Συνεντεύξεις

Ειρήνη Σαρίογλου: Όραμα σημαίνει να ξέρεις πού θες να φτάσεις και για ποιο λόγο

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

sarioglou

Κυρία Σαρίογλου, στις 22 Αυγούστου ξεκινά το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», και τελειώνει στις 29 του ίδιου μήνα. Πείτε μας, πώς επελέγη το Καστελόριζο για το Φεστιβάλ;

«Όλα ξεκίνησαν όταν η επιθυμία μας να προβάλουμε στο Καστελόριζο την τότε τελευταία παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ για το νησί, μας οδήγησε στην ιδέα να θεσμοθετήσουμε ένα φεστιβάλ. Απώτερος σκοπός ήταν να βοηθήσουμε ουσιαστικά το νησί να βρει τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ας μην ξεχνάμε πως κάποτε, και συγκεκριμένα πριν τη μικρασιατική καταστροφή το 1922, το Καστελόριζο υιοθετώντας στοιχεία από τη βασίλισσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη, άκμαζε σε όλους τους τομείς».

Δεν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αφού βρίσκεται τόσο κοντά με την Τουρκία;

«Ακριβώς επειδή το Καστελόριζο έχει σπουδαία ιστορία και μία ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, οφείλουμε όλοι μας να το περιφρουρήσουμε και να το αναδείξουμε».

Υπήρχε δυσκολία φέτος στις συμμετοχές λόγω Covid;

«Η διοργάνωση, τόσο τη χρονιά που πέρασε όσο και τη φετινή, υλοποιείται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του Covid-19. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο μεγαλώνει και εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, οι συμμετοχές φέτος αυξήθηκαν εμφανώς. Λάβαμε πάνω από 560 ταινίες, από 50 διαφορετικές χώρες».

Τι περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα και ποια η θεματογραφία των ντοκιμαντέρ;

«Από τις 567 ταινίες τεκμηρίωσης επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν οι 27 καλύτερες με ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Η θεματογραφία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πραγματικά όλες οι ταινίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου».

Εκτός των ντοκιμαντέρ, με τι άλλες εκδηλώσεις θα εμπλουτιστεί το Φεστιβάλ;

«Το Φεστιβάλ φέτος τιμώντας την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση διαμορφώθηκε ανάλογα. Ενδεικτικά, ας αναφερθεί η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο: “To Αιγαίο στις φλόγες”, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης παρουσιάζοντας αναπαραγωγές από τις Συλλογές και το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων του Μουσείου, με θέμα τον Ναυτικό Αγώνα των Ελλήνων. Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία τεκμηρίωσης του Πάνου Θωμαΐδη: “Σπέτσες ‘21, Στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας”, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το μουσικό αφιέρωμα “Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα” (Οδυσσέας Ελύτης) με τη σπουδαία ερμηνεύτρια, Μόρφω Τσαϊρέλη, τον συνθέτη-πιανίστα Ανδρέα Αναγνωστόπουλο και τους καταξιωμένους μουσικούς, που θα τους συνοδεύσουν. Φέτος, τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων έχει αναλάβει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, ενώ η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει με τη συναυλία του Βασίλη Γισδάκη - συνεργάτη και ερμηνευτή του Μάνου Χατζιδάκι και του εξαίσιου μουσικού συνόλου, “Αργοναύτες”. Τέλος, στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου θα λάβει χώρα ένα ενδιαφέρον θεατρικό αναλόγιο με θέμα την άγνωστη συμβολή του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης».

-Σε ποια σημεία του νησιού θα γίνουν οι εκδηλώσεις;

«Τα ντοκιμαντέρ τα οποία διαγωνίζονται, θα προβληθούν στην Πλατεία Ξενοδοχείου Ποσειδών (κεντρική σκηνή), ενώ υπάρχουν ταινίες τεκμηρίωσης του “Πανοράματος”, δηλαδή εκτός του διαγωνιστικού τμήματος, αλλά που είναι εξίσου ενδιαφέρουσες και θα υπάρχει η δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου του νησιού. Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης, ενώ οι παράλληλες δράσεις καταλαμβάνουν διάφορα σημεία του νησιού (Δημαρχείο, Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης κ.λπ.).

Ποια βραβεία θα απονεμηθούν;

«Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων, Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), και, τέλος, Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών».

Θα παρευρεθούν ξένοι ανταποκριτές;

«Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελορίζου αποτελεί μία διεθνή διοργάνωση, όπου κάθε χρόνο παρευρίσκονται πολλοί ξένοι φίλοι μας σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι. Φέτος, θα έχουμε ανταποκριτές από το Cineuropa, το BBC, το Ρai, το CNN Greece, την Ecransde Mondes κ.ά.».

Πόσες οι δυσκολίες για την περάτωση του έργου αυτού;

«Υπάρχουν ποικίλες δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες συναντάμε. Όμως, με καλή θέληση, ομαδικότητα και, κυρίως, κόπο τις αντιμετωπίζουμε επιτυχώς. Υπάρχει μία πραγματικά άξια και σπουδαία ομάδα».

Και το μότο σας για να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;

«Κάθε προσπάθεια είναι ιερή. Όραμα σημαίνει να ξέρεις πού θες να φτάσεις και για ποιο λόγο. Τον τρόπο τον ανακαλύπτεις μόνο κατά τη διάρκεια της προσπάθειας. Αρκεί να θες να κάνεις τον κόπο, και μετά όλα παίρνουν το δρόμο τους σιγά-σιγά…».

Βιογραφικό


Δείτε επίσης