Συνεντεύξεις

Βλάσης: Δικοινοτική ομοσπονδία και απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο

«Προσκαλώ τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να αξιοποιήσουν – ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων– αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να εγγραφούν μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους»

Vlasis1

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση βρίσκονται εν' όψει της πενταμερούς για το Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, που μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» τόνισε ότι το πλαίσιο που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των απόδημων, υπογράμμισε ότι δεν κατανοεί τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης και κάλεσε τους Έλληνες του εξωτερικού να εγγραφούν μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους.

Η κοινωνία μας αλλά και η πολιτική σκηνή συγκλονίζονται από φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και κακοποίησης τόσο στο χώρο του Αθλητισμού, όσο και στον καλλιτεχνικό χώρο. Πώς μπορούν να παταχθούν τέτοια φαινόμενα;

«Πρόκειται για θλιβερά και χωρίς καμία αμφιβολία καταδικαστέα φαινόμενα, τα οποία τραυματίζουν την κοινωνία στο σύνολό της. Οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει, έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες διερεύνησης και απόδοσης των όποιων ευθυνών. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από το 2019 προέβη στην αυστηροποίηση των ποινών για τέτοιου είδους αδικήματα. Ήδη ακούσαμε μέρος των πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση, πρόληψη και αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί, να το κάνει».

Η αντιπολίτευση σύσσωμη κατηγορεί την κ. Μενδώνη για το ότι είχε ορίσει τον κ. Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου. Έχει ένας υπουργός την πολιτική ευθύνη για τα άτομα τα οποία διορίζει σε νευραλγικά πόστα του υπουργείου του;

«Η υπόθεση του κ. Λιγνάδη βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία θα τη διερευνήσει εις βάθος και θα αποφανθεί. Σας θυμίζω ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μόλις έγινε επίσημη καταγγελία στη Δικαιοσύνη, και αμέσως η παραίτησή του έγινε δεκτή από την υπουργό. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι, και μέσω της κυρίας Μενδώνη και μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Δικαιοσύνη προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να πω πως η οποιαδήποτε εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση, και ιδιαιτέρως από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους μικροπολιτικής δεν συνάδει με τη σοβαρότητα των στιγμών. Η πολιτική ευθύνη είναι άμεσα συνυφασμένη με την αδράνεια αλλά και την ηθελημένη μη αντιμετώπιση και αποτροπή των κακώς κειμένων, και κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν προκύπτει από πουθενά».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των αποδήμων ως μία «γαλάζια» δεξαμενή για τις επόμενες εκλογές και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην υπάρξει διαφάνεια. Τι απαντάτε; Είναι όντως οι απόδημοι φιλικά προσκείμενοι προς τη Ν.Δ.;

«Το δικαίωμα στην ψήφο των αποδήμων υπήρξε δέσμευσή μας και υλοποιείται στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2023. Ο Νόμος 4648/2019, ο οποίος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019, δίνει, πλέον, τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό να ασκήσουν το ύψιστο αυτό δημοκρατικό δικαίωμα. Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσω ότι, παρά τη θέλησή μας και εξαιτίας των πιέσεων της αντιπολίτευσης, τέθηκαν όρια και περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων, τα οποία αποδεχτήκαμε, καθώς απαιτούνταν πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους. Έπρεπε να γίνει το πρώτο βήμα, όπως και έγινε. Δεν κατανοώ τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, στις οποίες αναφέρεστε. Οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό υποστηρίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και θα το τιμήσουν. Από πλευράς μου, ως υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, τους προσκαλώ να αξιοποιήσουν – ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων– αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έχουν και να εγγραφούν μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους».

Πρόσφατα έγινε μία μεγάλη καμπάνια για την ελληνική γλώσσα. Με ποιους επιπρόσθετους τρόπους συνεισφέρατε ώστε να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό; Και πώς βοηθάτε Έλληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς να έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα;

«Η ανταπόκριση των φίλων της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό να απαντήσουν στην ερώτηση “Γιατί μαθαίνετε ελληνικά” ήταν πράγματι συγκινητική, και το βίντεο που δημιουργήσαμε, προβλήθηκε σε κάθε γωνιά της Γης. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στα πανεπιστήμια, σχεδόν ολόκληρου του κόσμου. Ως υπουργείο Εξωτερικών συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να στηρίξουμε την ελληνομάθεια αλλά και τις Έδρες ελληνικών σπουδών στα ξένα πανεπιστήμια. Επιπλέον, με την ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης “staellinika”, που αναπτύσσεται διαρκώς, απευθυνόμαστε σε παιδιά και νέους με ενδιαφέρον για τη γλώσσα, ώστε να εξοικειωθούν με τον Πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδας».

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει για την κινητοποίηση του απόδημου Ελληνισμού όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Επηρεάζουν τη σημερινή πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ οι απόδημοι στις ΗΠΑ θετικά προς τη χώρα μας;

«Στην προκλητική στάση της Τουρκίας, κυρίως το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Οι ομογενείς μας τόσο στις ΗΠΑ όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι και αναλαμβάνουν πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις στο ζήτημα αυτό. Να είστε βέβαιη πως οι συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις κάνουν δυνατότερη τη φωνή της Ελλάδας. Μέσω, δε, της δημόσιας διπλωματίας που ασκείται από το υπουργείο Εξωτερικών λειτουργούμε στοχευμένα, πάντα σε επαφή με τους ομογενείς αλλά και τους φιλέλληνες που θα μπορούσαν να ενεργήσουν υπέρ των δικαίων μας».

Εντός Απριλίου αναμένεται να διεξαχθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές σχέσεις;

«Ελλάδα και Κύπρος έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε σε απόλυτη ευθυγράμμιση και πως εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στην άτυπη πενταμερή δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για άλλο πλαίσιο, πέρα από το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες μιλάνε ξεκάθαρα για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με προαπαιτούμενο –φυσικά– της επανένωσης, την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης