Συνεντεύξεις

Βάσω Γουλιελμάκη: Ο Αθλητισμός με βοήθησε πολύ

«Εκτιμώ την εργατικότητα, την καλοσύνη, την ανιδιοτέλεια, την ντομπροσύνη. Απεχθάνομαι το ψέμα. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, να ελπίζω, να ονειρεύομαι, και σαφώς έχω ένα ρομαντισμό, τον είχα πάντα από παιδί»

vaso_goulielmaki
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η Βάσω Γουλιελμάκη υπήρξε πρωταθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής, προπονήτρια, έχει ασχοληθεί με το Χορό, αλλά τελικά την κέρδισε η Υποκριτική και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά σίριαλ, θεατρικά έργα και ταινίες. Γνωστή ηθοποιός και αγαπητή στο χώρο του θεάματος, με χιούμορ, την έχουν αποκαλέσει και ως «γερό θεατρικό εργαλείο».

Στη συγγραφική της ιδιότητα μετρά ένα παιδικό βιβλίο. Αγαπά, επίσης, τις μιμήσεις, στις οποίες και τα καταφέρνει πολύ καλά. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Σωκράτη Αλαφούζο και έχουν μία πανέμορφη κορούλα 17 ετών σήμερα.

Κυρία Γουλιελμάκη, δεν προλάβαμε να σας απολαύσουμε στις «Ανθισμένες Μανόλιες» με ένα θαυμάσιο καστ, λόγω κορωνοϊού. Πώς βλέπετε την κατάσταση τώρα; Θα θέλατε να πείτε κάτι στους ιθύνοντες για τη φίμωση της Τέχνης; Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα θέατρα ανοικτά;

«“Οι Ανθισμένες Μανόλιες”… ένα εξαιρετικό έργο και ένας εξαιρετικός ρόλος που αγάπησα. Η παρέα μας αλησμόνητη, ελπίζω σύντομα, όταν περάσουν όλα, να ξαναβρεθούμε στη σκηνή. Πάντα θέλω να βλέπω τη θετική πλευρά, γι’ αυτό πολλές φορές δεν θυμάμαι άσχημα γεγονότα. Πιστεύω ότι το Θέατρο είναι ένας χώρος που σου παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά την πανδημία απ' ό,τι ένα σούπερ μάρκετ, ένα αεροπλάνο, ένα εστιατόριο ή ένα σχολείο. Δεν βλέπω το λόγο να είναι κλειστά σε περίπτωση που όλα τα άλλα είναι ανοιχτά, και σας μιλάει ένας άνθρωπος που τηρεί τα μέτρα και που φοβάται, γιατί φέρω μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μου για δύο».

Εσείς μικρή και όμορφη που ξεκινήσατε, δεν φοβηθήκατε το χώρο; Αντιμετωπίσατε κάποια δύσκολη κατάσταση;

«Αγαπώ το Θέατρο, γιατί πέρα από τη μαγεία και την ομορφιά, νιώθω ασφάλεια και μέλος μίας οικογένειας σε όποια παράσταση και αν έχω παίξει. Έχω συνεργαστεί με ανθρώπους ευαίσθητους, σοβαρούς, ονειροπόλους, μορφωμένους, έντιμους. Σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρχουν κάποιοι που θα καταχραστούν την εξουσία που έχουν αποκτήσει, που έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και τη δόξα, και σίγουρα καταδικάζεται αυτή η συμπεριφορά και επικροτείς την τόλμη αυτών των παιδιών να βγουν να το επικοινωνήσουν. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι εγώ είμαι μία άλλη γενιά, που είχε το δικό της αλφαβητάρι. Ίσως κάποιες συμπεριφορές ακραίες να μην τις έβλεπα με καλό μάτι, αλλά θα τις είχα μέσα μου σαν κάτι που πρέπει να αποφύγω και όχι να καταγγείλω. Στα χρόνια τα δικά μου δεν υπήρχε η λέξη μπούλινγκ, δεν υπήρχε πάω σε ψυχολόγο, δεν υπήρχε λεκτική βία».

Εσάς, σας έχει εξομολογηθεί κάποια συνάδελφός σας να έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση;

«Όχι, αλλά είμαι της άποψης του ότι αν γνώριζα, δεν θα εκμυστηρευόμουν σε συνέντευξη. Σέβομαι απόλυτα τα προσωπικά δεδομένα του άλλου».

Έχετε συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, θεατρικά έργα, με την ίδια επιτυχία σε όλους τους ρόλους. Ενώ ήσασταν αθλήτρια, τι σας ώθησε στην Υποκριτική;

«Η γυμνάστρια μου έλεγε ότι είμαι πολύ εκφραστική και πως θα έπρεπε να γίνω ηθοποιός. Κάπως έτσι ξεκίνησα, και ο αθλητισμός με βοήθησε πολύ στην πειθαρχία, τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα».

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

«Γεννήθηκα στην Κρήτη, μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και μένω στην Αθήνα. Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι γεμάτα από αγάπη, κόσμο, κυριακάτικο φαγητό, γιασεμί, καρπούζι, παιδικές φωνούλες, παιχνίδια στην αλάνα, καλοκαιρινά μπάνια, γυμναστική, χορό, χορό, χορό».

Έχετε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με αγάπη και η μητέρα σας, σας έμαθε πολλά σπουδαία και χρήσιμα. Εσείς τα μεταδώσατε αυτά στην κορούλα σας;

«Προσπαθώ και νομίζω πως κάτι έχω καταφέρει, γιατί βλέπω το παιδί μου να είναι ένα καλό πλάσμα και να αγαπάει τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως τους μεγάλους σε ηλικία και τα μικρά παιδιά. Ακούω τα λογάκια της, βλέπω την τρυφερότητα που βγάζει και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει μία καλή μάνα όταν και αν το αποφασίσει».

Τώρα που έκλεισε τα 17, η σχέση σας πώς είναι; Η Βάσω δηλαδή είναι μαμά- μαμά ή μαμά-φίλη;

«Μαμά και λίγο φίλη πού και πού, για να μαθαίνω κανένα μυστικό, αλλά μην της το πείτε».

Έχετε κάνει ένα γάμο και διατηρείτε καλές σχέσεις με τον πατέρα της Μαρίλιας. Θα αποφασίζατε έναν δεύτερο, αφού ακόμη είστε και νέα και ωραία;

«Δεν προγραμματίζω τίποτα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί στη ζωή. Προτεραιότητά μου είναι το παιδί μου και η δουλειά μου».

Με την καρδιά ή τη λογική αποφασίζετε;

«Αναμφίβολα με την καρδιά, λειτουργώ πολύ με το συναίσθημα».

Από τις 29 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου θα μεταδίδεται οnline «Η Μικρή μας Πόλη» του Θ. Γουάιλντερ, που παίχτηκε στο «Θέατρο Λαμπέτη» παλιά, σε παραγωγή Γιώργου Λεμπέση. Μία εκπληκτική παράσταση με θαυμάσιους ηθοποιούς, μία εκ των οποίων και εσείς. Θα μας μεταφέρετε την εμπειρία σας από την παράσταση αυτή;

«Είναι μία παράσταση-σταθμός για το ελληνικό Θέατρο. Ο Γιώργος Λεμπέσης, θεατρικός μου πατέρας, αποφάσισε να ανεβάσει τη “Μικρή μας Πόλη”, γιατί τον μάγεψε το έργο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη. Με μία απόλυτη ομάδα πρωταγωνιστών, Νικήτας Τσακίρογλου, Πέμη Ζούνη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Στράτος Τζώρτζογλου, Στέφανος Κυριακίδης, Θέμις Μπαζάκα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.ά. Ζήσαμε την απόλυτη επιτυχία τόσο καλλιτεχνική όσο και εμπορική, εισπράξαμε το θερμότερο χειροκρότημα των θεατών αλλά και των κριτικών, και όλοι μας δεθήκαμε πολύ. Ήταν μία ευτυχής συγκυρία και είμαστε πολύ συγκινημένοι που θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναζήσουμε όλο αυτό το μαγικό, έστω και μέσω διαδικτύου. Είναι μία σπουδαία παράσταση».

Σχέδια για όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, έχετε; Κάποιο έργο καθ’ οδόν;

«Πάντα σχεδιάζω, πάντα ονειρεύομαι, πάντα ελπίζω. Να είμαστε υγιείς, να ανοίξουν τα θέατρα, να βρούμε τους ρυθμούς μας. Οι “Ανθισμένες Μανόλιες” να ανθίσουν και να έρθει ο κόσμος να δει μία ωραία δουλειά».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης