Στόουνς, Ρόδρι - Μπερνάρντο Σίλβα, Ντε Μπρόινε (76’ Φόντεν), Γκιντογκάν, Γκρίλις (89’ Ακέ) - Χάαλαντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Έρικ Τεν Χαγκ): Ντε Χέα - Ουάν Μπισάκα, Βαράν, Λίντελοφ (82’ ΜακΤόμινεϊ), Σο - Κασεμίρο, Φρεντ - Μπρούνο Φερνάντες, Έρικσεν (62’ Γκαρνάτσο), Σάντσο (78’ Βέγκχορστ) - Ράσφορντ.

Δείτε την εντυπωσιακή απονομή του Κυπέλλου Αγγλίας

Δείτε επίσης