Συνεντεύξεις

Ζωή Ράπτη: Θα στηρίζουμε ψυχολογικά όσους γονάτισε η πανδημία

Η κ. Ράπτη σχεδιάζει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης ειδικά για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, που είναι αρμόδια

rapti
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, η δημιουργία του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και το χτίσιμο ενός νέου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ, είναι, οι προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου για τη μετά την πανδημία εποχή.

Ειδικά για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, που είναι αρμόδια, η κ. Ράπτη σχεδιάζει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Στην επόμενη μέρα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θεσμοθετείται μία νέα μορφή Μονάδων Ψυχικής Υγείας, οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Αναπτύσσεται πλατφόρμα παρακολούθησης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία των νέων, ενώ μαζί με το υπουργείο Παιδείας συγκροτείται για τους εφήβους με αυτοκτονικές τάσεις Επιτροπή, που θα λειτουργεί ως Ομάδα Ταχείας Επέμβασης.

Μετά την πανδημία αναμένεται αναδιοργάνωση του ΕΣΥ; Πού θα εστιάσετε;

«Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες αποτελούν η δημιουργία του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, και το χτίσιμο ενός νέου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, στον τομέα της Ψυχικής Υγείας σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Θεσμοθετήσαμε μία νέα μορφή Μονάδων Ψυχικής Υγείας: τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Η Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση είναι μία σύγχρονη ιατρική υπηρεσία που στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στο αρχικό τους στάδιο, τα οποία, συνήθως, παρουσιάζονται σε εφηβική και νεαρή ηλικία (16-24). Στόχος είναι η πρόληψη της υποτροπής και η παροχή αποτελεσματικής θεραπείας του ψυχικού νοσήματος.

Άλλωστε, προβλέψαμε την ενίσχυση των δομών Ψυχικής Υγείας ανά την Επικράτεια με εξειδικευμένο προσωπικό, καθιερώνοντας νοσηλευτική ειδικότητα Ψυχικής Υγείας.

Περαιτέρω, συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την υποστήριξη του περιφερειακού διευθυντή Ευρώπης, του δρος Hans Kluge, στην αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας. Στόχος του εγχειρήματός μας είναι, με την παροχή τεχνογνωσίας του ΠΟΥ, η διαμόρφωση της αφετηρίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία για τη δεκαετία 2021-2030, βασισμένου σε ισχυρές κοινοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και γνώμονα την ομαλή επανένταξη των συμπολιτών μας στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς».

Η πανδημία έχει αφήσει το στίγμα της στην ψυχική υγεία των πολιτών. Ποιες δράσεις σκοπεύετε να λάβετε γι’ αυτό;

«Δεν σκοπεύουμε να λάβουμε. Έχουμε ήδη λάβει. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, από τον Απρίλιο του 2020, έχει τεθεί σε λειτουργία η πενταψήφια Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τις επιπτώσεις του Covid-19. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.

Επίσης, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα “Κανένας μόνος στην Πανδημία”, ένα ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, στις οικογένειές τους και στο υγειονομικό μας προσωπικό. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες ΝΠΙΔ σε όλη τη χώρα, σε διασύνδεση με πάνω από 450 Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ. Αναπτύσσουμε πλατφόρμα παρακολούθησης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ψυχική Υγεία των νέων, όπου προβλέπεται η καταγραφή των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη διακύμανση της κλινικής εικόνας παιδιών που παρακολουθούνται από δομές Ψυχικής Υγείας ανά την Ελλάδα

Τέλος, για να βοηθήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται καθημερινά, υλοποιούμε έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίων, για το Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (Burn Out Syndrome) στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19».

Σε απομονωμένα μέρη, όπως μικρά νησιά, πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα νέα δεδομένα που προσφέρει η τεχνολογία;

«Το έργο που γίνεται σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντικό και πολύπλευρο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν από λίγες ημέρες θέσαμε σε λειτουργία Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης, με την οποία παρέχονται, πλέον, και στο ακριτικό αυτό νησί υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκτίμησης και διάγνωσης των ασθενών, τακτικής παρακολούθησής τους, συνταγογράφησης φαρμάκων, αντιμετώπισης οξέων περιστατικών, καθώς και υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται μέσω διαδικτύου, από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα».

Έφηβοι με αυτοκτονικές τάσεις. Πώς θα βοηθήσετε σε αυτό το ζήτημα;

«Πρόσφατα, ξεκινήσαμε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων για τη συγκρότηση Επιτροπής, με σκοπό την παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους, που εκδηλώνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Η Επιτροπή, που θα λειτουργεί ως Ομάδα Ταχείας Επέμβασης, θα ασχολείται με περιπτώσεις ατόμων που εκδηλώνουν τάση αυτοκτονίας, με άτομα που έχουν αποπειραθεί να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ενώ θα εξετάζει και τις περιπτώσεις ατόμων που, δυστυχώς, τερμάτισαν τη ζωή τους.

Η συνεργασία των επιστημόνων θα συμβάλει στην ανάπτυξη δράσεων που θα υποστηρίξουν το παιδί και τον έφηβο, αλλά και το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον, με σκοπό την προστασία τους».

Η κυβέρνηση θα προσχωρήσει στην πρόσληψη 4 χιλιάδων νοσηλευτών. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψή τους ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, λόγω της φύσης του λειτουργήματός τους;

«Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Μαΐου, αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα επισημαίνοντας ότι το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας είναι κάτι που θα εξεταστεί στο μέλλον».

Είναι πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε χτίσει το τείχος της ανοσίας; Θα μπορούσαμε να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους;

«Αν όλα συνεχιστούν με τους τωρινούς γρήγορους ρυθμούς μπορούμε μέσα στο καλοκαίρι να πούμε ότι έχουμε χτίσει αυτό το τείχος της ανοσίας, που θα προστατεύσει τους πολίτες από αυτή τη φοβερή πανδημία. Για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους θα αποφανθεί η Επιτροπή των Ειδικών. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, αλλά ιατρικό».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης