Συνεντεύξεις

Σοφία Νικολάου: Αυτό που κάνει ο Κουφοντίνας είναι εκβιασμός

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε απόγνωση και απελπισία για τα “κουφοντινάκια” που έχει στο κόμμα του»

nikolaou_sofi

«Δε θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», δηλώνει ο Δ. Κουφοντίνας, που συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας.

Και ενώ οι αντιδράσεις υποστηρικτών του πληθαίνουν, πολλοί άλλοι κάνουν λόγο για εκβιασμό εκ μέρους του πολυισοβίτη της «17Ν», για να ικανοποιηθεί το αίτημά του ή άλλως να ηρωοποιηθεί, μετά την απόφαση να μεταχθεί από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό, ενώ εκείνος ζητά τον Κορυδαλλό. Μία από αυτούς είναι η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία μιλάει σήμερα στη «Βραδυνή της Κυριακής».

«Αλίμονο αν κάθε κρατούμενος επιλέξει την απεργία πείνας ως ένδικο μέσο για να πετύχει τους στόχους του», τονίζει.

Νιώθετε πως εκβιάζεστε;

«Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Δεν εκβιάζομαι εγώ, εκβιάζεται η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η κυβέρνηση. Όταν ένας άνθρωπος έχει και άλλες επιλογές αλλά οδηγείται στην απεργία πείνας ως μέσο άσκησης πίεσης προς το κράτος, τότε ναι, αυτό λέγεται εκβιασμός. Θα μπορούσε ο Κουφοντίνας, όπως κάνουν όλοι οι κρατούμενοι, να προσφύγει στα δικαστήρια από την πρώτη στιγμή και να μην επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση. Από την πρώτη στιγμή της μεταγωγής του θα μπορούσε να καταθέσει αίτηση, αλλά το έπραξε δύο μήνες μετά. Γιατί το έκανε αυτό, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Όμως, εγώ, ως κυβερνητικό στέλεχος στη θέση που βρίσκομαι, αλλά και σύσσωμη η κυβέρνηση και η επίσημη Πολιτεία οφείλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα: Ότι δεν μπορεί καμία Δημοκρατία να εκβιάζεται από κανέναν. Υπάρχουν θεσμοί που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε και να δικαιωθούμε εφόσον πιστεύουμε ότι αδικούμαστε».

Πώς είναι σήμερα (Παρασκευή) η κατάσταση της υγείας του;

«Ο κρατούμενος, μετά από τόσες ημέρες απεργίας πείνας και εσχάτως και δίψας, ασφαλώς και είναι καταπονημένος. Αλλά σε κάθε περίπτωση η πορεία της υγείας του κρίνεται και από τη φροντίδα που του παρέχουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές επί 24ώρου βάσεως. Βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, κάνει συνεχώς αιματολογικές εξετάσεις και παρακολουθεί και ο ίδιος τους δείκτες του. Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή από εμένα να του παρασχεθούν όλες οι ιατρικές υπηρεσίες στην παρούσα φάση. Όμως, τι να σας πω; Η επιλογή μίας πολυήμερης απεργίας πείνας είναι απόφαση του ιδίου. Ο Κουφοντίνας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και ο ίδιος επιλέγει να προκαλέσει ζημιά στην υγεία του. Αφού ο ίδιος επέλεξε αυτόν το δρόμο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να του παράσχουμε την ιατρική βοήθεια που χρειάζεται. Όπως θα κάναμε και σε κάθε κρατούμενο στην κατάστασή του».

Τι ενέργειες κάνατε από την ψήφιση του νόμου ώστε βαρυποινίτες να μην κρατούνται, πλέον, σε αγροτικές φυλακές;

«Στις 11–12–2020, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο Νόμος 4760/2020. Σύμφωνα με το άρθρο 3, απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η παραμονή σε αγροτικά καταστήματα κρατουμένων που έχουν κάνει βαριά εγκλήματα και θεωρούνται επικίνδυνοι.

Οι κρατούμενοι αυτοί πρέπει, συνεπώς, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών να μεταχθούν στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία προήλθαν.

Στις 21–12–2020, η ΚΕΜ αποφασίζει, αριθμός πρωτοκόλλου απόφασης: 1617/21–12–2020, την μεταγωγή του Κουφοντίνα και άλλων 6 κρατουμένων των Αγροτικών Φυλακών Κασσαβέτειας, που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν εκεί, στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία προήλθαν.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι μαζί με τον Κουφοντίνα, συνολικά 7 κρατούμενοι δεν είχαν τις προϋποθέσεις να εκτίουν την ποινή τους στις αγροτικές φυλακές και μετήχθησαν με βάση το νέο νόμο.

Δεν ήταν ο μοναδικός κρατούμενος που έφυγε από την Κασσαβέτεια, είναι ψέμα ότι το κράτος λειτούργησε φωτογραφικά και εκδικητικά.

Και υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση. Κανείς βαρυποινίτης, τρομοκράτης ή όχι, δεν μπορεί να βρίσκεται στις ημιελεύθερες αγροτικές φυλακές.

Φωτογραφικές ήταν οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έστειλε τον Κουφοντίνα, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει σκοτώσει 11 συμπολίτες μας, στις αγροτικές φυλακές.

Φωτογραφική ήταν η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να στείλει το 2015 τον Κουφοντίνα στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα και τον τοποθέτησε στην πτέρυγα των εφήβων. Τι ήταν ο Κουφοντίνας; Εφηβος;

Δεν μπορούν να μιλούν εκείνοι που έσκυβαν το κεφάλι και ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του πολυϊσοβίτη, ο οποίος είχε μάθει να επιλέγει τις φυλακές που ήθελε».

Η πλευρά Κουφοντίνα σάς κατηγορεί, όμως, για παράνομη απόφαση ως προς τη μη μεταγωγή του πρώτα στον Κορυδαλλό...

«Καμία παράνομη ενέργεια ή απόφαση! Η μεταγωγή του υλοποιήθηκε με βάση τους νόμους και τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο Κουφοντίνας μετήχθη στον Δομοκό καθώς υπήρχε γενικό απαγορευτικό φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ήδη από τις 17–12–2020.

Υπήρχε, δε, και έγγραφο του Κορυδαλλού, στο οποίο η διοίκηση του Καταστήματος αναφέρει ότι δεν μπορεί να παραλάβει ούτε τον συγκεκριμένο ούτε κανέναν άλλον κρατούμενο. Με δική μου απόφαση πήγε στον Δομοκό, και στις 4 Ιανουαρίου 2021 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών επικύρωσε την απόφαση αυτή.

Ο κρατούμενος θα μπορούσε, επομένως, να προσφύγει στα δικαστήρια από την αρχή, και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, όμως, δεν το έκανε και ξεκίνησε απεργία πείνας. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί δεν το έκανε. Διότι ξέρει ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες από την πλευρά μας».

Είχατε κάποια επαφή με τη συνήγορό του αυτές τις μέρες;

«Όχι, δεν είχαμε επαφή με την κ. Κούρτοβικ. Υπερασπίζεται τον πελάτη της, όπως εκείνη πιστεύει ότι είναι σωστό. Και δεν θα υποδείξω εγώ την υπερασπιστική γραμμή. Όμως, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση και ο ωμός εκβιασμός του κράτους, αν από την πρώτη ημέρα της μεταγωγής είχαν πάει στα δικαστήρια. Το έκαναν μόλις την περασμένη Τετάρτη, διότι προφανώς κάποιος σοφός άνθρωπος τους είπε ότι οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του Κουφοντίνα.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας σας επιτέθηκε με τόση σφοδρότητα την Πέμπτη, επαναφέροντας το θέμα των προμηθειών που έχετε υπογράψει;

«Μα, δεν είναι ηλίου φαεινότερον; Την ώρα που τα στελέχη του επιλέγουν να συμπαραταχθούν στον Κουφοντίνα και όχι στο κράτος δικαίου. Την ώρα που βουλευτές του λένε ότι η κοινωνία δεν τρομοκρατήθηκε από τους δολοφόνους της “17Ν”. Την ώρα που η Nεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε διαδήλωση στην οποία αναρτάται πανό “Γεννήθηκα 17Ν”, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει υποθέσεις που έχουν απαντηθεί στη Βουλή και έχουν κλείσει. Λυπάμαι πολύ γιατί επιλέγει να επιτεθεί με τέτοιο σκαιό τρόπο. Βρίσκεται σε απόγνωση και απελπισία για τα “κουφοντινάκια” που έχει στο κόμμα του».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης