Συνεντεύξεις

Νίκος Δένδιας: Οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι Συμφωνίες μένουν

Ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, ξεκαθαρίζει ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες οι διακρατικές Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

dendias-8

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στέλνει σαφές μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία για πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και διατήρησης της γειτονικής χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, ξεκαθαρίζει ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες οι διακρατικές Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως των αλλαγών στις κυβερνήσεις.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Κύριε υπουργέ, η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί κλυδωνισμούς στη Βόρεια Μακεδονία. Με δεδομένη την ισχυροποίηση του VMRO και την αποδυνάμωση όσων στη γειτονική χώρα εργάστηκαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα και τη συνέχεια της συμφωνία αυτή η εξέλιξη;

«Κύριε Μελισσόπουλε, θα μου επιτρέψετε μία γενική παρατήρηση. Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν.

Η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε έντονες αντιρρήσεις για συγκεκριμένα σημεία της, για τα οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες με τον πλέον θεσμικό τρόπο, στη Βουλή των Ελλήνων.

Αλλά δεν απέκρυψε μετά την ψήφισή της, όπως και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι θα την εφαρμόσει.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στις επαφές που έχω με αξιωματούχους της χώρας αυτής, και είχα πολλές τους τελευταίους μήνες, τα δύο βασικά ζητήματα που μου έθεσαν οι συνομιλητές μου είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας και πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, όπως Οικονομία, Επενδύσεις, Ενέργεια, Μεταφορές και Άμυνα. H επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας από την Πολεμική μας Αεροπορία είναι ήδη μία απτή απόδειξη για το αμοιβαίο όφελος που μπορεί να υπάρξει.

Από πλευράς μου επανέλαβα την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλλά επεσήμανα και κάτι ακόμα. Η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας.

Η σταθερότητα και η ευημερία της χώρας αυτής είναι και προς το συμφέρον μας. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν τρέφει καμία διεκδίκηση από τη βόρεια γείτονά της.

Βεβαίως, δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλούμε για τα εσωτερικά ζητήματα της Βόρειας Μακεδονίας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες».

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι τώρα, με την αποδυνάμωση των πρωτεργατών της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχει μία εξαιρετική ευκαιρία για την Άγκυρα να κερδίσει ζωτικό χώρο στη γειτονιά μας. Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας;

«Είναι το ίδιο μήνυμα που στέλνουμε διαρκώς στη Βόρεια Μακεδονία, στις άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, κυρίως τους εταίρους μας στην Ε.Ε.: το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή προοπτική και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει στις χώρες και στους λαούς της περιοχής την σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή.

Ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή, δραστηριοποιούνται στην περιοχή και άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης, και μάλιστα μέσω φορέων που έχουν περισσότερη σχέση με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και ελάχιστη, έως καθόλου, σχέση με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο Εκπαίδευσης.

Δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται κάποιες δήθεν κοινές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά στην ουσία προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα.

Καλούμε, λοιπόν, όχι μόνο τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης και της αποσταθεροποίησης.

Και καλούμε, επίσης, την Ε.Ε. να διατηρήσει τη δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης, ώστε να μην επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να επιστρέψουν στο “βαλκανικό παρελθόν” τους».

Κύριε Δένδια, συναντήσατε τις προηγούμενες ημέρες τους ομολόγους σας της Σερβίας και της Σλοβενίας, ενώ είχατε επαφές με Αφρικανούς αξιωματούχους στο ταξίδι σας στη Ρουάντα. Τι αποκομίσατε από όλες αυτές τις επαφές; Είστε περισσότερο αισιόδοξος απ’ ό,τι πριν, για τη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή;

«Ως υπουργός Εξωτερικών έχω συχνές συναντήσεις με παραδοσιακούς φίλους και εταίρους της χώρας, όπως οι δύο συναντήσεις που αναφέρατε με τους ομολόγους μου από τη Σερβία και τη Σλοβενία, που ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Μέσα από τέτοιες συναντήσεις δίδεται η δυνατότητα να συζητήσουμε αφενός τις διμερείς μας σχέσεις, και αφετέρου θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εν προκειμένω, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Παράλληλα, και θα ήθελα να το υπογραμμίσω, η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια υλοποιεί μία στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεών της με μία σειρά χώρες, με πολλές από τις οποίες όπως χώρες της αφρικανικής ηπείρου– οι σχέσεις δεν ήταν τόσο έντονες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψή μου στη Ρουάντα, όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ομόλογό μου, αλλά και με σειρά άλλων αξιωματούχων, για τη διεύρυνση των σχέσεών μας με τη χώρα αυτή, όπως επίσης τις δυνατότητες συνεργασίας και επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Ευελπιστώ δε, ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες τέτοιες επισκέψεις σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, στο βαθμό που θα το επιτρέψει η πανδημία.

Και στόχος, επίσης, σε όλες αυτές τις επισκέψεις και συναντήσεις είναι να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας, τόσο για την οικοδόμηση στέρεων σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η πανδημία, η Κλιματική Αλλαγή ή το Προσφυγικό Μεταναστευτικό.

Επιτρέψτε μου εδώ να σημειώσω τη συμβολή της χώρας στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη δωρεά εμβολίων σε διάφορες χώρες της Αφρικής, όπως, μεταξύ άλλων, στη Λιβύη, την Τυνησία, και την Αίγυπτο.

Με αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνουμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, την Ελλάδα ως μία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και ως έναν αξιόπιστο εταίρο στην προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Η αμυντική και πολιτική ισχύς της χώρας έχει πολλαπλασιαστεί»


Δείτε επίσης