Συνεντεύξεις

Σπήλιος Λιβανός: «Υπό εξέταση η τιμή του αγροτικού πετρελαίου»

«Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν να γίνει αγρότης. Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα»

livanos-1

Αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να προστατεύσει παραγωγούς και καταναλωτές εμφανίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Πολεμώντας τις παράνομες ελληνοποιήσεις, υπό την ηγεσία του, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν προβεί σε εντατικούς ελέγχους, ενώ τις τελευταίες ημέρες εξετάσθηκαν 36 υποθέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταχωνιάσει στα συρτάρια. Παράλληλα, εξηγεί ότι λαμβάνονται μέτρα στήριξης των αγροτών για την επερχόμενης ακρίβεια και εξετάζονται άλλα, όπως η τιμή του πετρελαίου.

Πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, με την αναμενόμενη αύξηση της Ενέργειας και το κύμα ακρίβειας να φθάνει και στη χώρα μας, πώς προτίθεστε περαιτέρω να ενισχύσετε τον αγροτικό τομέα;

«Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% ήταν μία ουσιαστική απόφαση με στόχο τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος σε μία κρίσιμη, οικονομικά, περίοδο. Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Εξετάζονται και άλλα μέτρα στήριξης, ανάμεσα σε αυτά είναι και το θέμα της τιμής του αγροτικού πετρελαίου. Τα μέτρα που λαμβάνουμε, ωστόσο, δεν έχουν σχέση μόνο με τις αυξήσεις στις διεθνείς αγορές. Στόχος μας είναι μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να κάνουμε τα ελληνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται οι αποφάσεις μας για τη δυνατότητα εγκατάστασης από τους αγρότες φωτοβολταϊκών έως 500 KW από 100 KW που ήταν μέχρι σήμερα, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Στην ίδια κατεύθυνση, επίσης, κινούνται αποφάσεις και φορολογικά κίνητρα για τους Συνεταιρισμούς, καθώς αποτελεί πολιτική μας επιλογή η στήριξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Και να είστε βεβαία ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, καθώς η συνένωση δυνάμεων δεν φέρνει μόνο ισχύ. Φέρνει και μείωση της φορολογίας».

Πότε και πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων; Πόσοι θα προσληφθούν;

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι οι Γεωργικοί Σύμβουλοι ήταν ένα μέτρο ανενεργό για πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις. Εμείς το υλοποιούμε, γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση θα κάνει τους αγρότες μας καλύτερους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ με ωφελούμενους –σε πρώτη φάση– περισσότερους από 35.000 αγρότες. Δεν προσλαμβάνεται κανείς –όπως ξέρετε οι προσλήψεις γίνονται με ειδική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ– καθώς το πρόγραμμα δεν προβλέπει προσλήψεις, αλλά πιστοποιήσεις γεωπόνων και κτηνιάτρων, οι οποίοι θα αποτελέσουν, στην πράξη, τους δωρεάν τεχνικούς και επιστημονικούς συμβούλων των παραγωγών μας».

Πώς μπορεί να πείσει κανείς ένα νέο άνθρωπο να γίνει αγρότης; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα δοθούν στους νέους αγρότες;

«Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν να γίνει αγρότης. Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα, να αναδείξουμε τα οφέλη που έχει κάποιος που ασχολείται με τη γη και να ανοίξουμε νέους δρόμους, ώστε να μετατρέψουμε τον χθεσινό εργάτη γης σε αγρότη–επιχειρηματία. Ένα μοχλός προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ύψους 420 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση έως 40.000 ευρώ που είναι η υπερδιπλάσια από ό,τι ελάμβαναν μέχρι χθες οι Νέοι Αγρότες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν επιπλέον προγράμματα, όπως αυτό του Ταμείου Εγγυοδοσίας ύψους 480 εκατ. ευρώ, στο οποίο μετέχουν επτά τράπεζες και έχει τη δυνατότητα να παρέχει επενδυτικά δάνεια σε αγρότες».

Από την ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης πόσα χρήματα θα «πέσουν» στον αγροτικό τομέα. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κομβικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν;

«Στην επόμενη επταετία αναμένεται να έλθουν στη χώρα μας για να στηρίξουν την Αγροτική Οικονομία περισσότερα από 22 δισ. ευρώ. Περί τα 19,3 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και γύρω στα 400 εκατ. ευρώ για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στα προηγούμενα χρόνια –πολλές φορές χωρίς αναπτυξιακή πολιτική– καθιστά επιβεβλημένες αλλαγές στον τρόπο που χορηγούνται οι ενισχύσεις. Παραθέτω μερικές από τις προτεραιότητές μας:

Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα από το 2022, με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισπράττει το 80% των πόρων.

Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, προχωρώντας στον ανασχεδιασμό τους.

Επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους Νέους Αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού».

Πώς σχεδιάζετε να βοηθήσετε τους αγρότες με τις πολυετείς καλλιέργειες και τη βιολογική καλλιέργεια;

«Το πρόγραμμα για ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών έχει ανέλθει στα 510 εκατ. ευρώ. Σε αυτό έχουν ενταχθεί δενδρώδεις καλλιέργειες και μελισσοκομία. Θα το υλοποιήσουμε με βάση τη Στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”, για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή».

Έχετε πει ότι το τρίπτυχο «Τεχνολογία, Καινοτομία, Εκπαίδευση» αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής σας. Πώς αυτό μεταφράζετε στην πράξη;

«Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητά μας. Ήδη προχωρήσαμε στην ίδρυση 6 δημοσίων ΙΕΚ και αναμένεται να προχωρήσουμε και σε άλλα, καθώς και στην κατάρτιση αγροτών και εργατών γης. Ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: Εκπαίδευση – Κατάρτιση, Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Έρευνα».

Πώς θα χτυπήσετε τις παράνομες ελληνοποιήσεις;

«Ήδη το κάνουμε. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και σε βάθος. Υποθέσεις που λίμναζαν στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ εξετάζονται άμεσα και επιβάλλονται πρόστιμα. Τις τελευταίες ημέρες εξετάσθηκαν 36 υποθέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταχωνιάσει στα συρτάρια. Το Πάσχα κάναμε 7.000 ελέγχους όταν το 2019 είχαν γίνει 600. Επιβάλαμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Αφαιρέσαμε πιστοποιήσεις παραγωγής ΠΟΠ ή βιολογικών προϊόντων. Επίσης, ο ΕΦΕΤ μόνο κατά το α’ εξάμηνο του 2021 διενήργησε 4.264 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων προχωρώντας στην κατάσχεση 37,5 τόνων ακατάλληλων προϊόντων και επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Προχωράμε δυναμικά και κάνουμε πράξη τη διακήρυξή μας: Το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο και θα προστατεύσουμε παραγωγούς και καταναλωτές».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης