Συνεντεύξεις

«Εμβολιάστε τα παιδιά σας για να μπορούν να παίζουν ελεύθερα»

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη μιλάει στη «Βραδυνή της Κυριακής» για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών 5-11 ετών

anna-pardali
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Θεαματική ήταν η ανταπόκριση παιδιών και γονέων στην ενσωμάτωση και των ηλικιών 5-11 στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, και καθημερινά εκατοντάδες παιδιά κάνουν την πρώτη δόση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν κλειστεί πάνω από 31.000 ραντεβού.

Το «παιδικό» εμβόλιο περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Αν ένα παιδί έχει ήδη νοσήσει, συνιστάται να κάνει μία δόση μετά από ελάχιστο μεσοδιάστημα τριών μηνών. Το τρίμηνο ισχύει και για την περίπτωση νόσησης ενδιάμεσα στις δύο δόσεις, ειδικά για αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», η παιδίατρος και επιστημονική συνεργάτιδα της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Άννα Παρδάλη τονίζει: «Ο εμβολιασμός συστήνεται πρωτίστως για την προστασία της ατομικής υγείας των ίδιων των παιδιών και των εφήβων –σωματικής και ψυχικής–, για την ασφαλή συμμετοχή τους στις σχολικές και τις εξωσχολικές δραστηριότητες και για τη μείωση της διασποράς του ιού στην οικογένεια. Ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων προστατεύει τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας που ενδεχομένως δεν έχουν αναπτύξει ικανοποιητική ανοσία στον εμβολιασμό».

«Η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη μαθητών και εκπαιδευτικών μειώνει τη διασπορά του ιού στα σχολεία και συνεπώς τον αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα γενικότερα. Η μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα εμποδίζει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», προσθέτει στη συνέχεια.

Θα μπορεί το παιδί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες μετά τον εμβολιασμό; Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη: «Ναι, εφόσον ο εμβολιασμός διενεργηθεί και το παιδί παρακολουθηθεί για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες τα πρώτα 24ωρα, όπως ακριβώς γίνεται σε όλους τους εμβολιασμούς των παιδιών. Κατά κανόνα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις και το παιδί μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές δραστηριότητές του».

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ανάλογες με αυτές των γνωστών εμβολίων, με τις οποίες είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς. Δηλαδή, τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος και μυαλγίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Παρδάλη: «Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε παιδιά και εφήβους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ που έχουν αρχίσει νωρίτερα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, και όσες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί, είναι ανάλογες των γνωστών εμβολίων. Μάλιστα, οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών –τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες– που διαρκούν περίπου 24 ώρες, είναι λιγότερο συχνές σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε εφήβους και ενήλικες. Και αυτό, ίσως συμβαίνει γιατί αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει γενικά πολύ καλή ανοχή στα εμβόλια. Τα δεδομένα, βέβαια, καθημερινά εμπλουτίζονται, και πολύ σύντομα θα έχουμε ακόμη πιο πολλά συμπεράσματα από πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών από χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει αρκετά στους εμβολιασμούς αυτής της ηλικιακής ομάδας. Οι μέχρι στιγμής αναφορές όμως, δεν δείχνουν κάποια σοβαρή επιπλοκή ή παρενέργεια όπως οι μυοκαρδίτιδες, που εξαιρετικά σπάνια συμβαίνουν σε εφήβους. Υπογραμμίζεται ότι η νόσος Covid προκαλεί πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

Επιπλέον, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες, αφού δώσουν το “μήνυμα” για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό, για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια».

«Να μην διστάσουν οι γονείς»

Γεγονός είναι πως αρκετοί γονείς διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η κ. Παρδάλη υπογραμμίζει: «Ο εμβολιασμός για τις ηλικίες των παιδιών που συστήνεται, χρειάζεται για να προστατευτεί το ίδιο, για να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της εκπαίδευσης και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του και για να συμβάλει στο τείχος ανοσίας που είναι τόσο σημαντικό για τη συνολική επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Τα εμβόλια έχουν εγκριθεί από σοβαρούς και αυστηρούς διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης, όπως ο FDA. Πρόσφατα εγκρίθηκε και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η χορήγηση του εμβολίου Comirnaty των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Γίνεται σε διαφορετική δόση –10 mcg– που είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και εφήβων. Επιπλέον, τα δεδομένα εμπλουτίζονται καθημερινά και ενισχύεται ακόμη περισσότερο το προφίλ ασφάλειάς τους».

«Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εμφανίζεται το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο –MIS-C–, που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων μετά από νόσο, για πολλές εβδομάδες – long covid. Όσο και αν είναι μικρότερη η πιθανότητα της σοβαρής νόσησης από COVID στα παιδιά, κανείς δεν θα ήθελε να συμβεί στο παιδί του, ιδιαίτερα όταν υπάρχει η δυνατότητα να το αποφύγει», καταλήγει.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Δείτε επίσης