Συνεντεύξεις

Μηταράκης: Καμιά ανοχή στα παιχνίδια της Τουρκίας με τους λαθροδιακινητές

Η ουσιαστική ασπίδα της Ευρώπης απέναντι σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα είναι οι εμπειρίες, η συναντίληψη και η αποφασιστικότητα των κρατών-μελών - Συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή

mitarakis

Δεν πρόκειται να ξαναβιώσουμε θλιβερές εικόνες σαν εκείνες το 2015, προειδοποιεί ο Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, που πρόσφατα πήρες μέρος μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε κοινή συνεδρίαση για την εκτίμηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, στέλνει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή κυριαρχικά δικαιώματα και αποτελεσματική φύλαξη συνόρων.

Κύριε υπουργέ, ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν σε σχέση με το ενδεχόμενο προσφυγικών ροών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα;

«Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι ανησυχητικές και θέτουν σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της. Σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δεν πρέπει να στείλει το λάθος μήνυμα μπροστά στο ενδεχόμενο μίας νέας μεταναστευτικής κρίσης. Το φάντασμα των μαζικών ροών του 2015 δεν μπορεί να συνεχίσει να πλανάται πάνω από την ήπειρο. Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν μία ενιαία και αδιαίρετη στάση. Η ουσιαστική ασπίδα της Ευρώπης απέναντι σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα είναι οι εμπειρίες, η συναντίληψη και η αποφασιστικότητα των κρατών-μελών».

Ποιες είναι οι πολιτικές πρόληψης, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε εικόνες όπως στο παρελθόν, που είχαν γεμίσει τα ελληνικά νησιά με πρόσφυγες;

«Η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια μία αυστηρή, αλλά, ταυτόχρονα, και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μία πολιτική, που επικεντρώνεται σε έξι πυλώνες δράσης συνολικά.

Πρώτον, στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, πάντοτε με σεβασμό στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών κανόνων εμπλοκής στη θάλασσα. Ενδεικτικά, οι αφίξεις το πρώτο επτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 1ο επτάμηνο του 2020. Δεύτερον, τις ταχείες διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες, γεγονός που αποτυπώνεται στην κατακόρυφη αύξηση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου. Παράλληλα, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες από τη στιγμή της εισόδου έως και της εξόδου του αιτούντος από το εθνικό σύστημα υποδοχής. Τρίτον, στην ενίσχυση των απελάσεων, στόχος στον οποίο θα βοηθήσει σημαντικά η εφαρμογή, από αύριο κιόλας, των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου μας που, την Παρασκευή, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Τέταρτον, στην ολοκλήρωση των κλειστών και ελεγχόμενων δομών. Στη Σάμο εγκαινιάζεται η πρώτη πρότυπη κλειστή δομή, στις 18 Σεπτεμβρίου. Πέμπτον, με τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και τη διάρθρωση ενός πλαισίου λογοδοσίας, τόσο των ιδίων όσο και των μελών τους. Η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση όπου απαιτείται, αφορά τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας και όχι ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές. Ειδικά, όταν δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα νησιά μας. Έκτον, στον περιορισμό της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων.

Καθιστούμε σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, πως η χώρα μας δεν αρκείται σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων, αλλά πλέον έχει ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, και η πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωσε την απόφαση του πρωθυπουργού για την ύψιστη ετοιμότητά μας για την προστασία των συνόρων μας».

Υπάρχει κίνδυνος, κ. υπουργέ, όντως να κινδυνεύσουμε να δεχτούμε πρόσφυγες, τους οποίους η Τουρκία, κατά την πάγια τακτική της, θα εργαλειοποιήσει εναντίον της χώρας μας;

«Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο επιβεβαίωσε την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στην παρούσα συγκυρία. Μία πρόκληση, που μπορεί να αποτελέσει την κοινή αφετηρία μίας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνεπώς, θέλω να πιστεύω ότι το ενδεχόμενο μίας εκ νέου εργαλειοποίησης του ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας δεν αποτελεί το βασικό σενάριο.

Από την άλλη πλευρά, η στάση μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ασφάλεια των συνόρων μας, δεν δεχόμαστε καμία ανοχή στο παιχνίδι των λαθροδιακινητών με τον ανθρώπινο πόνο, ζητούμε επιστροφές αιτούντων άσυλο που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα που επιδείξαμε στα γεγονότα του Έβρου λειτουργεί ως επιπρόσθετη δικλίδα ασφαλείας και εχέγγυο συμπεριφοράς της γείτονος. Πλέον, η Ελλάδα απολαμβάνει ένα νέο status quo. Μίας χώρας με ισχυρή φωνή, κυριαρχικά δικαιώματα, σύνορα, αλλά και την εμπειρία της αποτελεσματικής φύλαξής τους».

Ποια είναι η προετοιμασία που κάνουμε ως χώρα στα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, έτσι ώστε να θωρακιστούν;

«Δε θέλουμε και δε θα ξαναβιώσουμε τις θλιβερές εικόνες του 2015. Δεν πρόκειται να έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με το χάος. Η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να γίνει ξανά η πύλη εισόδου παράνομων μεταναστευτικών ροών στην ήπειρο. Η Ευρώπη ολόκληρη δεν είναι σε θέση να έρθει αντιμέτωπη ξανά με μία μεταναστευτική κρίση αντίστοιχη του 2015.

Ωστόσο, είμαστε ασπίδα, πρώτα απ’ όλα για εμάς. Και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό.

Φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, που είναι ταυτόχρονα και τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., πρωτοστατώντας στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής στάσης για στήριξη των όμορων χωρών αλλά και των χώρων διέλευσης, όπως και τη στήριξη στην Τουρκία, αλλά και ενισχύοντας το νομικό μας οπλοστάσιο με τον ορισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας».

Κύριε υπουργέ, οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί και βλέπουμε ότι για πρώτη φορά στη ΒΙΑΛ της Χίου οι πρόσφυγες είναι ελάχιστοι, πλέον, συγκριτικά με ό,τι υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια;

«Η πολιτική που ακολουθούμε, κ. Γιακουμή, μπορεί να κριθεί μόνο εκ του αποτελέσματος. Και, σήμερα, είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα που μας δικαιώνουν.

Τον Ιούλιο του 2021 καταγράφεται μείωση κατά 77% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαμενόντων συνολικά στη χώρα παρουσιάζει μείωση κατά 46% σε σχέση με το Ιούλιο του 2020. Συγκεκριμένα, παραλάβαμε μία ΒΙΑΛ με 2.333 διαμένοντες, και σήμερα διαβιούν, πλέον, μόλις 278, μείωση ύψους -88%. Η δέσμευσή μας προς τον χιακό λαό, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των υπόλοιπων νησιών, γίνεται πράξη».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης