Συνεντεύξεις

Χ. Σταϊκούρας στη «Βραδυνή της Κυριακής»: Οι επτά φόροι που μειώνονται τη νέα χρονιά

staikouras89-1

Ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, περιγράφει στη «Βραδυνή της Κυριακής» τις προκλήσεις και τις προοπτικές για το νέο έτος

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές που μας περιμένουν το νέο έτος στην Οικονομία, περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής». Παρ’ όλο που το 2022 κληρονομεί την ενεργειακή και την υγειονομική κρίση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι προοπτικές για την ελληνική Οικονομία είναι ευοίωνες. Το 2022 ξεκινά με τη σημαντική δυναμική που προσδίδει η ανάκαμψη από την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, που ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ήταν μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων σε ένταση και έκταση, διαβεβαιώνει ότι πέρα από τα μέτρα ανακούφισης, περίπου 1,35 δισ. ευρώ, που λήφθησαν, η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, προκειμένου η επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑ

Ο Προϋπολογισμός του 2022 ψηφίστηκε. Ποιο είναι το σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες;

«Ο Προϋπολογισμός, μολονότι είναι ο δεύτερος που κατατίθεται σε –διεθνείς– συνθήκες υψηλών αβεβαιοτήτων και συνεχιζόμενων κρίσεων, συνιστά έναν Προϋπολογισμό ρεαλιστικής αισιοδοξίας, προοπτικής και ελπίδας.

Και τούτο, διότι καταγράφει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας το 2021, αναδεικνύει τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, απαντά –με επάρκεια– σε υφιστάμενες και νέες προκλήσεις και ενσωματώνει πολιτικές που συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πολιτικές που οδηγούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ δημιουργούν κίνητρα για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, για την ενίσχυση των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, μεταξύ άλλων, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 4% το νέο έτος, χωρίς να συνυπολογίζεται η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση».

Ποιος είναι ο χάρτης των φοροελαφρύνσεων για το 2022;

«Η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί κομβική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της. Προτεραιότητα την οποία υπηρετούμε με συνέπεια, ακόμα και στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Έτσι, στις υφιστάμενες μόνιμες μειώσεις φόρων (π.χ. μειώσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και προκαταβολής φόρου, κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες κ.ά.), έρχονται να προστεθούν το 2022:

  • Η περαιτέρω, συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Η συνέχιση της απαλλαγής από την ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης των εισοδημάτων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε επίσης