Συνεντεύξεις

Συρίγος: Την Κύπρο θα στοχεύσει τώρα ο Ερντογάν, φτιάχνει βάση drones, ίσως στείλει ερευνητικά πλοία

«Είναι νωρίς να προδιαγράψουμε αυτή τη στιγμή πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή, ο υφυπουργός Παιδείας

ΑGGELOS-SYRIGOS
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Προσεκτικός στις διατυπώσεις του σε ό,τι αφορά την πανδημία σε σχέση με τη λειτουργία της Εκπαίδευσης εμφανίζεται ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνει ο ίδιος είναι ότι οι εμβολιασμοί θα δείξουν το δρόμο, αλλά μέχρι στιγμής, «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο…». Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, αυτά, εκτός απροόπτου, θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο με μαθήματα δια ζώσης.

Ο κ. Συρίγος, βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών θεμάτων, αναφέρει τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθεί η Άγκυρα έναντι της χώρας και της Ε.Ε., ενώ σημειώνει πως είναι πιθανό ο Ερντογάν να ξαναβγάλει ερευνητικά πλοία στη κυπριακή ΑΟΖ. Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 14 Ιουνίου, ο κ. Συρίγος είναι πολύ επιφυλακτικός, καθώς σημειώνει ότι «απέχουμε πολύ από το να συζητάμε θέματα Χάγης…»

Κύριε Υφυπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς θα είναι η νέα σχολική χρονιά με την πανδημία. Πάλι με μέτρα, προφυλάξεις και μάθημα εξ αποστάσεως;

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αλλά και ο αριθμός των νεκρών μειώνονται με ραγδαίο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό το γεγονός μάς κάνει να αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα περάσουμε σε μία περίοδο που θα μοιάζει με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο ως κανονικότητα. Στην πράξη θα επιστρέψουμε στα μαθήματα δια ζώσης, παίρνοντας, βεβαίως, μέτρα προφυλάξεως. Είναι σαφές ότι οι εμβολιασμοί είναι εκείνοι που θα δημιουργήσουν το αποτελεσματικό τείχος προστασίας έναντι της πανδημίας».

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού και στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου; Το πιστοποιητικό εμβολίων θα αποτελεί «διαβατήριο» για την είσοδο στη σχολική αίθουσα σε καθηγητές και μαθητές και χωρίς αυτό δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους;

«Αντιμετωπίζουμε εδώ και ενάμιση χρόνο ένα εξαιρετικά δυναμικό φυσικό φαινόμενο. Οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει σήμερα, μας βοηθούν να προστατευθούμε πολύ πιο αποτελεσματικά εν συγκρίσει προς το Μάρτιο του 2021. Δεν μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Είμαι νομικός και δεν είμαι γιατρός. Οι ειδικοί θα μας πουν το επόμενο χρονικό διάστημα με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία. Ως προς το θέμα του εμβολιασμού, προς το παρόν εμβολιάζονται τα άτομα άνω των 18 ετών. Για τους κάτω των 18, πάλι τους ειδικούς θα ακούσουμε. Είναι νωρίς, πάντως, να προδιαγράψουμε αυτή τη στιγμή πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο».

Τα ίδια ισχύουν και για τα πανεπιστήμια;

«Από τη Δευτέρα αρχίζει η εξεταστική περίοδος για τα πανεπιστήμια. Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης. Από κάποια στοιχεία που διάβασα, είναι σαφές ότι τα περισσότερα τμήματα επέλεξαν εξετάσεις εξ αποστάσεως. Κατά πάσα πιθανότητα, το ίδιο σχήμα θα διατηρηθεί και στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτεμβρίου. Από τον Οκτώβριο και μετά όμως -και πλην δυσάρεστου απροόπτου με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού- τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης».

Θα μου επιτρέψετε να εκμεταλλευτώ και την επιστημονική σας ιδιότητα και να ρωτήσω κάποια πράγματα για την εξωτερική πολιτική. Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα και ποια μηνύματα πρέπει να κρατήσουμε και να λάβουμε υπόψη μας;

«Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021, βιώσαμε την πιο μεγάλη και επικίνδυνη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το 1974. Εάν προσθέσουμε και τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, συνειδητοποιούμε πόσο διαφορετικές ήταν οι συνθήκες όλο τον περασμένο χρόνο. Όλα αυτά όμως, ήταν επιλογή της Τουρκίας. Ο Ερντογάν επέλεξε να στείλει τους χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο, τα ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο, τα πολεμικά πλοία σε όλη την περιοχή. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία είναι εκείνη που επιλέγει να αλλάξει ρότα και κατεβάζει τους τόνους. Γιατί το κάνει; Το πλέον πιθανό είναι ότι ο Ερντογάν έχει θορυβηθεί από το πολύ κακό επίπεδο των σχέσεών του με τη νέα αμερικανική Διοίκηση. Η πιο άσχημη στιγμή του ήταν η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Ερντογάν έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Χαμάς, που ανήκει στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Θα μπορούσε να είχε παρέμβει για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση. Ήταν αυτό που επέλεξε να κάνει η Αίγυπτος. Αντιθέτως, ο Ερντογάν έριξε λάδι στη φωτιά. Αυτό του στοίχισε σε διπλωματικό κύρος και σε πολιτικό κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγει να κατεβάσει τους τόνους για ένα θέμα, όπως τα Ελληνοτουρκικά, που ξέρει ότι απασχολεί τους Αμερικανούς. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι η Τουρκία έχει μετακινηθεί από τη θέση της».

Με ποια ατζέντα θα γίνουν οι συνομιλίες Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου; Ανοίγει ο δρόμος για τη Χάγη από εκεί και ύστερα;

«Δεν μπορώ να ξέρω τη θεματολογία. Είναι θετικό ότι οι δύο ηγέτες συναντιούνται. Να σας θυμίσω ότι στις αρχές Μαρτίου του 2021, ενώ εξελισσόταν η κρίση στον Έβρο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να είναι με τον Μητσοτάκη ούτε στο ίδιο δωμάτιο. Βλέπουμε ότι υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει την στάση του. Η Ελλάδα θέλει το διάλογο. Έχει κάνει αυτή την επιλογή εδώ και πολλές δεκαετίες. Θεωρώ ότι απέχουμε πολύ από το να συζητάμε θέματα Χάγης. Εκτός εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη για τον τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Το θεωρώ, όμως, εξαιρετικά δύσκολο».

Με τα έως τώρα δεδομένα, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η Τουρκία το καλοκαίρι συγκριτικά με το περσινό; Αναμένονται τρικυμίες ή ηρεμία στη θάλασσα που ενώνει τις δύο χώρες;

«Μέχρι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίουμ θα υπάρξει ησυχία. Από τον Ιούλιο και μετά όμως, θα αρχίσουν τα προβλήματα. Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα επικεντρωθεί κυρίως στην Κύπρο. Μας έχουν ήδη προϊδεάσει ότι θα αναπτύξουν μία νέα βάση με drones στο νησί. Πιθανόν οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να ξαναβγάλουν ερευνητικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως προς τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας θα είναι πιο προσεκτικοί. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν, στο τέλος της ημέρας, από το επίπεδο των σχέσεών τους με τις ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε πάντως, ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε τίποτα από τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και από αυτό που αποκαλεί “γαλάζια πατρίδα”».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης