Σπορ

Επενδυτές μηνύουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο για απάτη - «Αγωγή μαμούθ» ύψους 1 δισ. δολ

Κατηγορούν τον Πορτογάλου σούπερ σταρ για την προώθηση γνωστής εταιρείας που συμμετείχε σε ψηφιακές παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

κριστιάνο ρονάλντο, κριστιάνο ρονάλντο nft, κριστιανο ροναλντο επενδυσεισ, cristiano ronaldo, cristiano ronaldo nft, cr7 nft, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ομαδική αγωγή, Αγωγή-μαμούθ, Ξένοι επενδυτές, Αποζημίωση 1 δισ. δολάρια, Πορτογάλος σούπερ σταρ, Πλουσιότερος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επενδυτές από όλο τον κόσμο κατέθεσαν ομαδική αγωγή και μήνυση κατά του Κριστιάνο Ρονάλντο και τον κατηγορούν για την προώθηση της εταιρείας Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η οποία πριν από μία εβδομάδα βρέθηκε ένοχη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβάσεις της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνες έρευνες των Αμερικανικών Αρχών για κατηγορίες απάτης, εξαπάτησης επενδυτών, παραπλάνηση επενδυτών και πελατών και πρακτικές νομιμοποίησης «μαύρου χρήματος» από παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες από στελέχη και την διοίκηση της.

Όπως αναφέρουν τηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία οι νομικοί εκπρόσωποι των επενδυτών στρέφονται κατά του Πορτογάλου σούπερ σταρ του αθλητισμού υποστηρίζοντας ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην εξαπάτηση τους και ζητούν συνολική αποζημίωση «ποσού που υπερβαίνει» το 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

κριστιάνο ρονάλντο, κριστιάνο ρονάλντο nft, κριστιανο ροναλντο επενδυσεισ, cristiano ronaldo, cristiano ronaldo nft, cr7 nft, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ομαδική αγωγή, Αγωγή-μαμούθ, Ξένοι επενδυτές, Αποζημίωση 1 δισ. δολάρια, Πορτογάλος σούπερ σταρ, Πλουσιό

Σύμφωνα με την ομαδική αγωγή των ξένων επενδυτών, τον Νοέμβριο του 2022, η Binance ανακοίνωσε την πρώτη της collection «CR7» με την έγκρισή του - και το...αζημίωτο όπως δείχνουν σχετικά έγγραφα - με συλλεκτικά ψηφιακά μη ανταλλάξιμα περιουσιακά στοιχεία (γνωστά και ως «NFTs»). Ο ίδιος συμμετείχε μάλιστα στην διαφημιστική προβολή της πανάκριβης συλλογής και την παγκόσμια προώθησή της, για την οποία εκείνη την εποχή είχαν δημοσιευτεί δηλώσεις του - υπό την καθοδήγηση της Binance - πως με την «προσφορά» τους σε προνομιακή τιμή θα ανταμείψει τους θαυμαστές «για όλα τα χρόνια υποστήριξης».

Με βάση τα αρχεία της υπόθεσης, το φθηνότερο συλλεκτικό ψηφιακό προϊόν («NFT») από τη συλλογή «CR7» όταν κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 είχε τιμή 77 δολάρια και είχε ακολουθήσει φρενίτιδα από τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο για την απόκτηση όσων προϊόντων προσέφερε με την έγκρισή του η Binance. Όμως, ένα χρόνο αργότερο η τιμή του φθηνότερου συλλεκτικού ψηφιακού προϊόντος («NFT») έχει...καταποντιστεί στο 1 δολάριο, έχοντας χάσει το 98,70 % της αξίας του!

κριστιάνο ρονάλντο, κριστιάνο ρονάλντο nft, κριστιανο ροναλντο επενδυσεισ, cristiano ronaldo, cristiano ronaldo nft, cr7 nft, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ομαδική αγωγή, Αγωγή-μαμούθ, Ξένοι επενδυτές, Αποζημίωση 1 δισ. δολάρια, Πορτογάλος σούπερ σταρ, Πλουσιό

Οι ενάγοντες στην ομαδική αγωγή ισχυρίζονται ότι η προώθηση της Binance από τον Κριστιάνο Ρονάλντο οδήγησε σε «500% αύξηση των αναζητήσεων» για το ανταλλακτήριο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στα νησιά Κέιμαν», έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου και με ειδική νομοθεσία προστασίας της ανωνυμίας των πελατών εταιρειών, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης, στην αγωγή αναφέρεται πως «ο Ρονάλντο οδήγησε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την εταιρεία για να επενδύσουν σε "Μη Εγγεγραμμένους και Ελεγχόμενους τίτλους", όπως είναι και το κρυπτονόμισμα «BNB» της Binance.

Άγνωστα κέρδη, μυστική συμφωνία

Παράλληλα, οι ενάγοντες ζητούν να αποκαλύψει ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής πόσα χρήματα έχει πληρωθεί και πόσα αποκόμισε από την...προώθηση της πρώτης collection «CR7», χωρίς να έχει ανταποκριθεί ως σήμερα σε σχετικά αιτήματα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν τα έσοδά του από αυτή την συμφωνία δεν εμφανίζονται πουθενά και συνεπώς ούτε δηλώνονται, ούτε φορολογήθηκαν. Έτσι, όμως, είναι αδύνατον να προχωρήσουν στην κατάσχεσή τους για να αποζημιωθούν για τμήμα των τεράστιων απωλειών που είχαν από την συγκεκριμένη επένδυση, βασιζόμενοι απλώς στην φήμη, την δόξα και τις...διαφημίσεις του.

κριστιάνο ρονάλντο, κριστιάνο ρονάλντο nft, κριστιανο ροναλντο επενδυσεισ, cristiano ronaldo, cristiano ronaldo nft, cr7 nft, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ομαδική αγωγή, Αγωγή-μαμούθ, Ξένοι επενδυτές, Αποζημίωση 1 δισ. δολάρια, Πορτογάλος σούπερ σταρ, Πλουσιό

«Οι διασημότητες πρέπει να αποκαλύπτουν στο κοινό από ποιον και πόσα πληρώνεστε για να προωθήσουν τις επενδύσεις. Όταν οι διασημότητες υποστηρίζουν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να ερευνούν εάν οι επενδύσεις είναι κατάλληλες για αυτούς και πρέπει να γνωρίζουν γιατί οι διασημότητες κάνουν αυτές τις εγκρίσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος της -πανίσχυρης- Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Γκάρι Γκένσλερ.

Η συγκεκριμένη ομαδική αγωγή κατατέθηκε μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που επέβαλλε στην εταιρεία Binance να πληρώσει συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια (!) σε πρόστιμα, ποινές και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Προηγούμενως ο CEO της Binance , Τσάγκμπενγκ Ζάο, παραιτήθηκε από την εταιρεία, έχοντας παραδεχτεί συγκεκριμένες παραβάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Αξίζει να σημειωθεί πως τα «NFTs» είναι μια μορφή ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που δημιουργείται με τη χρήση τεχνολογίας blockchain, όπως τα κρυπτονομίσματα (σαν το Bitcoin) με μοναδικό αριθμό αναγνώρισης που επιβεβαιώβει την αυθεντικότητα και την ιδιοκτησία του και θεωρείται απαραβίαστος.

Η αξία κάθε είδους «NFT» καθορίζεται από την μοναδικότητα και άλλα χαρακτηριστικά που καθορίζει ο εκδότης του και επιπλέον δεν υπόκειται σε καμία αξιολόγηση, εποπτεία (από ρυθμιστική αρχή) ή ανεξάρτητη έλεγχο από ειδικό φορέα σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο. Θεωρείται όμως ψηφιακή επένδυση...υψηλού ρίσκου.

Δείτε επίσης