Συνεντεύξεις

Θ. Ρουσόπουλος: Πυροτέχνημα η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο μόνος δρόμος επίλυσης διαφορών είναι ο νομικός πολιτισμός της Δύσης και όχι οι πολεμικές μηχανές της Ανατολίας»

ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÍÁÈÅÙÑÇÓÇ ÔÏÕ ÓÕÍÔÁÃÌÁÔÏÓ // 2ç ÇÌÅÑÁ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ως πυροτέχνημα χαρακτηρίζει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Ως εισηγητής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί με πολύ απλό τρόπο τις προβλέψεις του νέου νόμου και τονίζει ότι η κυβέρνηση πριν πάρει τις αποφάσεις της είχε συνομιλήσει με τους φορείς, ώστε με τις νέες διατάξεις αυτός που ωφελείται να είναι ο δανειολήπτης που μέχρι χθες κινδύνευε να χάσει το σπίτι του.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της πλειοψηφίας αναφέρεται στις εξελίξεις για τα Ελληνοτουρκικά αλλά και τον κορωνοϊό και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Κύριε Ρουσόπουλε, πώς σχολιάζετε την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Η πρόταση δυσπιστίας θα ακολουθήσει τροχιά αποκριάτικης κροτίδας. Κάνει θόρυβο όταν εκτοξεύεται, θαμπώνει για λίγο τα μάτια όσων την παρακολουθούν και με ένα “τσαφ” σβήνει και ακολουθεί σιωπηλή πορεία προς το μηδέν. Αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη εντύπωση που θα αφήσει πίσω της είναι μία αμήχανη αντιπολίτευση χωρίς σαφή προσανατολισμό και στόχο. Τα εσωκομματικά τους αδιέξοδα δεν θα βρουν λύση σε αυτό το πυροτέχνημα».

Κύριε Ρουσόπουλε, την εβδομάδα που πέρασε,λ υπήρξατε ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τους δανειολήπτες, αλλά την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις νέες ρυθμίσεις οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, τι ακριβώς ισχύει;

«Το νομοσχέδιο δεν οδηγεί κάποιον στην πτώχευση. Μία επιχείρηση ή ένα φυσικό πρόσωπο πτωχεύουν είτε λόγω διαχειριστικών λαθών είτε λόγω αντικειμενικών οικονομικών δυσχερειών. Ο νόμος που προτείνουμε εκσυγχρονίζει τους κανόνες δικαίου και θα ανακουφίσει όσους έχουν ανάγκη να τον χρησιμοποιήσουν. Σήμερα, εάν κάποιος πτώχευε, ταλαιπωρείτο για χρόνια σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες και αντιμετωπιζόταν σαν μαύρο πρόβατο. Στο εξής, ο προπτωχευτικός έλεγχος, οι μηχανισμοί βοήθειας από το κράτος -ηλεκτρονικοί και οικονομικοί- καθώς και η δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στο επιχειρείν, είναι, πλέον, μία νέα πραγματικότητα».

Ποια είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αλλαγή η οποία εισάγεται στη νέα αυτή μεταρρύθμιση και ποιους, τελικά, ωφελεί;

«Η μεγαλύτερη τομή του νομοσχεδίου είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους της φιλοσοφίας του από την πτώχευση, στην πρόληψη. Εισάγονται, δηλαδή, καινοτόμα εργαλεία πρόληψης πριν ένα φυσικό πρόσωπο ή μία επιχείρηση καταστούν αφερέγγυα. Όποιος βλέπει ότι κινδυνεύει η επιχείρησή του ή το σπίτι του, προσφεύγει στο μηχανισμό αυτό, και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις αλλά και οικονομική βοήθεια από το κράτος, μπορεί να τα σώσει. Είναι μία πραγματική προστασία του επιχειρείν και της πρώτης κατοικίας».

Κύριε Ρουσόπουλε, ο νέος νόμος για το Πτωχευτικό Δίκαιο είναι μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε υποσχεθεί την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων”, την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και άλλα μέτρα που στοχεύουν στην ανάταση της ελληνικής Οικονομίας. Και το παρόν νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή της δεύτερης ευκαιρίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ας έρθουμε τώρα στα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Επειδή γνωρίζω ότι είστε βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος σχολιάστε μου, σας παρακαλώ πολύ, το κενό του νόμου που υπάρχει και δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης να μπορεί να πολιτευτεί ξανά.

«Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είναι ένα μείζον νομικό και θεσμικό ζήτημα που, κατά τη γνώμη μου, δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις . Καλώς ή κακώς ελήφθη η απόφαση της κατάργησης της παρεπόμενης ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων από τον Ποινικό Κώδικα. Προσωπικά, θεωρώ ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατευθεί νομικά όχι από απεχθείς ιδεολογίες σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά απ΄αυτούς που ορμώμενοι από το φασιστικό, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο ιδεολογικό τους συνονθύλευμα προβαίνουν σε απολύτως καταδικαστέες και αποτρόπαιες αξιόποινες πράξεις. Το κρίσιμο αυτό θέμα μπορεί να διευθετηθεί από ειδήμονες υψηλού κύρους, πιθανότατα συμπληρώνοντας την απαραίτητη συνθήκη στον εκλογικό νόμο».

Στα εθνικά θέματα υπάρχει η ρευστότητα με την προκλητικότητα της Άγκυρας. Τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, να γίνει;

«Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί, εδώ και πολλούς μήνες, σε έναν αποτελεσματικό διπλωματικό μαραθώνιο. Η εξωτερική μας πολιτική εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και ασκείται με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Τελευταίο παράδειγμα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, καθώς και με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη. Δείχνουμε, εμπράκτως, ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης διαφορών είναι ο νομικός πολιτισμός της Δύσης και όχι οι πολεμικές μηχανές της Ανατολίας του Τούρκου προέδρου. Επιπλέον, προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας από όλους μας, όχι μόνον τους αρμόδιους φορείς, με δημοσιεύματα και γνωστοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σε διάφορες γλώσσες, ώστε να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που θα λέγαμε δημόσια διπλωματία».

Και ερχόμαστε στο θέμα της πανδημίας κ. Ρουσόπουλε, η οποία στη χώρα κινδυνεύει να φτάσει στα «κόκκινα». Οι χειρισμοί που έγιναν ήταν οι κατάλληλοι ή έγινε λάθος στη διαχείριση του όλου θέματος και ως αποτέλεσμα είχε να ξεφύγει από τον έλεγχο;

«Το ότι η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, απεδείχθη στην πράξη, και οι συγκρίσεις με άλλες χώρες της Δύσης είναι υπέρ αυτής της πολιτικής που ακολουθήσαμε. Ενισχύουμε το Σύστημα Υγείας διαρκώς, και προβαίνουμε κατά περίπτωση σε λύσεις, επισημάνσεις, προτάσεις και απαγορεύσεις όταν χρειάζεται. Και μόνον το ότι σε εξήντα μέρες φτιάξαμε στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 κλίνες ΜΕΘ, αποδεικνύει την ταχύτητα με την οποίαν λειτουργούμε και είναι πρωτοφανής για το ελληνικό Δημόσιο.

Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι την ψυχική κόπωση των πολιτών. Έχουμε μπροστά μας όμως έναν δύσκολο χειμώνα. Η αντιμετώπιση προϋποθέτει κατανόηση των κανόνων, εφαρμογή, υπακοή και συνεννόηση. Δεν είναι θέμα για πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και μόνον τον χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δει κανείς, θα διαπιστώσει ότι μας κατέταξε στις λίγες χώρες της πράσινης ζώνης, αυτής δηλαδή που αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία. Δεν επαίρομαι. Επισημαίνω μια αλήθεια. Για να παραμείνει αυτή η πρωτιά θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, πρωτίστως κάνοντας λίγη υπομονή ακόμη».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης