Συνεντεύξεις

Εμβόλιο - Κορωνοϊός: Ο λόγος στους ειδικούς

Δύο κορυφαίοι επιστήμονες συζητούν για τον Covid-19 και το εμβόλιο για τον περιορισμό της πανδημίας στη «Βραδυνή της Κυριακής»

chrousos-stamatopoulos

Οι ειδικοί απαντούν για το εμβόλιο και την πανδημία. Ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Χρούσος, απαντάει στα ερωτήματα που του θέτει ο καρδιολόγος Πάνος Σταματόπουλος.

«Η χώρα μας τα πήγε πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και οι πολίτες έδειξαν πειθαρχία», τονίζει ο κ. Χρούσος, ενώ αναφερόμενος στον παιδικό εμβολιασμό υποστηρίζει ότι οι μέχρι τώρα έρευνες είναι ενθαρρυντικές, αλλά πρέπει η Πολιτεία να είναι προσεκτική.

Μεγάλη ευκαιρία ανυπολόγιστης αξίας και η διαχείριση σχεδόν στα τυφλά, όπως εξήγησε εξ αρχής ο καθ. Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Επιστημονικς Επιτροπής κ. Τσιόδρας.

Από την παραδοχή και μόνο ότι δεν γνωρίζουμε και οι παρατηρήσεις θα μας οδηγήσουν στον κατάλληλο σχεδιασμό, ώστε να πετύχουμε τον στόχο. Τι έχετε να πείτε, κ. Χρούσο;

«Πράγματι, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο. Μία θανατηφόρο λοιμώδη νόσο με μεγάλη μεταδοτικότητα και νοσογόνο δύναμη, οφειλόμενη σε έναν ιό που είχε πρόσφατα ξεπηδήσει από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο. Προφανώς, έπρεπε να ανατρέξουμε στις προηγούμενες εμπειρίες μας, να διαβάσουμε, να σκεφτούμε λογικά, να βασιστούμε στις ενδείξεις, και να προχωρήσουμε με τις κατά το δυνατόν καλύτερες αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν από τη μία μεριά τον άνθρωπο-άτομο και από την άλλη τον άνθρωπο-κοινωνία».

«Πάγωσε» η ανθρωπότητα. Η διαχείριση αναγνωρίσθηκε ως πολύ καλή παγκοσμίως, με κυρίαρχο δίλημμα «ζωές ή οικονομική καταστροφή». Ο πρωθυπουργός αποφάσισε αστραπιαία. Η άποψή σας;

«Τα πράγματα έδειξαν ότι πάρθηκαν σωστές αποφάσεις από την Επιστήμη και την πολιτική ηγεσία. Η επιδημία στον τόπο μας δεν καταπόντισε το Σύστημα Υγείας.

Οι θάνατοι περιορίστηκαν και οι μονάδες εντατικής θεραπείας τα κατάφεραν να νοσηλεύσουν τους βαριά ασθενείς χωρίς να “πλημμυρίσουν”.

Παράλληλα, η Οικονομία πέρασε ένα τεράστιο στρες επηρεάζοντας αρνητικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πέραν του οικονομικού στρες, ο εγκλεισμός επηρέασε την ψυχική και σωματική υγεία όλων μας, ενώ αύξησε τη βία. Θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις, που θα τις δούμε με το πέρασμα του χρόνου».

Η υποστήριξη της προσπάθειας από το λαό, τον Κλήρο, υπήρξε η πρέπουσα; Οι φοιτητές του ΑΠΘ τι ζητούν;

«Γενικά, η συμμετοχή των διαφόρων ομάδων είχε θετικό πρόσημο. Ο Κλήρος υπήρξε, εκτός εξαιρέσεων, συμβιβαστικός με τα μέτρα. Οι μετανάστες δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι Ρομά συμμετείχαν σε κάποιο βαθμό».

Ποιο το μέγεθος της υπακοής στην επιτυχία της προσπάθειας;

«Η σωστή συμμετοχή του κόσμου στα μέτρα Δημόσιας Υγείας που ελήφθησαν, δεν θα πρέπει να θεωρείται “υπακοή”. Θα πρέπει, στην ουσία, να είναι αποτέλεσμα καλής πληροφόρησης και πειθούς από μέρους των ειδικών και της Πολιτείας. Ήμουν μέλος κρατικών επιτροπών και διαπίστωσα ότι υπήρξε πλήρης διαφάνεια ως προς τα τεκταινόμενα. Τα μέτρα απέδωσαν χωρίς να γίνουν πιεστικά όπως θα γίνονταν σε ένα ολοκληρωτικό σύστημα».

Η καλή κριτική βοηθά, όμως σκόπιμα και με έλλειψη λογικής και σεβασμού, αλλά και, ακόμη χειρότερα, σαν αντιπολιτευτική τακτική, πώς εξηγείται;

«Χωρίς αμφιβολία έγιναν και λάθη. Όμως, πιστεύω ότι ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενα και χωρίς κακή προαίρεση. Υπήρξαν και διαφόρων τύπων “αρνητές”, όπως και σε κάθε κοινωνία, όχι πολλοί. Υπήρξαν και υπάρχουν και οι διστακτικοί των εμβολίων, αυτοί, όμως, με τη λογική πείθονται και τα πράγματα καλυτερεύουν, με άμεση απόδοση στον έλεγχο της επιδημίας που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα».

Στο σημείο που βρισκόμαστε, σήμερα, από άποψη προστασίας με τον εμβολιασμό, τι ακριβώς πετύχαμε;

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Το τείχος ανοσίας χτίζεται γρήγορα με τους ταχύτατους εμβολιασμούς που λαμβάνουν χώρα. Είμαστε ήδη πάνω από 50% και τα αποτελέσματα φαίνονται».

Θα ήθελα να εξηγήσετε το λίγο-πολύ μη αποσαφηνισμένο πεδίο που αφορά τα παιδιά.

«Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς σε παιδιά 12-18 ετών με τα εμβόλια mRNA είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όμως, είναι πάγια και σωστή αρχή να είμαστε έξτρα επιφυλακτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Ειδικά για τη νόσο COVID-19 ο λόγος κόστος προς όφελος δεν είναι τόσο πειστικός, όσο στους ενηλίκους.

Τα εμβόλια θα εγκριθούν βέβαια, και στα παιδιά με χρόνιες υποκείμενες νόσους θα δοθούν, καθώς σε αυτά ο παραπάνω λόγος γέρνει προς το όφελος. Ίδωμεν!

Ας εμβολιαστούν πρώτα οι διστάζοντες ενήλικοι».

Υπονοείτε ότι υπάρχει σύγχυση και στις έννοιες και στη λογική, τη στιγμή που όλα παίζονται στη γνώση που θα πείσει τους πολίτες;

«Νομίζω συμπέρασμα καταλυτικό είναι ότι η γνώση και η λογική αποτελούν την καλύτερη ασπίδα για δυσκολίες που ο αιώνας ενδεχομένως επιφυλάσσει».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης