Σπορ

Αίτημα αποκλεισμού του Ιράν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Στην επιστολή προς τη ΔΟΕ επισημαίνεται ένας παραλληλισμός με τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής το 1970

Αίτημα αποκλεισμού του Ιράν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια συλλογικότητα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας Μαχιάρ Μονσιπούρ και της Ιρανής βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι, ζήτησαν με επιστολή προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) τον αποκλεισμό του Ιράν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, για παραβίαση της αρχής της μη διάκρισης στον αθλητισμό.

Η επιστολή, που εστάλη στη ΔΟΕ στα τέλη Ιουλίου, ζητά τον αποκλεισμό του Ιράν με την αιτιολογία ότι δεν σέβεται τον Ολυμπιακό Χάρτη που επιβεβαιώνει ότι «η άσκηση του αθλητισμού είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι δεν πρέπει να υπάρχει «διάκριση οποιουδήποτε είδος, ιδίως για λόγους φυλής, χρώματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, ιδιοκτησίας, γέννησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης», εξήγησε ο δικηγόρος Φρεντερίκ Τιριέ, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε αυτή την επιστολή προς τη ΔΟΕ επισημαίνεται ένας παραλληλισμός με τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής το 1970. Ο Τιριέ ανέφερε ότι η ΔΟΕ απάντησε «να είστε σίγουροι, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Ιράν».

Η συλλογικότητα θέλει τουλάχιστον απαγόρευση των Ιρανών αθλητών από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αθλήματα που απαγορεύονται στη χώρα για τις γυναίκες: πάλη, πυγμαχία, κολύμβηση, βόλεϊ, γυμναστική.

Η πρώην παλαιστής και μέλος της ομοσπονδίας πάλης, Σιρίν Σιρζάντ, πρόσφυγας στην Ολλανδία, κατέθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης ότι «ονειρευόμαστε να ασκούμε το άθλημά μας κανονικά».

Στο Ιράν, οι γυναίκες ασκούνται «σε διαμερίσματα ή υπόγεια», πρόσθεσε ο Γάλλος πρώην πυγμάχος ιρανικής καταγωγής Μαχιάρ Μονσιπούρ, μαζί με τη δικηγόρο Ζανέτ Μπουγκράμπ, πρώην υπουργό Νεολαίας μεταξύ 2010 και 2012.

Στα τέλη Αυγούστου δύο Ενώσεις κατέθεσαν μήνυση στο Παρίσι κατά του Γκαφούρ Καργκάρι, Ιρανού προέδρου της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής 2024 που επισκεπτόταν τότε τη Γαλλία, τον οποίο κατηγορούν ως ύποπτο για βασανιστήρια και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο θάνατος της νεαρής Ιρανής, κουρδικής καταγωγής, Μάσα Αμίνι, μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ήθους για μη συμμόρφωση με τις αυστηρές υποχρεώσεις της ισλαμικής ένδυσης, οδήγησε σε διαδηλώσεις μηνών, συγκρούσεις, θανάτους και συλλήψεις.

Δείτε επίσης