Συνεντεύξεις

Αμυράς: Έρχεται “Εξοικονομώ” και για ακίνητα επιχειρήσεων

Ο Γιώργος Αμυράς προαναγγέλλει και αλλαγές στο νόμο για τα αυθαίρετα, στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή

amyras_vouli

Τους όρους με τους οποίους θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αναφέρει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. Θα δοθεί έμφαση για ακίνητα επιχειρήσεων και κτίρια του Δημοσίου. Θα περιλαμβάνει και επιδοτήσεις σε σχέση με το παρελθόν σε κάθε Ζώνη ξεχωριστά, στην οποία θα χωριστεί η Ελλάδα.

Μέσα από τη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο, προβλέπει βοήθεια σε μεγάλης ηλικίας κτίρια και σε χαμηλά εισοδήματα όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο Γιώργος Αμυράς προαναγγέλλει και αλλαγές στο νόμο για τα αυθαίρετα, καθώς θα δοθεί νέα ευκαιρία σε ιδιοκτήτες να τα νομιμοποιήσουν.

Κύριε υφυπουργέ, πρόσφατα, από τα Ιωάννινα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της χαρτογράφησης των δασικών εκτάσεων, το οποίο προχωράτε παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει. Πού βρισκόμαστε σήμερα, ποια λάθη εκτιμάτε ότι έχουν γίνει και πώς θα διορθωθούν;

«Οι δασικοί χάρτες είναι μία σπουδαία μεταρρύθμιση που έλειπε από την Ελλάδα, δεν έχουν κομματικό χρώμα και σύντομα θα αποτελούν πραγματικότητα. Ας λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης χωρίς δασικούς χάρτες, Δασολόγιο και Κτηματολόγιο.

Θέλω να πιστεύω, ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι για να βρούμε λύσεις για τους πολίτες σε ζητήματα που παρέμεναν άλυτα επί δεκαετίες.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και το δάσος και τις ιδιοκτησίες των πολιτών, όπως άλλωστε το Σύνταγμα επιτάσσει.

Έχουμε προχωρήσει ήδη στην εξάμηνη παράταση για υποβολή αντιρρήσεων και μείωση κατά 50% του τέλους. Με υπουργική απόφαση επιλύθηκε το ζήτημα σε ό,τι αφορά στις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπαλάθους.

Το Δημόσιο πρέπει να διορθώσει και θα διορθώσει τα λάθη που έχουν γίνει.

Αντιστρέφουμε το δόγμα, και πλέον δε θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας».

Ποιες είναι οι σκέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων; Σκοπεύετε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες; Επίσης, τι θα γίνει με περιπτώσεις αυθαιρέτων για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει πως θα κατεδάφιζε;

«Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου –αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις– η πλατφόρμα για ένταξη μεγάλων αυθαιρέτων στο νόμο τακτοποίησης. Η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη μία δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες πληττόμενων περιοχών για να δηλώσουν τα ακίνητά τους.

Στόχος είναι να εξεταστούν περιπτώσεις οι οποίες αδίκως βρίσκονται στην Κατηγορία 5, και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται με δεμένα χέρια, αφού η προθεσμία τακτοποίησης έναντι προστίμων έχει παρέλθει. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων είναι και οικοδομές χωρίς άδεια, αλλά και κτίσματα στα οποία μετέτρεψαν σε κατοικία πολλά επιπλέον τετραγωνικά, κλείνοντας ημιυπαίθριους χώρους, πιλοτές και μετατρέποντας υπόγεια σε κατοικία.

Παράλληλα, πολλά από τα κτίρια που εμφανίζονται ως αυθαίρετα φαίνεται πως ανήκουν στο Δημόσιο, αφού δεν είχε την υποχρέωση να τα δηλώσει και, έτσι, αναμένεται να υπάρξει πρόνοια και για αυτές τις περιπτώσεις».

Πότε θα ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα εντάσσονται πολίτες; Ποιο είναι το πλεονέκτημά του σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος;

«Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπεται πως για κάθε έτος θα επιδοτούνται 60.000 κατοικίες με περίπου 1 δισ. ευρώ, για να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ενώ, συγχρόνως, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά και το “Εξοικονομώ” για ακίνητα επιχειρήσεων και κτίρια του Δημοσίου.

Στο προσεχές διάστημα, ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει τον οδηγό με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των επιδοτήσεων.

Το “Εξοικονομώ” για τις κατοικίες αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Προτεραιότητα θα δίνεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και στα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται και ένα μοντέλο επιδότησης που θα χωρίζει τη χώρα σε Ζώνες, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Η μεγάλη διαφορά του νέου προγράμματος αφορά στη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα, ο πιο γρήγορος που έκανε την αίτηση μπορούσε να κερδίσει την ενεργειακή επιδότηση, κάτι που για πολλούς ήταν άδικο, δεδομένου ότι είτε δεν προλάβαιναν είτε το σύστημα κολλούσε. Τώρα, η πλατφόρμα θα παραμένει ενεργή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και οι αιτήσεις θα αξιολογούνται».

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων;

«Είναι κάτι πρωτοποριακό τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς από την αρχή έως το τέλος και προβλέπει τη φύτευση 30 εκατ. δέντρων σε όλη τη χώρα. Ένα έργο που έχει ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχει ολοκληρωθεί ήδη η οριοθέτηση αναδασωτέων περιοχών προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο. Και μέσα στη χρονιά θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, που θα διαρκέσει έως το 2026. Οι 13 πρώτες περιοχές έχουν ήδη οριστεί. Από τη Θάσο και την Κρήτη, έως τη Ζάκυνθο και τη Χίο θα προχωρήσει σε πρώτη φάση η αναδάσωση 200.000 στρεμμάτων καμένων και υποβαθμισμένων δασικών εκτάσεων.

Το έργο, όμως, δεν θα σταματήσει με τη φύτευση των δέντρων. Προβλέπεται δημιουργία μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των αναδασώσεων για τουλάχιστον δύο δεκαετίες».

Κύριε υφυπουργέ, η επόμενη μέρα μετά την πανδημία χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμό και μία νέα αρχή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τι στόχους έχει θέσει;

«Η “Πράσινη Συμφωνία”» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει το δρόμο. Το Περιβάλλον είναι μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα, και συγχρόνως ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση. Η Πράσινη Οικονομία μπορεί να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Ήδη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, αντικατοπτρίζει τη δυναμική του εγχειρήματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναζωογονηθεί η πραγματική Οικονομία και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η απολιγνιτοποίηση, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, η προστασία της βιοποικιλότητας, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, η ανάδειξη μονοπατιών φυσικού κάλλους, είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές δράσεις που θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα».

Αυτή η νέα αρχή πρέπει να συνδυαστεί και με μία νέα πολιτική αφετηρία; Με τους πολίτες να πρέπει να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση;

«Έχουμε παρουσιάσει στους πολίτες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, παρεμβάσεων, δράσεων για όλους τους τομείς. Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, και στο τέλος της τετραετίας, το 2023, οι πολίτες θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν τόσο το έργο μας όσο και τις προτάσεις για την επόμενη τετραετία διακυβέρνησης».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης