Συνεντεύξεις

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Ψάχνουμε ευθύνες και δεν επιδιώκουμε ρεβάνς

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για τομές που άπτονται των αναγκών του 2021 στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή

markopoulos

Υπέρ του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο Εργασιακό, που προωθεί η κυβέρνηση, τάσσεται ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για τομές που άπτονται των αναγκών του 2021 και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «fake news» γύρω από το θέμα. «Κανένα οκτάωρο δεν καταργείται, κανένα πενθήμερο, ούτε οι 40 ώρες εργασίας», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, μιλάει και για την Προανακριτική Επιτροπή στην οποία μετέχει και ερευνά τυχόν αξιόποινες πράξεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, για το τι πρόκειται να γίνει μετά το πόρισμα.

Κύριε Μαρκόπουλε, γιατί απορρυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις και φέρνετε τον εργασιακό μεσαίωνα με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, όπως σας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο;

«Δυστυχώς, τα “fake news” δεν αποτελούν, τελικά, απλά μία παιδική ασθένεια της εγχώριας Αριστεράς. Αποτελούν και μία ασθένεια της πολιτικής ωριμότητάς της. Έχουν γίνει ουσιαστικά δεύτερη φύση. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, για μία ακόμη φορά. Κανένα οκτάωρο δεν καταργείται, κανένα πενθήμερο, ούτε οι 40 ώρες εργασίας. Κανένας εργασιακός μεσαίωνας δεν επιβάλλεται. Ούτε, φυσικά, τίθεται θέμα με τις υπερωρίες, οι οποίες, αντιθέτως, θωρακίζονται, πληρώνονται, αυξάνονται και κατοχυρώνονται. Πρόκειται για ένα εργασιακό νομοσχέδιο που πατάει στον 21ο αιώνα και αποτελεί τομή. Μία βαθιά παρέμβαση που όμοιά της δεν έχουμε δει από το 1982. Οι δυνάμεις της στασιμότητας θέλουν μία Ελλάδα καθηλωμένη, έναν εργαζόμενο απαξιωμένο. Οι ίδιες δυνάμεις φωτογραφίζονται με τον Νίκο Φωτόπουλο. Τον ξεπερασμένο συνδικαλιστή του χθες. Αυτός είναι, άραγε, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα; Και αλήθεια, ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μία περίοδο στην οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη, όπως η ψηφιακή επανάσταση ή η τηλεργασία; Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση θωρακίζει την εργασία και τον σύγχρονο εργαζόμενο. Έχει μέριμνες για τις γονικές άδειες, τις οποίες διευρύνει. Εξισώνει τον εργάτη με τον υπάλληλο σε ένα αίτημα που βρίσκει, τελικά, εφαρμογή 47 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση και αποτελούσε διεκδίκηση του ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο θεσπίζει την ψηφιακή κάρτα, για να εμποδιστεί η απλήρωτη υπερωριακή εργασία και να αποτελέσει παρελθόν η “μαύρη” απασχόληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άραγε, θα ψηφίσει αυτή την τομή; Το νομοσχέδιο αυτό, ανεξαρτητοποιεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και δίχως πολιτικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν σοβαρές πρόνοιες για τη βία στους χώρους εργασίας και τη σεξουαλική παρενόχληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων τι έχει να πει γι’ αυτά, άραγε; Θα καταψηφίσει; Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έχει μέριμνες για τους συνδικαλιστές και εκμοντερνίζει το θεσμό αυτό. Είναι ένα νομοσχέδιο σύγχρονο που άπτεται των αναγκών του 2021 και όχι του 1950».

Οι υπερωριακές ώρες μπορεί να πληρώνονται με ρεπό;

«Για τις υπερωρίες, από τις 96 ώρες που είναι κατ’ έτος στις βιομηχανίες και τις 120 ώρες στις υπηρεσίες, πηγαίνουμε στις 150 ώρες το χρόνο. Πηγαίνουμε, δηλαδή, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο εργαζόμενος που θα θελήσει να εργαστεί παραπάνω, θα πάρει πρόσθετα χρήματα αν το θελήσει. Δεν πληρώνονται, λοιπόν, με ρεπό οι υπερωρίες. Πληρώνονται με παραπάνω λεφτά».

Παράλληλα, είστε και μέλος της Προανακριτικής της Βουλής για την υπόθεση που διερευνά τυχόν ευθύνες για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Το Πόρισμα της επιτροπής πότε αναμένεται να βγει και προς ποια κατεύθυνση θα κινείται;

«Η Προανακριτική Επιτροπή ολοκλήρωσε τον ανακριτικό της κύκλο και ετοιμάζεται το πόρισμα. Η λογική μας επ’ ουδενί δεν είναι ρεβανσιστική, όμως οι εξελίξεις και τα όσα ακούσαμε δικαιώνουν την επιλογή σύστασης αυτού του κοινοβουλευτικού Οργάνου. Μέσα στο προσεχές διάστημα, θα προχωρήσουμε στη συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου και θα φωτίσουμε όλα όσα ακούσαμε εντός της κλειστής αίθουσας. Σε κάθε περίπτωση, κ. Γιακουμή, η όλη διαδικασία υπήρξε άριστη, δίχως εντάσεις και με τήρηση των κανόνων, όσο και αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίωξε να δημιουργήσει εντυπώσεις περί του αντιθέτου».

Προσωπικά είστε πεπεισμένος ότι υπάρχουν ευθύνες για τον πρώην υπουργό;

«Θα πω το εξής: η ίδια η κοινωνία έχει ήδη κρίνει πολύ πριν από εμάς, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρενέβη στο μιντιακό τοπίο. Υπάρχει, μήπως, αμφιβολία για τις μεθόδους που υπήρξαν κατά των ΜΜΕ και την προσπάθεια χειραγώγησής τους από την προηγούμενη κυβέρνηση; Οι εκλογές του 2019 έδωσαν δημοκρατικά απάντηση και σε αυτό το θέμα, πέραν σειράς άλλων που κρίθηκαν στις κάλπες. Από εκεί και πέρα, ας αφήσουμε την Προανακριτική Επιτροπή να ασκήσει το ρόλο της ως προς τη νομική υπόσταση της υπόθεσης έως και τις τελευταίες στιγμές. Όμως, πολιτικά συμπεράσματα έχουμε βγάλει εδώ και καιρό. Και αυτά έχουν δείξει έναν αρχικό δρόμο».

Ζητούμενο, ωστόσο, είναι, κ. Μαρκόπουλε, η χώρα να φύγει από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και να σχεδιάσει με ασφάλεια την εποχή μετά την πανδημία. Πόσο έτοιμοι είμαστε ως χώρα και ως κοινωνία όταν βλέπουμε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, οι οποίες πολλές φορές παίρνουν και προσωπικά χαρακτηριστικά, να μπαίνουν εμπόδιο στη συναίνεση που χρειαζόμαστε για την επόμενη μέρα.

«Ρεβάνς δεν θέλει κανένας από κανέναν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ως οργανωμένη Δημοκρατία και κοινωνία θα πρέπει να ξεχνάμε. Να λησμονούμε πολιτικές, στρατηγικές και πρακτικές, που ζημίωσαν τον τόπο. Χωρίς φανατισμό, οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις. Να φωτίσουμε γεγονότα. Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε θα καταδικαστούμε στην επανάληψη των ίδιων λαθών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. επιδίωξαν, με τρόπο άγαρμπο, να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου κατηγορώντας δέκα αντιπάλους τους και ταυτόχρονα επιδιώκοντας να ελέγξουν τα ΜΜΕ. Επαίρονταν επειδή έκλειναν τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες. Όλα αυτά ήσαν επιζήμια για τον τόπο. Προφανώς θέλουμε ένα καλό κλίμα αντιπαράθεσης και εθνική ομοψυχία. Όμως, αυτό δεν συνεπάγεται πως αν υπάρχουν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις, αυτές θα πρέπει να ξεχαστούν. Οι θεσμοί είναι θεσμοί και δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε α λα καρτ, ούτε να παίζουμε μαζί τους».

Μέχρι σήμερα, πού νομίζετε και σε ποιους τομείς χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια από τη κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιλυθούν παθογένειες πολλών ετών;

«Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ήδη μεγάλο. Δείγματα γραφής είναι νομοσχέδια καινοτόμα, όπως αυτό για την εργασία, για την ψήφο των απόδημων, για την Αυτοδιοίκηση, τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία, η ψύχραιμη και εθνικά άρτια παρέμβαση στην πίεση που δέχθηκαν τα βορειοανατολικά μας σύνορα τον Φεβρουάριο του 2020, οι διεθνείς συμμαχίες μας κατά της τουρκικής προκλητικότητας, οι οικονομικές επιτυχίες με σειρά εκδόσεων ομολόγων και η αλλαγή του πιστοληπτικού προφίλ της Ελλάδας, η απάλειψη των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων, οι μειώσεις των φόρων. Μπορώ να σας πω και πολλά άλλα. Φυσικά, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όμως, οι πολίτες αναγνωρίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει. Οι πολίτες έχουν κρίση και γνωρίζουν τι συντελείται. Γι’ αυτό και εμπιστεύονται τη Ν.Δ.».

Σημαντικό κομμάτι είναι η εγκληματικότητα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει έντονα χαρακτηριστικά. Δολοφονίες, χτυπήματα μαφιόζικα, ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το ερώτημα που σας θέτει ή αντιπολίτευση είναι το εξής: αστυνόμευση υπάρχει, χρειάζεται να αλλάξει κάτι;

«Οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες του εγχώριου εγκλήματος δείχνουν πως η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια. Δεν δέχομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου βουλευτής ανέφερε τους αστυνομικούς ως “μπάτσους, γουρούνια, δολοφόνους” να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας “ζητάνε τα ρέστα”. Αυτοί που άφησαν τον “Ρουβίκωνα” ανεξέλεγκτο δεν θα μιλάνε για ασφάλεια. Προσπάθεια φυσικά πρέπει να γίνει και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Όμως, μην ακυρώνουμε όλους εκείνους που καθημερινά δίνουν αγώνα για έναν πιο ασφαλή Έλληνα».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης