Συνεντεύξεις

Παπαθανάσης: Θα αργήσουν το άνοιγμα της εστίασης και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

«Δάνεια έως 30.000 με 50.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 80%», προαναγγέλλει στον Βαγγέλη Γιακουμή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης

papathanasis_efimerida

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» εξηγεί με πολύ καθαρό τρόπο τι θα γίνει με την πανδημία και τα δεδομένα των επιστημόνων, πότε προβλέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα Εστίασης, αλλά και την ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό.

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας του Λιανεμπορίου και τονίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ασφαλές άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Κύριε υπουργέ, θα θέλαμε μία αποτίμηση για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, πώς πήγε και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το πώς θα πάμε από δω και πέρα, τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από επιχειρήσεις και εργαζόμενους; Υπήρξε ασφάλεια; Κάνατε επιτόπιους ελέγχους προσωπικά.

«Το άνοιγμα του Λιανεμπορίου έγινε κάτω από ιδιαιτέρως αυστηρούς κανόνες, για την αποφυγή συγχρωτισμού που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της μεταδοτικότητας, πισωγύρισμα στις προσπάθειές μας να δώσουμε ανάσες στην αγορά, και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας, με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για την κοινωνία όσο και για την Οικονομία. Για την εφαρμογή των κανόνων αυτών, θα υπάρχουν, όπως έχουμε πει, συνεχείς, εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται διαρκώς, όπως γνωρίζετε, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση. Αυτή είναι η στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει αποδώσει τα μέγιστα μέχρι στιγμής, και έχει εισπράξει επαινετικά σχόλια και από το εξωτερικό. Το άνοιγμα του Λιανεμπορίου, χωρίς αμφιβολία, ήταν για την αγορά η πιο αισιόδοξη εξέλιξη που θα μπορούσε να υπάρχει υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, ο φετινός τζίρος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 35% του τζίρου κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα μέτρα προστασίας τηρήθηκαν και με το παραπάνω, μπορώ να σας πω. Οι πολίτες και οι καταστηματάρχες επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα ατομικής υπευθυνότητας. Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση ούτε λουκέτα θέλει, ούτε ανέργους, ούτε και συμπολίτες μας στις εντατικές. Έτσι, η στρατηγική της αντιμετώπισης υπηρετεί και τις τρεις αυτές παραμέτρους».

Αν το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πωλήσεις εξελιχθεί θετικά και δεν επιβαρυνθεί το ιικό φορτίο, υπάρχει περίπτωση να προχωρήσετε την επόμενη εβδομάδα στο άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων της Οικονομίας, και ποιες είναι αυτές που εξετάζετε;

«Ο στόχος είναι σαφής και αυτόν υπηρετεί ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση. Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και παράλληλη αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ο στόχος, όμως, αυτός υπηρετείται καθημερινά υπό τις προϋποθέσεις που θέτουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι εισηγήσεις των ειδικών και, εν τέλει, οι πολιτικές αποφάσεις. Ο τρόπος με τον οποίον οι αποφάσεις προσαρμόζονται στα δεδομένα της επιδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων είναι δυναμικός, βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς εξέτασης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία δεδομένα, κάτι που ανέλυσε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορούμε να πούμε μετά από μία εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς είναι ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Θα πρέπει, βέβαια, να περιμένουμε τα σχετικά στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς».

Τα καταστήματα Εστίασης, κύριε υπουργέ, πότε θα ανοίξουν και υπό ποιους όρους θα ανοίξουν; Μόνο οι εξωτερικοί τους χώροι, όπου φυσικά υπάρχουν, ή θα ανοίξουν κανονικά όπως πριν;

«Όπως σας είπα, αυτή τη στιγμή και υπό τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν προβλέπεται ως προτεραιότητα το άνοιγμα της Εστίασης ή άλλων κλάδων, έναντι της ασφαλούς επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων, χωρίς και αυτό να έχει δεδομένες ημερομηνίες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην αγορά και σε όλους τους κλάδους οι οποίοι πλήττονται, είτε χιονοδρομικά κέντρα είναι αυτά, είτε καταστήματα εστίασης, είτε πρακτορεία ΟΠΑΠ. Τα κριτήρια για την επαναλειτουργία είναι πολλαπλά και πολύπλοκα. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων κατόπιν της ανάλυσης των δεδομένων της επιδημίας και της επιστημονικής εισήγησης των ειδικών. Είναι μία εξαιρετικά δυναμική διαδικασία και πάντα προέχει η επιστημονική μελέτη και επιστημονική γνώση του Σώματος των ειδικών. Το σημαντικά αισιόδοξο είναι ότι, σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου), ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι “κόκκινη”, η Ελλάδα είναι στο “πορτοκαλί”, και σχεδόν η μοναδική χώρα που έχει “πράσινες” περιοχές, όπως η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και πολλά νησιά του Αιγαίου. Το ποσοστό θετικότητας στη χώρα μας είναι κάτω του 4%, και αυτό την κατατάσσει στη λίστα με τις πολύ λίγες “πράσινες” χώρες. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάλογες επιδόσεις είναι η Κύπρος, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία, και κάποια διάσπαρτα τμήματα άλλων χωρών».

Κύριε υπουργέ, επειδή είστε από εκείνους που από την πρώτη ημέρα της πανδημίας είστε «από πάνω» στην αντιμετώπιση των συνεπειών, γνωρίζετε από πρώτο χέρι όλες τις πλευρές. Επομένως, πότε υπολογίζετε να έχουμε τελειώσει οριστικά με τον εφιάλτη του COVID-19;

«Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να κάνω τέτοια πρόβλεψη. Οι θετικές επιστημονικές εξελίξεις, η πορεία των εμβολιασμών και στη χώρα μας, οι ευνοϊκές αποδόσεις της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, παρά τις όποιες δυσλειτουργίες που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό τοπίο. Ουδείς μπορεί να πει, ούτε κατά προσέγγιση, πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης. Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται εκφράζουν την ελπίδα ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και σύμφωνα με τα σχέδια, και σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να μιλάμε για την πανδημία χρησιμοποιώντας παρελθοντικούς χρόνους».

Πώς και με ποιον τρόπο θα γίνει η χορήγηση δανείων από 30.000 έως 50.000 € στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

«Πρόκειται για ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων όπου το ύψος θα προσδιοριστεί σύντομα και με ταβάνι τις 30.000-50.000 ευρώ, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τα δάνεια αυτά, θα δίνονται με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%. Λόγω αυτής της υψηλής εγγύησης αναμένεται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να λάβουν με τη συγκεκριμένη διαδικασία αυτό το ποσό, που, όπως γίνεται αντιληπτό, λόγω της σημερινής κατάστασης το έχουν μεγάλη ανάγκη».

Εξετάζει η κυβέρνηση να επιτρέψει τη μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό;

«Είναι, πράγματι, ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Θέμα, που θα τεθεί όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα πρέπει να μετρηθούν οι όποιες επιπτώσεις από το άνοιγμα των κλάδων και των σχολείων, και στη συνέχεια θα εξεταστεί. Καλό είναι να μη βιαζόμαστε, ώστε να δίνουμε τον αναγκαίο χρόνο στους ειδικούς να μετρούν τα αποτελέσματα. Προσέχουμε και μελετούμε κάθε κίνηση. Προέχει το αγαθό της Δημόσιας Υγείας, που είναι πάνω απ’ όλα. Θα πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, για το θέμα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, θα χρειαστούμε χρόνο».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης