Συνεντεύξεις

Μαρίτα Κακούρη - «Η Ψυχή των Αθώων»: Η ζωή του Χάρη Καρατζά

Η συγγραφέας με ένα λογοτεχνικό λόγο που ρέει, καταγράφει άγνωστες πτυχές από τη ζωή, την πολιτική πορεία, τα πιστεύω και την παρακαταθήκη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού

kakourh

Μία ορμητική κατάθεση ψυχής είναι η μυθιστορηματική βιογραφία «Η Ψυχή των αθώων» της Μαρίτας Κακούρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός. Σε αυτή, η συγγραφέας με ένα λογοτεχνικό λόγο που ρέει, καταγράφει άγνωστες πτυχές από τη ζωή, την πολιτική πορεία, τα πιστεύω και την παρακαταθήκη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Χάρη Καρατζά, που έφυγε πριν ένα χρόνο από τη ζωή. Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του Χάρη Καρατζά, που θα τελεστεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στον Άγιο Δημήτριο Παλαιού Ψυχικού, στις 10.30 π.μ., η συγγραφέας του βιβλίου και ανιψιά του Χάρη Καρατζά, Μαρίτα Κακούρη, μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Γιατί αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο και γιατί του δώσατε τον τίτλο «Η Ψυχή των Αθώων»;

«Θέλησα να πω όχι μία ιστορία, μα ν' αποκαλύψω και να μοιραστώ μία φιλοσοφία, μία στάση ζωής. Το θέμα δεν είναι η αφήγηση των όσων έζησε ο Χάρης Καρατζάς, αλλά το πώς πορεύτηκε στη ζωή και στην πολιτική, βάσει ποιας ηθικής και αξιακής πυξίδας. Το κυρίαρχο συναίσθημά μου μετά την κηδεία ήταν ότι δεν τιμήθηκε όσο του άξιζε. Αναμφίβολα συνέτεινε και η εξάπλωση της πανδημίας, που περιόρισε τις μετακινήσεις. Στάθηκε, όμως, η αφορμή για να αναρωτηθώ αν πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι γνώριζαν τις αντιξοότητες που έζησε κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και της Επταετίας. Ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ακόμη και αν υλοποιείται μέσα από τους κόλπους μίας –αναγκαίας– οργάνωσης, οφείλει να είναι κοινός και πανανθρώπινος. Όπου καταστρατηγείται η αξιοπρέπεια, η ελευθερία του λόγου και του αντίλογου, το πλήγμα είναι τεράστιο, για όλη την ανθρωπότητα. Η ψυχή των ηρώων, των υπερασπιστών αξιών και ιδανικών, ανεξαρτήτως εποχής και συνόρων, είναι η ίδια: δεν διαφέρουν το αίμα, το δάκρυ, ο ιδρώτας τους. Όλοι εμείς, οι “μη ένοχοι” της σημερινής κοινωνίας, είμαστε, σε τελική ανάλυση, “η Ψυχή των Αθώων”...».


Δείτε επίσης