Συνεντεύξεις

Κ. Χατζηδάκης: «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για περισσότερους, με επιδότηση έως 85%

Για τα σημαντικά οφέλη που φέρνει σε νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μίλησε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Κωστής Χατζηδάκης

Για τα σημαντικά οφέλη που φέρνει σε νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μιλάει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Κωστής Χατζηδάκης, που στέκεται στο οικολογικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του νέου προγράμματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξηγεί βήμα – βήμα πώς το υπουργείο βάζει τάξη στην εκτός σχεδίου άναρχη δόμηση, αναλύοντας τις χρονικές περιόδους που υπάρχουν και τις ευκαιρίες για τους πολίτες που διαθέτουν κομμάτι γης και δεν το έχουν νομιμοποιήσει. Στέκεται ιδιαίτερα στην απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικών αδειών και τις δυνατότητες που δίνει η μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Τέλος, τονίζει τη σπουδαιότητα του να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όλοι οι Έλληνες.

Κύριε υπουργέ, τι περιλαμβάνει ο νόμος για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή;

«Είναι ένας νόμος-τομή, με τον οποίο φέραμε μεγάλες αλλαγές: Η βασική μεταρρύθμιση ήταν ο περιορισμός της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, για να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος. Άλλη μεγάλη τομή είναι η μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, ώστε οι ιδιοκτήτες διατηρητέων να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους μέσω αποζημιώσεων, ενισχύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης, εξορθολογίζουμε τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις απελευθερώνοντας πολλούς συμπολίτες μας από την ομηρία. Προωθούμε τη χωροθέτηση επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον. Διευκολύνουμε τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές απλοποιώντας τις χρήσεις γης. Δημιουργούμε την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης για να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πολεοδομίες. Ψηφιοποιούμε την έκδοση των οικοδομικών αδειών για τον ίδιο λόγο. Δίνουμε επιπλέον Συντελεστή Δόμησης σε όσους κατασκευάζουν βιοκλιματικά κτίρια. Φέραμε ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία, ένα συλλογικό μας χρέος. Η μεταρρύθμιση αυτή εισάγει την Ελλάδα στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης στη Χωροταξία και την Πολεοδομία!».

Τι αλλάζει για τις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες;

«Βασικά μιλάμε, πλέον, για πολεοδομική ανάπτυξη με κανόνες. Αυτό σημαίνει: Για τις μεν εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες άνω των 4 στρεμμάτων ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα προβλέπει η νομοθεσία μέχρι την έκδοση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και τη λήξη των εκκρεμοτήτων με τους δρόμους. Για τις δε εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες κάτω των 4 στρεμμάτων, ότι όσοι βιάζονται να χτίσουν θα έχουν μεταβατική περίοδο 2 ετών, στην οποία δεν προσμετρώνται οι όποιες καθυστερήσεις προκύψουν στα δασαρχεία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες (άρα, μπορεί να έχουν και παραπάνω χρόνο), κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Εφόσον το κάνουν, θα έχουν άλλα 4 χρόνια (τη διάρκεια ισχύος της οικοδομικής άδειας). Άρα, τουλάχιστον 6 χρόνια συνολικά! Όσοι, πάλι, δεν βιάζονται, θα υπαχθούν στη διαδικασία με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία ήδη ισχύουν στο 20% της χώρας».

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;

«Θα τα εκπονήσουμε γρήγορα και μαζικά, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, ούτως ώστε από το 20% σήμερα, να πάμε στο 100% κάλυψης της επικράτειας σε μία οκταετία! Θα συμβεί δηλαδή ό,τι συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας: στη Σίφνο, στη Σέριφο, στην Πάρο. Και στο Λασίθι, όπου υπάρχουν τα λεγόμενα ΣΧΟΟΑΠ. Δεν έχουν πάθει κάτι οι εκεί ιδιοκτήτες από την ύπαρξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ίσα-ίσα, έχουν σε αυτές τις περιοχές δημιουργηθεί συνθήκες που ευνοούν την αύξηση της αξίας της περιουσίας και την προστασία του Περιβάλλοντος! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το πολεοδομικό μπάχαλο πλήττει πρώτα από όλα την ίδια την ιδιοκτησία. Και η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα υπέρ της ιδιοκτησίας. Με το νόμο, λοιπόν, για τη Χωροταξία και την Πολεοδομία η Ελλάδα ακολουθεί τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μείνει πίσω ακόμη και από την Αλβανία».

Θα υπάρξει χρονική περίοδος για να μην μπουν πρόστιμα σε όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές;

«Έχουμε εδώ και ένα χρόνο φέρει ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων των πρώτων 4 κατηγοριών να τα τακτοποιήσουν μέχρι και το 2025. Υπάρχει, λοιπόν, χρόνος. Βέβαια, όσο καθυστερούν, θα πληρώνουν παραπάνω. Θα τους συμβούλευα, επομένως, να τα τακτοποιήσουν σύντομα. Τώρα, για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, δηλ. βαριές αυθαιρεσίες, η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συζήτησης του νομοσχεδίου ανέκυψαν εύλογες παρατηρήσεις για ορισμένα θέματα στις οποίες ανταποκριθήκαμε. Έτσι λοιπόν, όποιος κληρονόμησε ακίνητο, για το οποίο δεν γνώριζε ότι είναι αυθαίρετο της κατηγορίας 5, μπορεί να το τακτοποιήσει. Τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 δώσαμε και στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον “Ιανό”, επειδή συνέπεσε με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Επίσης, όποιος είχε καταλάβει ένα πολύ μικρό κομμάτι δημόσιου χώρου και είχε μπει στην κατηγορία 5, θα μεταπίπτει στην κατηγορία 4. Είναι μία σειρά ρυθμίσεων που κάνουν τη ζωή του κόσμου ευκολότερη!».

Θα απλουστευθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας;

«Ναι. Για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 1 και 2 θεσμοθετείται απλοποιημένη διαδικασία προέγκρισης, κατά την οποία η υπηρεσία ελέγχει κάποια βασικά στοιχεία της άδειας, και στη συνέχεια η άδεια εκδίδεται, με ευθύνη, φυσικά, του μηχανικού, με το πάτημα ενός κουμπιού! Με απλά λόγια, γίνεται πιο εύκολη η ζωή πολιτών και μηχανικών, καθώς η έκδοση των οικοδομικών αδειών θα γίνεται αυτόματα μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες εγκρίσεις».

Ποια είναι η διαφορά του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» σε σύγκριση με τα προηγούμενα και ποιους ωφελεί περισσότερο;

«Το νέο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι το μεγαλύτερο έως τώρα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Βασική διαφορά είναι ότι διευρύναμε τα εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να είναι πολύ περισσότεροι! Επίσης, είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (και το 95% στη Δυτ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης). Τέλος, είναι ένα πρόγραμμα που καλύπτει καινοτόμες δράσεις, όπως η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες. Το νέο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι μια “πράσινη” πολιτική με σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο, και ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Θα μπορούσε, ενδεχομένως, η κυβέρνηση να είχε δράσει πιο δυναμικά «κόβοντας» το βήχα στην Τουρκία;

«Η πατρίδα μας έδειξε επανειλημμένα ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας: Με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Στον Έβρο και την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών. Με το Ναυτικό μας στο Αιγαίο το καλοκαίρι. Με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την υφαλοκρηπίδα και τις Θαλάσσιες Ζώνες. Και πρόσφατα με την επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη. Στείλαμε το μήνυμα ότι είμαστε χώρα με αυτοπεποίθηση, ισχυρούς συμμάχους και αποτρεπτική ισχύ. Ήταν ένα μήνυμα που πήγε παντού και το πήραν όλοι. Και στην ίδια κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε!».

«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω»


Δείτε επίσης